• Thu 22 Aug 2019 09:49
    3079 visningar
    14 svar
    14
    3079

    Att dejta någon från en annan kultur (anonyma)

    Om man ska vara ihop med någon ifrån en annan kultur, så ska man nog sätta sig in i den kulturen och fundera om det passar en, om man passar ihop med den personen inklusive all dennes kulturella bakgrund (som inte kommer att försvinna). 

    Jag är själv invandrare och har själv upplevt kulturkrockar. Men med skillnaden att kulturerna är väldigt nära. Det är förstås en skillnad om man kommer från ett grannland med liknande kultur eller från en helt annan del av världen. Men, där får man ibland problemet att folk tror att det inte finns några kulturskillnader alls. Och så är det ju inte heller. 

    När det gäller folk ifrån kulturer som inte är så lik den svenska, så har jag lite erfarenhet av det också - turkisk pojkvän under tonåren. Det var en mycket snäll kille som egentligen förstod saker på en mänsklig nivå, även om kulturerna var så olika. Egentligen kan man kanske komma ganska långt med allmän respekt och kärlek. Eller kanske ska man säga humanistiska värderingar. Oavsett hur olika kulturerna är, om en person är snäll och hänsynsfull till sina medmänniskor och respekterar dem som egna individer, så brukar man kunna lösa kulturkrockar betydligt bättre.

    Viktigt är att man ser personen i sitt sammanhang, och det innebär ofta i sin familj, att se hur han agerar med sina föräldrar, syskon, m.fl. Det ligger ju något i förstås att man ska kolla hur en man behandlar sin mamma, för att han nog kommer att behandla sin fru likadant. Och det är också viktigt att förstå om det finns hänsyn att ta till äldre familjmedlemmar, om det är någon familjpatriark som bestämmer och i så fall vad. 

  • Thu 22 Aug 2019 09:52
    #11
    Elviram skrev 2019-08-22 09:34:11 följande:

    Han pratar inte med någon om sina problem utan vill hålla allt inom sig tills det är löst. Han vill hålla fasaden uppe om att allt är bra. Jag har känt honom sen i mars och vet inte ens exakt var han bor. Det enda jag har vetat är att hon bor hos en svensk familj i ett område i stan. Nu när jag tog upp det och tryckte mer på att han borde visa mig åtminstone en gång ja då har han ingen "adress" utan sover på olika ställen ibland hos familjen och ibland hos sin kompis. Jag fortsatte trycka på att han kan visa mig ändå men då börjar han prata om att han har ingen tala i sitt liv och bla bla bla.

    Det finns fler saker jag upptäckt att jag inte är okej med så det känns kört och att han varken vågar, kan eller vill jobba för oss.


    Det funkar ju inte, och det har inte så mycket med kulturskillnader att göra. Det är kulturen i hans familj kanske, men det är en annan sak. Det är bra om man tar såna varningstecken på allvar, eftersom det brukar vara så när en relation går isär att man tittar tillbaka och ser att det fanns varningstecken från början, som man borde ha tagit på allvar.
Svar på tråden Att dejta någon från en annan kultur (anonyma)