• Wed 21 Aug 2019 23:13
    1069 visningar
    6 svar
    +1
    6
    1069

    Planera föräldraledighet

    1. Hur långt innan bf gick ni hem från jobbet?

    2. Hur länge var ni hemma från jobbet på heltid?

    3. Började ni jobba heltid direkt eller deltid först?

    4. Vad jobbar/jobbade ni med innan graviditeten?

    5. Om ni började med att jobba deltid, hur fungerade att varva jobb/ledighet i relation till jobbet ni hade?

    Nu är detta min första graviditet och jag håller med om att det är svårt att planera föräldraledighet. Min sambo har viljan att vara mycket föräldraledig men haft svårt att definiera hur/när/mängd. Som vi planerar just nu så går jag en vecka före bf då jag mått förhållandevis bra genom graviditeten, dock har jag gått ner i tid och jobbar bara 75% och resten föräldraledig utan ersättning(så slösar vi inte dagar). Första månaden ska båda vara hemma med bebis heltid för att kunna landa i allt nytt och bra anknytning för båda. Sen är jag föräldraledig hela hösten själv. Till våren smygstartar sambon föräldraledighet med 1 dag i veckan då jag planerar att jobba (dock inte på ordinarie jobb). Sen efter maj vet vi inte hur vi gör, inte tänkt så långt. Är kommunal tjänsteman dock med en del fysiska arbetsuppgifter men kunnat styra undan de delarna.

    Att tänka på; ni behöver inte plocka ut dagar från försäkringskassan de första 18 månaderna, dock drabbas den föräldralediges SGI efter 1 år(om man då inte tar 5 dagar per vecka). Jag planerar att ta ut fyra dagar per vecka om det blir för tufft ekonomiskt kan jag alltid korrigera. Vill gärna att dagarna ska räcka länge.

    Kolla om ni får föräldrapenningtillägg via jobbet, ofta är det 10% av lönen de första 6 månaderna, beror lite på kollektivavtalet.

Svar på tråden Planera föräldraledighet