Inlägg från: Anonym (Ledsen) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ledsen)

    Konflikt med svärmor

    Är nu i vecka 30 och fick igår ett samtal från min svärmor som jag mår väldigt dåligt över. Jag har svårt att koncentrera mig och vill bra gråta. Hon verkar dock inte tycka att hon gjort något fel och nu känns det som jag är i ett vacuum med en helt annan svärmor än den jag tidigare tyckte om. Jag vet att jag är full i hormoner men tror att jag kanske skulle kunna reagerat på samma sätt om jag inte var gravid.


    För en vecka sedan fyllde jag 40 år. Eftersom jag är i 7:e månaden orkade jag inte ställa till med något stort utan bjöd de närmsta vännerna med familj vilket ändå blev 20 personer. Då jag fyllde år på en fredag så valde jag att ha festen på lördag för att hinna förbereda. När jag vaknar på min födelsedag på fredagen blir jag inte uppvaktad av min sambo och vår son. Jag är van att man får en liten sång och kanske framdukad frukost och en present. Så har vi alltid gjort i min familj och så har jag alltid firat min sambo och vår son. När jag kommer på jobbet frågar i princip alla hur jag blivit uppvaktad på morgonen. De som ringer och grattar mig frågar samma sak. Tillslut börjar jag gråta då börjar känna mig bortglömd då vi firade min sambo jättestort i två dagar när han 40 år.  Till slut bryter jag ihop och åker hem och gråter. Jag ringer min kompis som  och min sambo som båda fick höra hur ledsen jag var över att inte bli firad på min stora dag. Min sambo säger ?men du ville ju inte göra någon stor sak?. Nä jag ville inte bjuda in 50-60 personer men det betyder väl inte att jag inte vill bli uppvaktad av min familj och få en present?  


    För att trösta min så bjuder min kompis ut mig på middag på kvällen eftersom min sambo inte planerat något för kvällen heller. Min sambo erbjuder därefter samma sak men jag var för ledsen och besviken på honom vid det här laget att jag valde att gå ut med min vän istället.  Under dagen hade min svärmor försökt nå mig men jag hade antingen varit på jobbet eller hemma och gråtit så jag hade inte svarat. Istället fick hon under tiden jag var ute och åt med min vän fått tag i min sambo. Han är då jätteledsen och berättar att jag valt att inte spendera kvällen med honom och min son. Detta lämnade vi dock bakom oss och hade en trevlig fest på lördagen.


    Igår ringer som sagt min svärmor mig och skäller i över 10 min. Hon säger saker som ?hur länge ska XX stå ut med dig?. Att jag förstör hennes son och vårt barn med mitt temperament. Hon menar på att han gör allt hemma och jag gör inget. Att alla andra ser hur jag är men jag verkar inte fatta hur jag är. Hon refererande till att min sambos pappa och hans syster ska tycka samma sak. Jag ringde såklart båda två och svärfar som blev jätteupprörd då han menar på att han tycker jättemycket om mig och att han inte pratat med svärmor på två månader (de är skilda).


    Min sambo friade till mig i aug och säger att han älskar mig mer och mer för varje dag. Han har aldrig sagt till mig eller HENNE att han tycker att jag kör med honom eller är missnöjd med mig, förutom när han var ledsen på min födelsedag. Det jag kan förstå kan ha provocerat henne är att jag i somras bad honom göra mycket då jag hade en utsliten axel så jag fick absolut inte bära något tyngre än ett kilo. Jag sa; kan du lyfta det, kan du snälla packa in den här i bilen etc.


     


    Jag mår jättedåligt av det här. Vet inte hur jag ska förhålla mig till den nyuppkomna situationen eller göra. Jag vet att min sambo älskar sin mamma och vill inte komma emellan dem. Som de känns nu så kommer jag aldrig kunna vara naturlig runt henne eller tycka att det är kul att åka 120 mil för att hälsa på. Hur tänker ni? Är jag överkänslig för att jag är gravid?  Borde jag ta till mig hennes ?feedback? för att bli  en bättre människa och acceptera att bli utskälld.

  • Svar på tråden Konflikt med svärmor
  • Anonym (Ledsen)
    Anonym (Anonym se) skrev 2019-09-06 14:24:34 följande:

    För det första ska din svärmor ge fan i sin vuxna sons relationer och låta honom reda ut dem själv. Hon kan inte ha alla hästar hemma om hon gör sådär.

    För det andra så jävla slappt av din sambo att inte uppmärksamma dig, trots att du gjort det för honom. Min sambo gjorde ungefär samma sak när jag fyllde 30. Jag var utomlands och firade med vänner, och kvällen innan min födelsedag skrev han "hoppas du får en bra dag imorn". Och jag trodde nog ändå att jag skulle få vakna till ett gulligt grattis-sms på min 30-års dag, men icke! Dagen gick och det var knäpptyst, till slut skrev jag och frågade varför han inte grattade mig, varpå han svara "men gjorde jag inte det igår?".

    Var såååå besviken och kände mig så oviktig. Han skulle kompensera sen med att köpa fina saker, men det var så uppenbart att han försökte köpa sig fri från sitt dåliga samvete...


    Jag känner samma sak, vad är de för fel. Innan min sambo träffade mig hade han inga längre förhållanden, max två år. Då var han alltid hemma hos mamma vid semestrar, högtider etc. Jag kanske hittar på detta för att få en förklaring men jag tror nu att hon är avundsjuk på mig för att han inte finns i hennes liv på samma sätt. .

  • Anonym (Ledsen)
    Anonym (Louise) skrev 2019-09-06 14:29:52 följande:

    Enligt mig visade svärmor sitt rätta ansikte under det telefonsamtalet. Tacka gudarna för att hon bor 120 mil bort! Hade hon bott närmare hade ni antagligen haft en mycket mer komplicerad vardag.

    Det enda rätta nu är att din kille ringer upp sin mor och säger åt henne på skarpen. Han dementerar allt hon påstår om att det är du som bestämmer i relationen mm.

    Det är du och ert kommande barn som är hans primära familj nu, inte mamma.

    Eftersom ni bor långt ifrån varandra så behöver ni som tur var inte ses så ofta. När svärmor kommer för att se bebisen får hon bo på hotell, vandrarhem eller hos annan släkting nära er.


    Känner verkligen samma sak, tack för att hon bor så långt bort. Samtidigt är det svårt att skapa en bra relation till någon som är långt borta och ännu värre nu när jag känner mig oerhört ledsen. Hade vi bott i samma stad kanske hon kommit förbi nu och vi hade rett ut det. På telefon blir det inte samma sak. Jag mår sååå dåligt av det här. Vill inte att min sambo ska vara ledsen, vilket han är. Han fattar inte alls varför hon gjorde sådär och har ringt och frågat varför hon inte ringde honom först om hon hade funderingar om vårt förhållande. Han hade inte fått någon som helst förvarning.
  • Anonym (Ledsen)
    Anonym (Louise) skrev 2019-09-06 14:29:52 följande:

    Enligt mig visade svärmor sitt rätta ansikte under det telefonsamtalet. Tacka gudarna för att hon bor 120 mil bort! Hade hon bott närmare hade ni antagligen haft en mycket mer komplicerad vardag.

    Det enda rätta nu är att din kille ringer upp sin mor och säger åt henne på skarpen. Han dementerar allt hon påstår om att det är du som bestämmer i relationen mm.

    Det är du och ert kommande barn som är hans primära familj nu, inte mamma.

    Eftersom ni bor långt ifrån varandra så behöver ni som tur var inte ses så ofta. När svärmor kommer för att se bebisen får hon bo på hotell, vandrarhem eller hos annan släkting nära er.


    Han är inte den som säger till på skarpen men han ska åka dit nästa vecka (med jobbet) och ska då passa på att prata med henne öga mot öga. Han tycker inte som henne och men vill veta varför hon sa så. Han har sagt att han står bakom mig till hundra procent men vill ge henne en chans att förklara sig. Jag har dock sagt att hon var väldigt klar i sina påståenden och att det inte fanns chans att missförstå vad hon sa.
  • Anonym (Ledsen)
    Rudbeckius skrev 2019-09-06 14:49:27 följande:
    Man kanske kan säga till utan att behöva vara arg och ledsen? Han kan ju ha uppfattat att hon vill ta det lugnt och fira på lördagen istället för på fredagen, så som hon faktiskt planerat. Missförstånd kan förekomma utan att det är en medveten kränkning.

    Killen kanske inte alls är slapp och agerar dåligt. De kan ha olika vanor med sig hemifrån på hur man firar. Drtta behöver man prata om.

    Min nuvarande tjej hade massor av sådana här saker som hon blev arg och ledsen över. Jag skulle förstå automatiskt och telepatiskt. Min kärlek till henne innebar att jag skulle hitt apå alla möjliga överraskningar och dyra presenter.

    Vi har inte så mycket flis och detta stressade upp mig enormt. Första åren köpte jag dyra dyra prylar som hon blev jätteglad över och inte använde... hon har så bra egen smak så inget duger..

    Förra året sa jag som det var och talade ut om hur jobbigt hennes krav var... hennes bror och hennes barn hakade på med... hon lyssnade faktiskt och nu i år blev det rätt OK - hon var glad och vi kunde leverera lite lagom...
    Så är det nog. Jag kan nog vara extra känslig, dels för att det var min 40-årsdag och dels för att jag känner mig stor som ett hus. Du prickar in min sambo exakt. sambo då han tänkte att firandet var på lördagen. Han säger också att det var si och så med uppvaktandet när han var barn. Olika från gång till gång och kanske inte en så stor sak i deras familj. Visst grät jag kanske i onödan och var hård mot honom men vi hade en jättetrevlig fest på lördagen och la fredagens ledsamheter bakom oss. Vi har nu pratat igenom hur vi vill att våra barn (och vi) ska ha sina födelsedagar så vi framöver har en samsyn.
  • Anonym (Ledsen)
    Anonym (Emma) skrev 2019-09-06 15:41:15 följande:

    Som alla andra säger så är det svärmor som betet sig dåligt. Den jag undrar över är om du under samtalet stod upp för dig själv och ifrågasatte hennes anklagelse och var ifrån hon fått dem? Vad har din sambo sagt om detta?

    Det enda sättet att lösa detta är att förklara för svärmor att hennes beteende inte är okej och att hennes anklagelser är felaktiga. Jag tycker att hon SKA be om ursäkt.


    Jag blev så paff att jag knappt fann orden. Jag lyssnade och bad henne flera gånger ge exempel på de saker hon påstod så jag hade något att relatera till. Jag sa att jag inte alls förstod vad hon menade då min sambo aldrig sagt något och ingen annan heller. Hon ville inte ge mig exempel för då skulle jag enligt henne haka upp mig på just det exemplet. För att förstå måste jag få en situation i mitt huvud. Nu grubblar jag istället, kan det vara detta hon menar, eller detta? Det enda jag kom fram till var när jag hade en skadad axel och därmed under vårt besök hos henne bad honom om väldigt mycket hjälp med att lyfta och bära. 

    Som jag skrivit i många andra svar så fattar min sambo inte vad hon menar. Jag är en person med ganska mycket energi och sitter inte framför TV:n. Däremot är jag gravid och var i 5-6 månaden när vi sist var där vilket gjort att jag sovit mer än tidigare. 
  • Anonym (Ledsen)
    jrockyracoon skrev 2019-09-06 17:41:47 följande:

    Ja, det här låter besvärligt och jobbigt.

    Du tycker förstås att din man gjorde fel på din stora dag, och du blev ledsen av att inte bli grattad. Din känsla av besvikelse kan jag absolut relatera till där. Men sen kanske du var lite barnslig som inte ville reda upp det, utan smet iväg på middagen med din kompis och gjorde då, som jag förstår det, både din son och din sambo ledsna.

    Men sedan löste ni ju den konflikten och blev sams igen. Bra så långt.

    Att din svärmor ringer till dig och skäller ut dig och anklagar dig för att vara lat och att förstöra din sons liv är inte något en balanserad person gör. Jag är helt inne på ditt spår där, att hennes egentliga känslor handlade om att hon har mist mycket av den närhet som hon förut hade till sin son i och med att du kom in i bilden. Hennes starka ord och falska anklagelser måste ju härröra någonstans ifrån känslomässigt. Att du är gravid och att ni snart ska bli en upptagen familj med fokus på det lilla nya barnet, kan också spela in. Sådana förändringar i en familj kan ju upplevas som skrämmande, särskilt när svärmodern redan har upplevt att hennes älskade son har tagits ifrån henne till viss del.

    Så vad ska ni göra åt det här?

    Jag lutar åt att det bästa vore om du och svärmodern kunde kommunicera direkt med varandra. Du kan t.ex. skriva ett brev, besöka henne, eller ringa. Du ska förstås göra det när du är i ett lugnt tillstånd och inte arg på henne.

    Du kan säga att du tycker att det känns tråkigt att er relation har blivit så förstörd i och med ert bråk, och att du gärna skulle vilja att ni kunde prata om det och kanske kunna komma på god fot med varandra igen. Du kan berätta att du inte håller med henne om hennes anklagelser men att du gärna är villig att lyssna på vad hon har att säga om det hon har sagt. Du kan också förklara att du och din sambo redan hade löst er konflikt och att du uppskattar att hon månar om sin son för det gör ju även du, men att det självklart ibland uppstår konflikter.

    Om du säger det här i ett samtal så kan det förstås hända att hon börjar bråka och tjafsa igen. Då tror jag att du ska avsluta samtalet så snabbt som möjligt. Ditt försök att mäkla fred har då inte fungerat, och situationen är svårare att lösa än förväntat.

    Men i bästa fall kanske hon ber om ursäkt, och ni kan starta om igen och lägga händelsen bakom sig. Ju vänligare, lugnare, ödmjukare och mer beredd att lyssna du är desto större chans har du att konflikten tar en positiv lösning.


    Vill börja med att säga att jag blir rörd och glad över att du verkligen tagit dig tid att analysera och sätta dig in i mitt problem - tack!. Du har helt rätt,  jag överreagerade när jag fyllde år. Var riktigt besviken och känslorna blev låsta. Min sambo fyllde nämligen år förra året och vi planerade hans födelsedag i veckor. Firandet pågick en hel helg och kostade oss nog runt 20 000. Jag jämförde nog mot det också vilket var fel.

    Du har rätt i vad jag borde göra men för att lyckas  måste jag nog vänta ett tag så jag fått lite distans till det hela och kan se klart. Att ses öga mot öga är  inte möjligt då jag ska föda om 9 veckor och hon bor 120 mil bort. Jag kan varken ta flyget nu eller sitta i en bil så länge. Sen när bebisen har kommit är det också svårt att ta sig de första veckorna.  

    Åter igen tack!
  • Anonym (Ledsen)
    Anonym (o) skrev 2019-09-06 16:33:36 följande:

    En svärmor ska inte lägga sig i gräl mellan sonen och svärdottern.
    Din sambo kan förebygga detta genom att inte berätta när ni grälar. Svärmor ska inte ha all privat information om er.
    Håll lite mer distans till svärmor. Låt din sambo sköta kontakten med henne.


    Jag har inte mycket kontakt med henne då hon inte är den typ av person som man lätt kommer in på livet. Att hon ringde mig hör till ovanligheterna men det visade sig ju att hon hade ett ärende denna gång. Den kontakt vi har förutom när vi hälsar på är att hon face-time:ar med vår son lite då och då. Då ringer hon på min eller min sambos telefon beroende på.
  • Anonym (Ledsen)

    Vi har ett barn sedan innan och han fick hennes pappas namn som mellannamn. Alltså min sambos morfar namn. Vet att hon blev glad över det då. Nu väntar vi en till kille så något av hennes namn lär bli svårt. Hon vill nog gärna vara med och delaktig som du säger. Hon och svärfar separerade när hon var gravid med min sambo så hon har och har alltid haft honom väldigt nära. 

  • Anonym (Ledsen)
    Anonym (Tora) skrev 2019-09-08 12:20:23 följande:

    "Igår ringer som sagt min svärmor mig och skäller i över 10 min. Hon säger saker som ?hur länge ska XX stå ut med dig?. Att jag förstör hennes son och vårt barn med mitt temperament. Hon menar på att han gör allt hemma och jag gör inget. Att alla andra ser hur jag är men jag verkar inte fatta hur jag är. Hon refererande till att min sambos pappa och hans syster ska tycka samma sak. Jag ringde såklart båda två och svärfar som blev jätteupprörd då han menar på att han tycker jättemycket om mig och att han inte pratat med svärmor på två månader (de är skilda). "

    Det här är så nedrig sagt så det finns inte ord för hur fel din svärmor har gjort. Jag tycker ärligt talat att du ska ge igen, säga "hur länge ska xx stå ur med att ha dig som morsa", sen ska du hänvisa till att du och din mamma och dina syskon har pratat om henne och alla tycker samma sak, att hon är dum i huvudet. 
    Ser du hur fel det är när man vänder på det? Man säger inte så som hon har gjort. Om hon inte tycker om dig så får det stå för henne, hon kan inte tala för alla andra, och det låter mer som mobbing att hon målar upp att de är ett gäng som inte gillar dig. Otroligt fult gjort. 
    Och varför ska hon lägga sig i om hennes son ska "stå ut" med dig? Hon har inte full insyn i ert äktenskap, hon vet ingenting. Det måste du komma ihåg. Hon tror att hon vet, men ingen vet allt om någon annan människa. 

    Be henne att vara lite mer rakryggad nästa gång, om hon inte gillar dig så får det stå för henne, man hon ska inte vara en vekling och påstå att hon vet vad andra tycker och inte heller påstå att hennes son är perfekt. En son som haft henne som morsa kan inte vara så perfekt som hon tror. 


    Tack! Det obehagliga är att jag trott att vi haft en bra relation. Jag uppfattade precis som du att hon helt enkelt inte gillar mig. Min sambo är helt chockad för han säger att han aldrig sagt onda ord om mig till henne. Det stämmer för hon sa på telefon "XX behöver inte säga något till mig för jag ser på honom att vad han känner". 

    Vi har det faktiskt väldigt bra och som jag tidigare skrev friade han till mig i augusti. Han sa då att jag gjorde honom lyckligare och lyckligare för varje dag. Med lite eftertanke så har hon aldrig gratulerat till det. Inte heller när jag blev gravid. 

    Det är svårt att tvinga någon att tycka om en. Jag har alltid försökt vara mitt bästa jag när vi hälsar på henne. Jag får helt enkelt vänta på att hon hör av sig igen. Min sambo är nämligen jätteledsen och besviken på henne och ska dit och prata med henne i veckan. Han förstår att hon förstört mycket och att hon är den enda som kan rätta till detta nu. Jag har ont överallt, sover dåligt pga. min stora mage etc. så jag hoppas jag lyckas att inte börja gråta om hon kontaktar mig.

    Säger även till dig... jag är såå glad och tacksam för att ni har läst och skriver tillbaka till mig. Jag skäms så mycket över detta att jag inte kan prata med någon annan än min sambo om detta.  Att läsa vad ni skriver och att ni stöttar mig betyder väldigt mycket. 
Svar på tråden Konflikt med svärmor