• Anonym (Suck)

    Otrohet, men från ett annat perspektiv

    Otrohetsdiskussioner finns det många. Men de handlar alltid mer eller mindre uteslutande om att otrogna är hemska för att de sviker sin partner/är inte hemska för det man inte vet lider man inte av. 


     


    Men det finns ju en annan komponent - utöver svek-komponenten - som är lika intressant, nämligen sex-komponenten. 


     


    Alltså, det är väl klart att man blir förtvivlad över *svek*-komponenten i otrohet - alltså att man blir förtvivlad över att ens partner har gått bakom ryggen på en - men jag tycker det är überkonstigt att man blir förtvivlad över *sex*-komponenten. Varför i hela världen skulle det spela nån roll att man har sex med andra? Så länge man skyddar sig osv förstås. 


     


    Notera att jag pratar alltså bara om sexdelen nu, inte om svekdelen - att svek är förkastligt, och kan ses som ett tecken på att man inte älskar sin partner kan jag absolut se (även om det kanske inte är fullt så enkelt alltid), men det har redan avhandlats i tusen andra trådar, så det är jag inte intresserad av här. 


     


    Vad jag undrar är alltså: hur blev otrohet överhuvudtaget en grej? *Varför* tycker man att det är så viktigt att ens partner inte har sex med andra? Och varför tycker man att man har rätt att begränsa just sex, när man aldrig någonsin skulle anse att man har rätt att begränsa sin partner på nåt annat sätt? Varför tycker man att man överhuvudtaget har rätt att sätta upp det som ett kriterium för ett förhållande? Om man till exempel har svårt att acceptera att partnern har andra vänner, eller en hobby som hen vill ägna sig åt några timmar i veckan så brukar man ju ändå inse att problemet ligger hos en själv, och därför kompromissa om det, och, om det är ett stort problem: jobba med sig själv för att komma över det. Man brukar ju inte säga sorry, vi kan inte ha ett förhållande, för jag tycker inte att det är ok att du har vänner/utövar en hobby etc, eller hur? Helt enkelt för att man inser att det är ju ett sjukt krav/kriterium. Så vad är det som gör sex annorlunda?


     


    Hoppas på lite konstruktiva, reflekterande svar, för jag är genuint nyfiken. 

  • Svar på tråden Otrohet, men från ett annat perspektiv
  • Anonym (Suck)
    Oerhörd skrev 2019-08-14 18:26:42 följande:
    I några år. Hur bestämde du det? Vi lever fortfarande i samma relation, men den är bättre nu, på fler sätt än bara sexuellt.

    Menar du när någon blir riktigt kär i en annan person? Jag har alltid älskat fler personer, men inte haft eller velat ha sexuella relationer med dem. Naturligtvis handlar vårt val om att slippa skiljas! Vem vill lämna en person som en lever ett gott liv med, är bästa vän med och älskar? Och vem vill leva olycklig ens med den personen?
    Så himla bra svarat!
  • New  Dawn
    Oerhörd skrev 2019-08-14 18:19:38 följande:

    Jaha, så uppfattade du det. Jag håller inte heller med i ditt resonemang, men jag har förstått att det är något som händer. Uttryck som att gräset inte är grönare på andra sidan bygger ju på det tex, att människor har en tendens att tro att bara de fick något som ligger utom räckhåll blir allt perfekt. Förstår du hur jag menar?

    Men nu pratade vi om risken att bli lämnad, inte om vad som är jobbigt för en, så här skrev jag:Ditt svar:handlar inte riktigt om den frågeställningen. Det handlade inte om huruvida det är smärtsamt att utsättas för, det handlade om vad jag uppfattade som en rädsla för att bli överträffad och lämnad, och där tror jag att fantasier/drömmar/önskningar om en otillåten person kan bli så påträngande att en person lämnar, i större utsträckning än jag tror att någon lämnar för hett sex med en kk.


    Ja, jag förstår innebörden av "tro att gräset är grönare på andra sidan". Visst finns det situationer när det stämmer (att gräset inte är grönare) och det finns säkert personer som bara letar efter något bättre hela tiden. Dock var det din åsikt jag reagerade på.

    Det är ju väldigt ofta så att gräset faktiskt ÄR grönare på andra sidan. Jag vet jättemånga som skiljt sig som verkligen tycker att de fått det bättre med den nye partnern. Det är definitivt inget ovanligt.

    Det jag reagerar på är ju att DU uttrycker det som att fantasier överträffar verkligheten.

    Det vi utgick från var ditt svar på Mella Bells som skrev att det var okej med lite sex utanför relationen, men att det blev knepigare om partner hellre ville ha sex med någon annan. Jag tolkar det som att det blir känslomässigt obekvämt och jobbigt, men om man är rädd att bli lämnad ökar väl risken också.

    Många otrohetsaffärer slutar i separation. Jag upplever det som en vanlig orsak till skilsmässa.

    Bara fantasier om hur någon är i sängen är nog mer ovanlig orsak att lämna.Att man bara gissar och fantiserar om att någon är bättre i sängen känns som lite lösa grunder till separation. (Finns självklart massor av olika orsaker att skiljas,och oftast är det nog fler orsaker)
    Anyone can hate. It costs to love.
  • Anonym (Suck)
    Anonym (Hör i hop) skrev 2019-08-14 19:39:23 följande:

    Därför att är man i ett förhållande så hör sex och kärlek ihop. Ha man valt en person att ha ett förhållande med så är det ju bara den personen man ska vilja ha sex med helt enkelt, annars är man ju med fel person.


    Det där sa du bara för att provocera va? :)
  • New  Dawn
    Oerhörd skrev 2019-08-14 18:26:42 följande:

    I några år. Hur bestämde du det? Vi lever fortfarande i samma relation, men den är bättre nu, på fler sätt än bara sexuellt.

    Menar du när någon blir riktigt kär i en annan person? Jag har alltid älskat fler personer, men inte haft eller velat ha sexuella relationer med dem. Naturligtvis handlar vårt val om att slippa skiljas! Vem vill lämna en person som en lever ett gott liv med, är bästa vän med och älskar? Och vem vill leva olycklig ens med den personen?


    Blir du inte kär?

    Okej. Jag reagerade på att du skrev "jag provar hellre än börjar dela upp barn och hushållsartiklar." Det förvånar mig att du valde skriva så, om du ville stanna för att du verkligen älskar din man.

    Jag levde ihop med mitt ex på slutet mest för att slippa dela på barn och materiella saker, trots att jag inte älskade honom, så jag kan förstå att man väljer det om vardagen fungerar bra i övrigt. Jag vill dock ha mycket närhet med den jag delar säng med om nätterna och semestrar med, så för mig hade det verkligen inte räckt med att ha sex med någon annan då och då.
    Anyone can hate. It costs to love.
  • LauraPalmer
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-14 19:42:12 följande:
    Och det är ju helkonstigt, det fattar jag verkligen inte hur man kan resonera så. "Ok för mig, men inte för dig". Idiotiskt.
    Nä om din man är monogam och ni är lyckliga tillsammans kan jag förstå att du inte ser nån anledning till det. Men säg om han inte hade varit det? Ni älskar varandra och vill leva tillsammans - hade du då tyckt att det ändå var bättre att kasta bort det än att jobba på det som ställer till det för er? Och även om man är ärlig från början så hindrar det ju inte att man inte faller för varandra. Klart att du inte vill bli likgiltig eller sluta känna och älska, men det är ju det jag menar att det hade varit bra att jobba med. *Om* det hade varit ett problem för dig och din man.
    Hade min man börjat få ett behov av att ligga med andra så hade jag avslutat relationen. Som jag skrev tidigare så beskrev jag det som att man har som en läggning. Alltså inget som jag skulle kunna jobba bort oavsett om jag försökte. Sen skulle jag aldrig se min "läggning" eller mina känslor som något problem som måste lösas. Jag är jag. Hade min man uttryckt en önskan om att ligga med andra så skulle det uppenbarligen finnas allvarliga problem i förhållandet som jag inte skulle kunna kompromissa kring. 
  • New  Dawn
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-14 19:33:21 följande:

    Jag fattar inte riktigt vad du menar här. Det var ju du som tog upp detta som ett argument? Du sa att en av anledningarna till att man inte vill att ens partner ska ha sex med nån annan är att risken då finns att man blir lämnad. Jag svarade då att den risken finns ju alltid, oavsett om man är exklusiv eller inte. Det sa jag alltså för att visa att detta inte är ett argument för varför man absolut vill vara exklusiv. 


    Jag tänker mest när det ställer till problem. Om två människor som älskar varandra och har det jättebra tillsammans inte kan vara ihop bara för att den ene vill vara exklusiv och den andre vill kunna träffa andra. Då finns det väl en anledning att jobba med det? Men om du lever i en bra monogam relation så kan det ju vara svårt att se en anledning, det fattar ju jag med.
    Fast jag tror inte att det finns nåt förhållande som kraschat för att den ene har ägnat sig åt en hobby nån gång emellanåt. Det är det jag pratar om här, inte att man ska träffa andra så att det helt tar över, för det finns det så klart inget förhållande som klarar. Och det där med att det är känslomässigt - ja, det är ju precis det jag undrar över: varför man låter det bli så laddat...
    New Dawn skrev 2019-08-14 07:46:16 följande:
    Jag blev själv svartsjuk när en man som jag var ihop med plötsligt började visa intresse för en annan kvinna. Det smärtsamma var att jag såg hur har lyste upp när han pratade om henne, och jag kände mig osynlig. Det kändes inte lika mellan oss sedan hon kom in i hans liv, men det mesta var subtilt. Mycket riktigt valde han henne sedan och jag tror aldrig han var otrogen. Jag visade aldrig någon svartsjuka mot honom, men jag visste vad som hände. Det fanns inget jag kunde "jobba med". Det var bara så att de antagligen passade bättre ihop, och nu i efterhand inser jag att vi inte ens hade funkat ihop av andra anledningar.
    Fast det är ju en annan sak - då är det ju frågan om att han faktiskt blev kär i en annan. Du säger dessutom att han aldrig var otrogen, så det bevisar ju ännu mer poängen att det inte var att ha sex med nån annan som gjorde att han lånade dig. Och att du inte hade nåt att jobba på där - nä det är klart, där var det ju aldrig aktuellt? Det var ju en helt annan situation än den vi diskuterar här (nämligen där två parter älskar varandra och vill vara tillsammans, men dr den ene vill vara monogam och den andre inte). Skönt att du har kunnat gå vidare från det i alla fall, och tydligen hittat en man som du är lycklig med nu :)
    Ja, man kan förlora en partner ändå, och då mår man dåligt, och just därför vill man inte framkalla situationer som får en att känna av hur det känns. Alltså, att partnern har sex med andra kan framkalla känslor att man håller på att förlora den andre. Att man kan drabbas av det är ju inget man tänker på när man har det bra och är tillsammans. Man mår inte dåligt vetskapen att man teoretiskt kan bli lämnad, om man inte får några sådana känslor.

    Om det ställer till problem att den ena vill vara exklusiv och den andre inte kanske man är för olika.

    Varför det är känsligt med sex.? Antagligen för att människor väljer att ha sex med människor de älskar väldigt mycket. Kärlek är en av de mest starka känslor vi har och de leder ofta till sexuell åtrå. Sex är också betydelsefullt evolutionärt eftersom det bidrar till fortplantning som är en stark drivkraft. Vi måste se till att våra barn överlever och mår bra, så att vi har sex med rätt person är viktigt rent biologiskt. Dessutom är sex intimt på det viset att vi är nakna (vilket vi sällan är) och massor av hormoner frigörs, som berör oss. Går inte att jämföra med hobbies, som inte alls är lika viktigt och berör oss känslomässigt.

    Min berättelse om mannen som blev kär i någon annan var ett exempel på att vi mår dåligt när vi känner oss sekundära. Många av oss reagerar just så här. Det var jättesmå saker som fick mig att må dåligt. Samma oro och obehag som jag fick, får människor av sex. Det jag menar är att min reaktion bara kom, det var inget jag kunde råda över.

    Jag tror dock att de flesta väljer att vara monogama för det är så man vill ha det. Många vill inte ha sex med andra. Inte när de trivs med sin partner och sitt sexliv i alla fall.
    Anyone can hate. It costs to love.
  • Anonym (Suck)
    LauraPalmer skrev 2019-08-14 20:10:46 följande:
    Hade min man börjat få ett behov av att ligga med andra så hade jag avslutat relationen. Som jag skrev tidigare så beskrev jag det som att man har som en läggning. Alltså inget som jag skulle kunna jobba bort oavsett om jag försökte. Sen skulle jag aldrig se min "läggning" eller mina känslor som något problem som måste lösas. Jag är jag. Hade min man uttryckt en önskan om att ligga med andra så skulle det uppenbarligen finnas allvarliga problem i förhållandet som jag inte skulle kunna kompromissa kring. 
    Ja, jag vet att du beskrev det så, men jag tror helt enkelt du har fel. Det handlar inte om läggning, på det sätt som man t.ex. är gay eller bi. *Där* är det frågan om läggning. Om man är monogam eller inte tror jag mer handlar om vad man har lärt sig, och precis som alla andra inlärda beteenden kan man jobba med att förändra dem. Omvänt kan naturligtvis den som inte är monogam också jobba på att acceptera exklusivitet, men det är där jag menar att det är en större brist att kräva exklusivitet än att inte göra det, varför det är exklusivitetsbehovet som är naturligast att betrakta som det som ska jobbas med. 
    LauraPalmer skrev 2019-08-14 20:10:46 följande:
    Sen skulle jag aldrig se min "läggning" eller mina känslor som något problem som måste lösas. Jag är jag. 
    Fast det blir ju ett problem om det hindrar ett förhållande? Och det är ju ganska sorgligt att se det som att det är *du*. Lite som att en missbrukare ser missbruket som en del av sin identitet; en ätstörd ser ätstörningen som en del av sin identitet osv. Jag vet att det kan uppfattas provocerande att göra den här jämförelsen. Jag menar inte att vara provocerande, jag bara menar att tittar man på det så är det ju faktiskt ingen skillnad. I båda fallen rör det sig om helt irrationella, känslostyrda behov, som i vissa fall inte behöver leda till några egentliga problem, men som i andra fall kan leda till stora problem.
     
    LauraPalmer skrev 2019-08-14 20:10:46 följande:
    Hade min man uttryckt en önskan om att ligga med andra så skulle det uppenbarligen finnas allvarliga problem i förhållandet som jag inte skulle kunna kompromissa kring. 
    Varför är det uppenbart?
  • Anonym (Suck)
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Ja, man kan förlora en partner ändå, och då mår man dåligt, och just därför vill man inte framkalla situationer som får en att känna av hur det känns. Alltså, att partnern har sex med andra kan framkalla känslor att man håller på att förlora den andre. Att man kan drabbas av det är ju inget man tänker på när man har det bra och är tillsammans. Man mår inte dåligt vetskapen att man teoretiskt kan bli lämnad, om man inte får några sådana känslor.
    Jaha, ok då fattar jag hur du menar. Så det du menade var inte att det är pga risken att man ska förlora sin partner som man inte vill att den ska ha sex med andra, utan att man inte vill hamna i en situation där det *känns* som att man ska förlora den.
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Om det ställer till problem att den ena vill vara exklusiv och den andre inte kanske man är för olika.
    Fast det är det resonemanget jag inte förstår. Det är ju bara en enda ynka aspekt av allting man kan ha gemensamt. Bara för att man ser olika på just den biten innebär ju inte att man är olika i övrigt... jag förstår inte hur den detaljen kan tillåtas bli så stor att man anser att det överskuggar allt annat.
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Varför det är känsligt med sex.? Antagligen för att människor väljer att ha sex med människor de älskar väldigt mycket. Kärlek är en av de mest starka känslor vi har och de leder ofta till sexuell åtrå. 
    Fast det finns många saker man väljer att göra med människor man älskar väldigt mycket, utan att det innebär att man inte kan göra dem med andra också. Om det du menar är att människor väljer att ha sex *enbart* med människor de älskar väldigt mycket kan jag däremot hålla med om att det är ett relevant argument. Eller rättare sagt, det hade varit relevant om det hade varit sant, men det är det ju inte, och det tror jag väl ändå inte att det är speciellt många som hävdar heller. Att kärlek leder till sexuell åtrå är det ju inget snack om, men återigen, detta argument är ju bara relevant om det hade varit det enda som ledde till sexuell åtrå, vilket det ju, återigen, definitivt inte är.
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Sex är också betydelsefullt evolutionärt eftersom det bidrar till fortplantning som är en stark drivkraft. Vi måste se till att våra barn överlever och mår bra, så att vi har sex med rätt person är viktigt rent biologiskt. 
    Fast minst lika viktigt i det här sammanhanget är ju att vi ser till att para oss med så många som möjligt för att säkra artens fortlevnad, så det här var kanske inte det starkaste argumentet till monogamins fördel :)
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Dessutom är sex intimt på det viset att vi är nakna (vilket vi sällan är) och massor av hormoner frigörs, som berör oss. Går inte att jämföra med hobbies, som inte alls är lika viktigt och berör oss känslomässigt. 
    Ah, just det där med nakenheten kan jag faktiskt köpa lite grann. Man är ju mer utlämnad när man är naken, vilket i sin tur leder till att man på nåt sätt blir tajtare med den man har sex med. Men det finns ju psykisk nakenhet också, som man kan ha med nära vänner, men det ifrågasätts so sagt sällan. Skillnaden mellan sex och hobby köper jag, men när det gäller nära vänskap ser jag verkligen ingen skillnad.
  • Anonym (Suck)
    New Dawn skrev 2019-08-14 20:31:41 följande:
    Min berättelse om mannen som blev kär i någon annan var ett exempel på att vi mår dåligt när vi känner oss sekundära. Många av oss reagerar just så här. Det var jättesmå saker som fick mig att må dåligt. Samma oro och obehag som jag fick, får människor av sex. Det jag menar är att min reaktion bara kom, det var inget jag kunde råda över.
    Nä, precis som allt annat psykiskt dåligt mående är det så klart inget man bara kan styra själv, det måste man ju ha hjälp med. Men det är det jag menar med "jobba på" Nu låter jag som att jag inte bryr mig om att du mådde dåligt, men det är så klart inte så jag menar. Jag lider så klart med dig, och är glad att du klarade dig igenom det.
  • Anonym (!)
    Anonym (Suck) skrev 2019-08-13 11:52:10 följande:

    Otrohetsdiskussioner finns det många. Men de handlar alltid mer eller mindre uteslutande om att otrogna är hemska för att de sviker sin partner/är inte hemska för det man inte vet lider man inte av. 


     


    Men det finns ju en annan komponent - utöver svek-komponenten - som är lika intressant, nämligen sex-komponenten. 


     


    Alltså, det är väl klart att man blir förtvivlad över *svek*-komponenten i otrohet - alltså att man blir förtvivlad över att ens partner har gått bakom ryggen på en - men jag tycker det är überkonstigt att man blir förtvivlad över *sex*-komponenten. Varför i hela världen skulle det spela nån roll att man har sex med andra? Så länge man skyddar sig osv förstås. 


     


    Notera att jag pratar alltså bara om sexdelen nu, inte om svekdelen - att svek är förkastligt, och kan ses som ett tecken på att man inte älskar sin partner kan jag absolut se (även om det kanske inte är fullt så enkelt alltid), men det har redan avhandlats i tusen andra trådar, så det är jag inte intresserad av här. 


     


    Vad jag undrar är alltså: hur blev otrohet överhuvudtaget en grej? *Varför* tycker man att det är så viktigt att ens partner inte har sex med andra? Och varför tycker man att man har rätt att begränsa just sex, när man aldrig någonsin skulle anse att man har rätt att begränsa sin partner på nåt annat sätt? Varför tycker man att man överhuvudtaget har rätt att sätta upp det som ett kriterium för ett förhållande? Om man till exempel har svårt att acceptera att partnern har andra vänner, eller en hobby som hen vill ägna sig åt några timmar i veckan så brukar man ju ändå inse att problemet ligger hos en själv, och därför kompromissa om det, och, om det är ett stort problem: jobba med sig själv för att komma över det. Man brukar ju inte säga sorry, vi kan inte ha ett förhållande, för jag tycker inte att det är ok att du har vänner/utövar en hobby etc, eller hur? Helt enkelt för att man inser att det är ju ett sjukt krav/kriterium. Så vad är det som gör sex annorlunda?


     


    Hoppas på lite konstruktiva, reflekterande svar, för jag är genuint nyfiken. 


    Det hade ju inte funnits något problem med otrogna människor om dessa inte hade varit fega och ljugit - för säger man från början eller i förhållandet att man vill ha sex med andra så får ens partner chansen att bestämma om hen vill vara med den här personen eller inte och då finns ingen otrohet.

    Men problemet är alltså att personer som är otrogna ljuger och inte är ärliga

    Otrogna människor verkar också omogna inte bara till känslolivet utan det verkar som dom inte klarar av att bo själva.
Svar på tråden Otrohet, men från ett annat perspektiv