• Sat 24 Aug 2019 22:29
    9632 visningar
    486 svar
    486
    9632

    Vikigaste jämställdhetsfrågan

    Anonym (Typ) skrev 2019-08-24 17:34:45 följande:

    Eftersom debattkmimatet är som det är i Sverige, så görs i princip ingenting åt den här problematiken.

    Kvinnor som försökt, Pekgul tex har omedelbart blivet utfysta från gemenskapen när de drivet den linjen.

    Det blir ju oerhört mycket mer debatt om någon skriver ett olämpligt twitterinlägg om Karl Bildt, än det blir när någon blir utkastad ifrån en balkong av sina manliga släktingar för att bevara familjens heder, eller när en ung kvinna blir omringad av 10 män och våldtagen.

    Det blir det ingen debatt om i tv-studierna direkt...

    Sverige är ett mycket mycket sjukt land just nu, där det allvarligaste åsiktsbrottet är att offentligt faktiskt säga som det är. Viktigare då att hålla uppe "Sverigebilden"...


    Välkommen in i hedersdebatten. Så vad gör du själv, mer än att peka på den tidigare utfrysningen av personer som tar begreppen heder, kultur, religion, klan och våld i sin mun samtidigt? Det går inte att frysa ut de som står upp längre, men lite mer fotfolk som vill vara obekväma när politikerna byter fokus hade inte skadat. Du spelar hedersförtrycket i händerna när du osynliggör de som faktiskt arbetar mot det när du påstår att det generellt "sopas under mattan". Gör du dig obekväm under eget namn i ditt riktiga liv och mot hedersförtryck, eller klagar du mest på nätet på de som tiger av rädsla eller okunskap?

    Helt riktigt, det är vårt i särklass största jämställdhetsproblem sett till allvarsgraden i förtrycket.
    Alla hästar hemma
  • Sat 24 Aug 2019 23:07
    #37
    Anonym (Typ) skrev 2019-08-24 22:57:20 följande:

    Nä, är lite för rädd om mitt jobb, (tro mig, jag har försökt) men ju fler som vågar lyfta frågan även på anonyma forum, desto större chans att man kan börja diskutera den här problematiken utan att rasistkortet viftas med efter 2 sekunder.

    Men samtidigt är det ju fastställt att mångkultur är det bästa, och vill man ha mångkultur, då får man det också...


    Eftersom du är dubbelanonym, vill du säga vilken bransch? Blev nyfiken var detta ff inte går att adressera.

    Fast när du lyfter det anonymt, hade i alla fall jag blivit glad om du slutade påstå att det mer eller mindre inte går och inte görs. Särskilt för dessas skull som både arbetar mot HRV och själva brutit sig ur. Många av dem med ett dubbelt pris - släktens dom OCH förföljda och hotade av långt fler pga sitt offentliga engagemang. Uppmärksamma dem istället för att osynliggöra det jobb som görs.
    Alla hästar hemma
  • Sat 24 Aug 2019 23:47
    #42
    +1
    Anonym (Hulken) skrev 2019-08-24 23:25:18 följande:

    Brottsförebyggande rådet, BRÅ, genomförde under 2012 en kartläggning av utsatthet för brott i nära relationer. Av denna framgick att det var ungefär lika stora andelar kvinnor och män, cirka 7 procent, som uppgav att de under det senaste året, minst en gång, hade blivit utsatta för någon form av psykiskt eller fysiskt våld av en nuvarande eller tidigare partner.


    Och tittar man lite ärligare och noggrannare när man läser statistik så

    "I Brås nationella kartläggning av brott i nära relationer (2014) uppgav 6,8 procent av befolkningen att de utsattes för brott i en nära relation under 2012. Andelen kvinnor som utsattes för brott i en nära relation under 2012 var i princip jämnstor med andelen utsatta män (7,0 procent av kvinnorna och 6,7 procent av männen). När man studerar utsatthet för brott i nära relationer under livstiden är det dock en större andel kvinnor som uppger att de varit utsatta; drygt 25 procent av kvinnorna och knappt 17 procent av männen i befolkningen.

    I kartläggningen av brott i nära relationer formulerades frågorna brett för att minimera risken att exkludera brott som borde ingå i mätningen. Troligtvis medför detta att också händelser som inte är brottsliga fångas upp i denna undersökning, i högre utsträckning än vad som gjorts i NTU."

    Vill man titta lite seriösare så kollar man på vilka frågor som ställts och ser då t.ex att sexuellt våld och grovt sexuellt våld separerats från misshandelsfrågorna i både NCKs och BRÅs studier som, lite misstolkat, brukar vara de som lyfts för att försöka peka på ett nästintill "jämställt" våld. Här är skillnaderna mkt större. Man har också undersökt "senaste året" och "livstid". Studierna problematiserar och diskuterar också själva metoden och resultatet. Men rapar man upp en nästan-sanning tillräckligt många ggr så blir det sant i folkmun.

    Att kolla bara lite, lite närmare på en studie är det få som gör. Uppenbarligen.
    Alla hästar hemma
  • Sun 25 Aug 2019 00:22
    #44
    Anonym (Typ) skrev 2019-08-24 23:25:43 följande:

    Det var inte min mening att förminska de som faktiskt försöker, men det är väldigt tydligt i samhället i stort att man inte vågar ta i den här frågan ordentligt (även om det har hänt lite positivt, så är det faktiskt), utan gärna ser åt annat håll.

    Men stör mig nått oerhört just på att det så ofta kommer kommentare om att det finns svenska män som misshandlar, så det är samma sak, eller att det har inte med kultur att göra, utan individer, eller så börjar det tjafsas om själva begreppet, att det borde inte heta hedersrelaterat våld, för det är inte hedersamt (jo, det är det inom de här kulturerna, därav namnet...)

    Dvs man försöker hela tiden hitta orsaker att inte ta det här på allvar.

    Jobbar inom statlig myndighet, och att utrycka sig negativt överhuvudtaget om något som kan kopplas till invandring ses inte med blida ögon. Folk HAR fått sparken utan att ha gjort någonting som är olagligt, men som ansågs bryta mot "värdegrunden"


    När en kollega till mig (invandrarkvinna från ett land med utbrett HRV) höjde rösten i plenum, nog var det en 20 år äldre svensk man i kollegiet som mansplainade om svenska män. Ja, han bekräftade ju i alla fall sin tes, oavsiktligt.

    Ja, vi är väl ganska överens då. Att hävda att allt kvinnoförtryck är samma sak, är för mig att påstå att feminism inte uppnått ett skit i västvärlden på hundra år. Det finns mkt jag reagerar över med en en stor andel män och önskar se förändring, men HRV är något så apart att det behöver beskrivas och särskiljas från annat våld. För att just det precisa med HRV, påkallar precisa lösningar.

    Möjligen kan det vara så att vissa andra myndigheter borde, men använder sig för lite av den myndighet som sedan länge har det nationella uppdraget. Inom min bransch är iaf varje seminarium om HRV jag går på fullsatt, även om kollegerna som inte går på sådant kan vara mer osäkra än motståndare till att motverka HRV. I din bransch går man kanske inte alls(?). Hoppas då att det inte är en myndighet som har särskilt mkt med människors livsföring att göra.

    Har faktiskt blivit aktivt motarbetad av en chef vi delar lokaler med eftersom vi bl.a arbetar med synliga informationskampanjer mot HRV. Jag förstår din irritation men tror att det envisa synliggörandet av de som arbetar aktivt, på alla sätt man kan t.ex bara att prata om, hänvisa till, vida överträffar effekten av att upprepa att problemet döljs.
    Alla hästar hemma
  • Sun 25 Aug 2019 00:33
    #45
    Anonym (Hulken) skrev 2019-08-24 23:56:55 följande:

    Det är ju så att en smäll från en kvinna ska en man tåla, det är normen i vårat samhälle. Många män anmäler inte sådant. Kvinnor är generellt bättre på att sjukskriva sig för mindre åkommor, de är lite gnälligare. De har nästan dubbelt så hög sjukfrånvaro gentemot männen uta skäl. Män mår minst lika dåligt psykiskt men de söker tyvärr inte hjälp utan de kämpar på tills de inte orkar längre och självmord känns som enda utvägen.


    Ja kvinnors sjukskrivningar är bedrövligt, och låga trösklar är en förklaring jag själv tror på, andra hävdar dubbelarbetande. Förmodligen är det båda. Det är inte mitt fält så har mest personliga åsikter och irritation i frågan att dela med mig.

    Vad detta eller mäns höga självmordstal har med det jag skrev om att läsa statistik själv och inte bara i dagspressens korta rapportering, att göra förstår jag inte.

    Nej, jag tycker verkligen inte män ska tåla misshandel. Skulle vara intressant att få veta om de attityderna om män är lika starka hos både kvinnor och män.
    Alla hästar hemma
  • Sun 25 Aug 2019 13:28
    #57
    Anonym (Typ) skrev 2019-08-25 12:56:53 följande:

    Det kommer ALDRIG att ske, ingen kommer ens att våga lyfta den frågan gällande vissa trosinriktningar.


    Frågan har på sätt och vis redan prövats i HD. Green friades för sin predikan, i princip för att han inte uppmanade till våld. Så där går tydligen gränsen för "hate speech".
    Alla hästar hemma
  • Thu 29 Aug 2019 17:34
    KlantSmurfen skrev 2019-08-29 16:28:38 följande:

    .

    Genus"vetare" har en tendens att studera vad de ser på ytan för att sen försöka bygga ihop en hypotes som stämmer den hypotes som de redan har.

    Problematisk manlighet/traditionella mansnormer/traditionell maskulinitet = toxic masculinity = patriarchy! där kvinnor och det kvinnliga är underordnade.

    Är man då en kvinnlig lärare som är opedagogisk och misslyckas med sitt ledarskap så killarna inte lär sig något kan man göra sig till offer och skylla på att det kvinnliga har låg status (patriarchy!) så det egna misslyckandet på killarnas bekostnad blir en oerhört viktig jämställdhetsfråga för kvinnor


    I ärlighetens namn, gjorde du inte just detta här ovan och punchlinade med en spya? "bygga ihop en hypotes som stämmer den hypotes som de redan har."

    Har du något underlag för att koppla svaga kvinnliga pedagoger till uttalanden som att patriarkatet förstör pojkars motivation och inlärning? De 30 år jag arbetat där eller i nätverk med skolan, är den oöverträffat genomgående ramsan när man har behov av att skylla på något "-Det är föräldrarna!", uttalat av både män och kvinnor. Men jag är väldigt nyfiken på dina erfarenheter av när dåliga kvinnliga pedagoger med fötterna i myllan skyllt sin misslyckade undervisning på patriarkatet.

    Skola är nog den mest konservativa "människobransch" jag arbetat i, sett till utbreddheten att "anamma genustrams" och en mängd andra saker t.ex:

    -arbeta mot HRV

    -utgå från att den du pratar/undervisar om finns i rummet - hbtqpersoner, familjehemsplacerade, misshandlade, barn till psykiskt sjuka etc.
    Alla hästar hemma
  • Thu 29 Aug 2019 19:26
    KlantSmurfen skrev 2019-08-29 19:08:34 följande:

    "I ärlighetens namn, gjorde du inte just detta här ovan och punchlinade med en spya? "bygga ihop en hypotes som stämmer den hypotes som de redan har.""

    Jesper Fundbergs artikel saknar vetenskapligt underlag och bygger på genus"vetenskap" där man utgår ifrån hypotesen att traditionell maskulinitet är toxic och är orsaken till mäns våld mot kvinnor och det är precis det Fundbergs artikel handlar om.

    Artikeln är väldigt lik "APA issues first-ever guidelines for practice with men and boys" som blivit väldigt kritiserad p.g.a att det saknar både vetenskapligt underlag och stöd inom psykologi.

    "Har du något underlag för att koppla svaga kvinnliga pedagoger till uttalanden som att patriarkatet förstör pojkars motivation och inlärning?"

    Det är en hypotes som bygger på det jag skrev i inlägget.


    Hypotesen vara att dåliga kvinnliga pedagoger lutar sig på tesen om patriarkatet. Ser gärna att du visar att detta är något som pågår och inte personliga fantasier. Det är annars ganska oärligt att använda det som poäng, slutsats och punchline när du resonerar om skolan.
    Alla hästar hemma
  • Thu 29 Aug 2019 19:39
    KlantSmurfen skrev 2019-08-29 19:17:04 följande:

    "-arbeta mot HRV"

    Vilka är det som påstår att det inte beror på kultur skillnader, att det är rasistisk "med vi och dom" när det ändå är män som är problemet för att det är samma strukturer (patriarkatet) som ligger bakom så vi löser det med genuspedagogik och normkritik.


    Skola i praktiken är oerhört konservativ, i meningen gammaldags när det gäller att adressera svåra frågor. Man håller sig i många skolor till gamla föreställningar om vad som är individuell frihet, istället för nyare riktlinjer och råd från Skolverket OM hedersförtryck. Kulturrelativismen har inte sitt ursprung i viss feminism. Viss feminism, jämte andra ideologier, anammar de föreställningarna.

    Vad har du emot normkritiskt förhållningssätt i skolan? Ur ett elevhälsoperspektiv kan jag inte se vad det är för trams du menar. Förklara gärna utan en länkorgie - jag undrar över din åsikt.
    Alla hästar hemma
  • Fri 30 Aug 2019 07:16

    @klantsmurfen

    Vad har dina länkar om VISS feminism med mitt inlägg att göra? Det finns viss feminism, och andra strömningar, som ägnar sig åt att problematisera hedersbegreppet med hjälp av kulturrelativistuska förklaringar OCH, ja det stämmer, packa in det i ett övergripande våldsbegrepp parat med en ovilja att också skilja ut och specificera det. Det är ANDRA feminister som drivit frågan om HRV som ett eget begrepp men som överlappar med flera som VINR, våld mot hbtq-personer, patriarkala strukturer, kollektivt våld mot kvinnor, barn och senare år även specificerat män som offer för HRV.

    Det är helt riktigt att Skolverket var sist på bollen - ja jag påstod ju att skola är gammaldags och konservativ i dessa avseenden. Det var något av ett "Äntligen!" när de kunde klämma ur sig en längre skrift. Du ska inte tro att folk kastade sig över den och att det poppade upp en massa föreläsningar som det gjort med andra nyheter. Formuleringarna du citerar har jag förstås vissa åsikter om men den största personalgruppen i utbildningsväsendet är inte utbildad i socialt arbete så dessa är möjligen på sin plats. Personer i skolan som arbetar med HRV sedan länge har förstås använt sig av annat nationellt material som specifikt riktar sig till skolan och inte skräder orden och är ett resultat av beslut på högsta ort. Med varierat motstånd, medhåll eller ignorerande från chefer och kollegiet.

    Det går utmärkt att svara på inlägg utan Youtubelänkar en masse. Jag frågade om din åsikt om normkritik i skolan och du plockar fram en massa förskolelänkar. Jag kommer efterfråga källa om du påstår något jag undrar över. Nu hade du iofs ingen källa på ditt påstående om hur kvinnliga och dåliga pedagoger tar till patriarkatet som förklaring. Det är ett tillfälle när källa behövs. .

    Men jag kan bli specifik då med exempel på norm kritik på gymnasienivå. Vad har du emot följande exempel som alla bygger på ett norm kritiskt tänk?

    -Att även ha samkönade fallbeskrivningar.

    -Att inte utgå från att alla har någon ur "den äldre generationen" att intervjua.

    -Att bygga upp ett förtroende och använda ett språk som lärare på mansdominerade program som uttalat bjuder in tjejer och killar att berätta hur det står till på deras APL-platser ifråga om sexualiserat språk, homofobi och rasism.

    -Att ta hjälp att granska sitt undervisningsmaterial om man osynliggör grupper eller själv är så obetänksam i att man utsätter elever med t.ex en annan sexuell läggning eller funktionsnedsättning. ((Har genom åren stött på ett antal uppgifter där elever får debattuppgifter som skulle innebära att de kränker varandra).

    -Att ta hjälp att granska material som går hem till vårdnadshavare. Att formuleringar är korrekta ("vårdnadshavare" istället för "förälder" eller "Mamma" "Pappa" som förekommer i grundskolan).

    -Att ledningen ser vikten av att formalisera dessa frågor om man förväntar sig informella processer i den riktningen. (Likabehandling kan inte bestå av öar av skickliga lärare som arbetar som ovan och resten kör på som vanligt utan frågetecken).


    Alla hästar hemma
Svar på tråden Vikigaste jämställdhetsfrågan