• Åsa

    Köpa in mig i hans hus?

    Anonym (mjaou) skrev 2019-08-14 10:10:38 följande:
    Enligt vem?

    Vilken lag reglerade hans rätt att bo hos dig? Ingen. Du kunde bara lagt hans saker i förrådet och bytt lås medans han var ute.
    Inte enligt regelverket, nej. T ex Lawline anger att Jordabalkens regler om hyresgäster nedan är tillämpliga för sambor:

    [K12]4 §  Hyresavtal som gäller för obestämd tid kan, om inte längre uppsägningstid har avtalats, sägas upp för att upphöra att gälla


    vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen, när avtalet avser en bostadslägenhet,

    Lawlines jurist skriver:
    Eftersom du hade lägenheten innan ni träffades är lägenheten inte samboegendom (3 § SamL). Trots detta kan din sambo väcka talan om övertagande av din bostad inom tre månader från att ni flyttar isär eller annars inom ett år från att någon av er ansöker om bodelningsförättare (2 och 22 §§ SamL). I detta fall är det väldigt otroligt att han skulle vinna en sådan process eftersom ni inte har gemensamma barn. Om han skulle väcka sådan talan kan du yrka att domstolen ska låta dig bo kvar och förbjuda honom att vistas där fram tills domstolen har tagit ett slutgiltigt beslut (31 § SamL).
    /.../
    Om din sambo inte har satt igång ovanstående process kan du säga upp honom till avflyttning som om han hade hyrt hos dig som inneboende. Detta gäller eftersom 12 kap. JB som reglerar hyresförhållanden är tillämplig analogt på situationer där en sambo har bott gratis hos den andra. Du måste då beakta tre månaders uppsägningstid (12 kap. 4 § JB). Uppsägningen ska vara skriftlig (12 kap. 8 § JB).
    /.../
    Om din sambo inte flyttar efter uppsägningstiden har gått ut får du inte kasta ut honom på egen hand. Du måste ansöka om vanlig handräckning hos kronofogden.

    lawline.se/answers/vrakning-av-sambo-och-hans-saker

  • Åsa
    Anonym (Hmm) skrev 2019-08-14 12:34:49 följande:
    Tycker inte att man ska vara så tvärsäker på att det är så bara för att några juriststudenter tycker att JB kap 12 är analogt tillämpligt på samboförhållanden (utan att ange någon källa).
    Vad skulle du själv säga att en sambo är jämförbar med om du inte tycker att gratis inneboende eller hyresgäst är tillämpliga?
Svar på tråden Köpa in mig i hans hus?