Forum Skydd - Sex & samlevnad
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Hormonspiral och torra slemhinnor.

  Ons 4 sep 2019 23:10 Läst 0 gånger Totalt 2 svar
  Ons 4 sep 2019 23:10

  Jag är inne på min andra hormonspiral. Blev rådd till att sätta in spiral, då jag tidigare hade migrän under alla dagar jag hade mens. Nu slipper jag detta, tack å lov.

  Men inget gott, som inte har något ont med sig. Fick svamp, som jag var tvungen att äta flera kurer för, för att få bukt med och har även bacteriellvaginis, ett par gånger per år. Pratat med gyn om detta och har medicamenter att starta kurer med, då det bryter ut. Men vill ju så klart helst slippa hela köret.

  Läste nyss om torra och sköra slemhinnor och hur dessa bidrar till ökad risk för för utnämnda tillstånd. Läste på lite och inser att jag har torra slemhinnor. Har som aldrig slagit mig förut, då jag satt det I samband med utbrotten av svamp och vaginosen.

  Men det är inte bara undelivet som är skört och torrt, utan även näsa, mun och ögonen.

  Funderar på att testa något hormonfritt, för att se om det blir bättre. Någon fler som upplevt att hormonspiral påverkat på detta sätt? Rekommendationer på hormonfria preparat?

 • Anonym (Q 54)
  Visa endast
  Tor 5 sep 2019 09:00 #1

  Förstår att det är jobbigt! Nu tror jag inte det är hormonspiralens fel. Den verkar lite högre upp. Torra och sköra slemhinnor kommer med åren. Ibland tidigare ibland senare. Du beskriver torrhet även i på andra ställen. Har du tänkt på att pH balansen förändras av sperma och kan ge upphov till obehag och klåda. Varför inte prova något från apoteket? Kräm eller vagitorier som återställer balansen och ger fukt. Börja med dem utan hormontillsats. För att trimma slemhinnorna ytterligare byter man till dem med hormoner. Själv är jag inne på min tredje och är nöjd att ha sluppit de enorma blödningarna. Har fått lite klimakteriebesvär nu med skörhet och lättblödande slemhinnor.

 • Anonym (Hallo­n)
  Visa endast
  Tor 5 sep 2019 19:05 #2

  Jag fick också torra slemhinnor av hormonspiral. Och alla andra biverkningar också för den delen (ständiga blödningar, humörsvängningar mm). Gav upp och tog ut den efter fyra månader.

  Nu några år senare har jag också torra slemhinnor, tätt mellan UVI:er, vaginos och är lättblödande (närmar mig 50 och klimakteriet). Fick lokalt östrogen utskrivet, en ring som man sätter in och byter var tredje månad. Mina flytningar kom tillbaka nästan direkt (trodde aldrig jag skulle bli så glad över dem - tyckte de var så jobbiga innan!) så nu är det välsmort igen. Det finns receptfritt (som vagitorier) också men bättre att rådfråga läkare och se om det kan vara något för dig.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll