• Anonym (Hulke­n)
    Sat 24 Aug 2019 20:48
    9635 visningar
    486 svar
    -1
    486
    9635

    Vikigaste jämställdhetsfrågan

    Finns uppgifter att det är lika många kvinnor som män som blir slagna i relationer. Dock så är ju männen oftast mer fysiska samt att kvinnor i större drag anmäler vilket gör att männen oftast pekas ut som större förövare än de kanske är.

    Det är svårt att få ett helt jämställt samhälle- vill vi ens ha det? Vad innebär det i praktiken? Ska de som har svårt i skolan inte få mer hjälp eller är det rättvist om en elev får 50% av resurserna?


    Ska barnbidraget per automatik gå till mamman?


    Abortfrågan är även den ojämställd- vilket förstås är bra. För en man kan ju inte bestämma om han vill eller inte vill bli pappa till 100% då det är kvinnan som bestämmer över om hon ska föda eller ta bort det. Nu kommer nog många påpeka att det kunde mannen tänkt på innan men det kan ha varit många orsaker till att det blev barn trots kondom, eller att kvinnan ljugit om preventivmedel eller att det inte funkade bara.

  • Anonym (Hulke­n)
    Sat 24 Aug 2019 23:25
    #39
    Anonym (.) skrev 2019-08-24 22:12:07 följande:
    Det finns inga såna uppgifter. 
    Brottsförebyggande rådet, BRÅ, genomförde under 2012 en kartläggning av utsatthet för brott i nära relationer. Av denna framgick att det var ungefär lika stora andelar kvinnor och män, cirka 7 procent, som uppgav att de under det senaste året, minst en gång, hade blivit utsatta för någon form av psykiskt eller fysiskt våld av en nuvarande eller tidigare partner.
  • Anonym (Hulke­n)
    Sat 24 Aug 2019 23:56
    #43
    -1 +2
    pyssel skrev 2019-08-24 23:47:46 följande:
    Och tittar man lite ärligare och noggrannare när man läser statistik så

    "I Brås nationella kartläggning av brott i nära relationer (2014) uppgav 6,8 procent av befolkningen att de utsattes för brott i en nära relation under 2012. Andelen kvinnor som utsattes för brott i en nära relation under 2012 var i princip jämnstor med andelen utsatta män (7,0 procent av kvinnorna och 6,7 procent av männen). När man studerar utsatthet för brott i nära relationer under livstiden är det dock en större andel kvinnor som uppger att de varit utsatta; drygt 25 procent av kvinnorna och knappt 17 procent av männen i befolkningen.

    I kartläggningen av brott i nära relationer formulerades frågorna brett för att minimera risken att exkludera brott som borde ingå i mätningen. Troligtvis medför detta att också händelser som inte är brottsliga fångas upp i denna undersökning, i högre utsträckning än vad som gjorts i NTU."

    Vill man titta lite seriösare så kollar man på vilka frågor som ställts och ser då t.ex att sexuellt våld och grovt sexuellt våld separerats från misshandelsfrågorna i både NCKs och BRÅs studier som, lite misstolkat, brukar vara de som lyfts för att försöka peka på ett nästintill "jämställt" våld. Här är skillnaderna mkt större. Man har också undersökt "senaste året" och "livstid". Studierna problematiserar och diskuterar också själva metoden och resultatet. Men rapar man upp en nästan-sanning tillräckligt många ggr så blir det sant i folkmun.

    Att kolla bara lite, lite närmare på en studie är det få som gör. Uppenbarligen.
    Det är ju så att en smäll från en kvinna ska en man tåla, det är normen i vårat samhälle. Många män anmäler inte sådant. Kvinnor är generellt bättre på att sjukskriva sig för mindre åkommor, de är lite gnälligare. De har nästan dubbelt så hög sjukfrånvaro gentemot männen uta skäl. Män mår minst lika dåligt psykiskt men de söker tyvärr inte hjälp utan de kämpar på tills de inte orkar längre och självmord känns som enda utvägen.
Svar på tråden Vikigaste jämställdhetsfrågan