• Anonym (Fundersam)

    Märkligt Ultraljud-tvillingar?

    Hej!

    Jag var på gynakuten idag pga blödning i v 10+5. De hittade ingen orsak till blödningen och bebisen levde, men de tror att det beror på att moderkakan har tagit över försörjningen från gulkroppen och att det då kan blöda till. Blödningen har nu avtagit.

    Nu till det märkliga. Jag gjorde ett abdominellt (på magen) ultraljud för ca 1 vecka sen, jag var då gravid i v 9. Idag upptäckte läkaren som var väldigt ung att det fanns 2 hinnsäckar. Ett foster som var 4,6 cm stort=v 11+2 och ett embryo som var 1,6 cm stort=v 8. Hon såg dock ingen hjärtaktivitet på det mindre embryot.

    Hon rådfrågade en specialist som sa att det är god prognos eftersom det ena fostret har fortsatt att växa men att ett ultraljud behövs inom snar framtid. Den 2/9 ska jag göra kub-test.

    Min fundering är nu varför de sa att prognosen är god? För fostret som lever eller för embryot?

    Har du varit med om något liknande?

  • Svar på tråden Märkligt Ultraljud-tvillingar?
  • Anonym (A)

    Tänker att dom menar på det fostret som har ett tickande hjärta. Jag hade med två foster säckar där ena hjärtat slog men inte det andra. Det upptäcktes tidigt då jag gjorde ultraljud i v 7. Gyn sa då att antingen så får jag ett missfall och börjar blöda eller så kommer kroppen tillbaka bilda fosterhinnan själv. Tydligen är det vanligt att man har två i början men att de flesta inte vet om det för man inte gör ultraljud så tidigt.

  • Anonym (Fundersam)

    Aha! Det förklarar varför de sa att det är god prognos eftersom det större fostret var så mycket större än det lilla.. jag antar att de menar att det är god prognos för det stora att överleva ??

    Jag frågade en vän till barnmorska och hon sa att det var positivt att det fanns 2 hinnsäckar.

    Tack för ditt svar! ????

  • Anonym (Fundersam)

    Hihi, frågetecknena var ett hjärta och en tacksamhetssymbol men familjeliv förstod inte det :)

  • Anonym (A)

    Ja så tänker jag med. Att den var i rätt vecka och ett tickande hjärta så den har goda chanser att klara hela graviditeten. Jag glömde tillägga att jag en frisk ett åring här hemma, som inte har ett ända men av det :)

    Ända kan vara att när man gör nipt så kan det var svårare att få ett resultat, vilket hände oss. Så bra du gör kub istället!

  • Anonym (-)

    Prognosen är god för det vidareutvecklade fostret att fortsätta utvecklad.

    Det ena fostret har ju dött redan, men det andra har alltså goda chanser att överleva.

    Förhoppningsvis växer de inte in i varandra.

Svar på tråden Märkligt Ultraljud-tvillingar?