• Anonym (Ledsen)

    Konflikt med svärmor

    Är nu i vecka 30 och fick igår ett samtal från min svärmor som jag mår väldigt dåligt över. Jag har svårt att koncentrera mig och vill bra gråta. Hon verkar dock inte tycka att hon gjort något fel och nu känns det som jag är i ett vacuum med en helt annan svärmor än den jag tidigare tyckte om. Jag vet att jag är full i hormoner men tror att jag kanske skulle kunna reagerat på samma sätt om jag inte var gravid.


    För en vecka sedan fyllde jag 40 år. Eftersom jag är i 7:e månaden orkade jag inte ställa till med något stort utan bjöd de närmsta vännerna med familj vilket ändå blev 20 personer. Då jag fyllde år på en fredag så valde jag att ha festen på lördag för att hinna förbereda. När jag vaknar på min födelsedag på fredagen blir jag inte uppvaktad av min sambo och vår son. Jag är van att man får en liten sång och kanske framdukad frukost och en present. Så har vi alltid gjort i min familj och så har jag alltid firat min sambo och vår son. När jag kommer på jobbet frågar i princip alla hur jag blivit uppvaktad på morgonen. De som ringer och grattar mig frågar samma sak. Tillslut börjar jag gråta då börjar känna mig bortglömd då vi firade min sambo jättestort i två dagar när han 40 år.  Till slut bryter jag ihop och åker hem och gråter. Jag ringer min kompis som  och min sambo som båda fick höra hur ledsen jag var över att inte bli firad på min stora dag. Min sambo säger ?men du ville ju inte göra någon stor sak?. Nä jag ville inte bjuda in 50-60 personer men det betyder väl inte att jag inte vill bli uppvaktad av min familj och få en present?  


    För att trösta min så bjuder min kompis ut mig på middag på kvällen eftersom min sambo inte planerat något för kvällen heller. Min sambo erbjuder därefter samma sak men jag var för ledsen och besviken på honom vid det här laget att jag valde att gå ut med min vän istället.  Under dagen hade min svärmor försökt nå mig men jag hade antingen varit på jobbet eller hemma och gråtit så jag hade inte svarat. Istället fick hon under tiden jag var ute och åt med min vän fått tag i min sambo. Han är då jätteledsen och berättar att jag valt att inte spendera kvällen med honom och min son. Detta lämnade vi dock bakom oss och hade en trevlig fest på lördagen.


    Igår ringer som sagt min svärmor mig och skäller i över 10 min. Hon säger saker som ?hur länge ska XX stå ut med dig?. Att jag förstör hennes son och vårt barn med mitt temperament. Hon menar på att han gör allt hemma och jag gör inget. Att alla andra ser hur jag är men jag verkar inte fatta hur jag är. Hon refererande till att min sambos pappa och hans syster ska tycka samma sak. Jag ringde såklart båda två och svärfar som blev jätteupprörd då han menar på att han tycker jättemycket om mig och att han inte pratat med svärmor på två månader (de är skilda).


    Min sambo friade till mig i aug och säger att han älskar mig mer och mer för varje dag. Han har aldrig sagt till mig eller HENNE att han tycker att jag kör med honom eller är missnöjd med mig, förutom när han var ledsen på min födelsedag. Det jag kan förstå kan ha provocerat henne är att jag i somras bad honom göra mycket då jag hade en utsliten axel så jag fick absolut inte bära något tyngre än ett kilo. Jag sa; kan du lyfta det, kan du snälla packa in den här i bilen etc.


     


    Jag mår jättedåligt av det här. Vet inte hur jag ska förhålla mig till den nyuppkomna situationen eller göra. Jag vet att min sambo älskar sin mamma och vill inte komma emellan dem. Som de känns nu så kommer jag aldrig kunna vara naturlig runt henne eller tycka att det är kul att åka 120 mil för att hälsa på. Hur tänker ni? Är jag överkänslig för att jag är gravid?  Borde jag ta till mig hennes ?feedback? för att bli  en bättre människa och acceptera att bli utskälld.

  • Svar på tråden Konflikt med svärmor
  • Anonym (Ledsen)
    Rudbeckius skrev 2019-09-06 14:49:27 följande:
    Man kanske kan säga till utan att behöva vara arg och ledsen? Han kan ju ha uppfattat att hon vill ta det lugnt och fira på lördagen istället för på fredagen, så som hon faktiskt planerat. Missförstånd kan förekomma utan att det är en medveten kränkning.

    Killen kanske inte alls är slapp och agerar dåligt. De kan ha olika vanor med sig hemifrån på hur man firar. Drtta behöver man prata om.

    Min nuvarande tjej hade massor av sådana här saker som hon blev arg och ledsen över. Jag skulle förstå automatiskt och telepatiskt. Min kärlek till henne innebar att jag skulle hitt apå alla möjliga överraskningar och dyra presenter.

    Vi har inte så mycket flis och detta stressade upp mig enormt. Första åren köpte jag dyra dyra prylar som hon blev jätteglad över och inte använde... hon har så bra egen smak så inget duger..

    Förra året sa jag som det var och talade ut om hur jobbigt hennes krav var... hennes bror och hennes barn hakade på med... hon lyssnade faktiskt och nu i år blev det rätt OK - hon var glad och vi kunde leverera lite lagom...
    Så är det nog. Jag kan nog vara extra känslig, dels för att det var min 40-årsdag och dels för att jag känner mig stor som ett hus. Du prickar in min sambo exakt. sambo då han tänkte att firandet var på lördagen. Han säger också att det var si och så med uppvaktandet när han var barn. Olika från gång till gång och kanske inte en så stor sak i deras familj. Visst grät jag kanske i onödan och var hård mot honom men vi hade en jättetrevlig fest på lördagen och la fredagens ledsamheter bakom oss. Vi har nu pratat igenom hur vi vill att våra barn (och vi) ska ha sina födelsedagar så vi framöver har en samsyn.
  • Anonym (Emma)

    Som alla andra säger så är det svärmor som betet sig dåligt. Den jag undrar över är om du under samtalet stod upp för dig själv och ifrågasatte hennes anklagelse och var ifrån hon fått dem? Vad har din sambo sagt om detta?

    Det enda sättet att lösa detta är att förklara för svärmor att hennes beteende inte är okej och att hennes anklagelser är felaktiga. Jag tycker att hon SKA be om ursäkt.

  • Anonym (Gilla läget!)
    Anonym (Emma) skrev 2019-09-06 15:41:15 följande:

    Som alla andra säger så är det svärmor som betet sig dåligt. Den jag undrar över är om du under samtalet stod upp för dig själv och ifrågasatte hennes anklagelse och var ifrån hon fått dem? Vad har din sambo sagt om detta?

    Det enda sättet att lösa detta är att förklara för svärmor att hennes beteende inte är okej och att hennes anklagelser är felaktiga. Jag tycker att hon SKA be om ursäkt.


    Tjo. Det verkar så jobbigt att vara kränkt och kräva att människor SKA be om ursäkt. Svärmorsan skyddade väl bara sin store pojke som snart ska bli farsa och som var ledsen över att gravida TS hade rostat honom rejält argt och ledset över att hon inte fick kaffe med sång på sängen på fredagen...

    Att ni orkar vara kränkta hela tiden, vad är det med dagens tjejer... narcar allihop eller? Vi killar orkar snart inte med er. Försök att vara stark och självständig...Kyss
  • Anonym (Ledsen)
    Anonym (Emma) skrev 2019-09-06 15:41:15 följande:

    Som alla andra säger så är det svärmor som betet sig dåligt. Den jag undrar över är om du under samtalet stod upp för dig själv och ifrågasatte hennes anklagelse och var ifrån hon fått dem? Vad har din sambo sagt om detta?

    Det enda sättet att lösa detta är att förklara för svärmor att hennes beteende inte är okej och att hennes anklagelser är felaktiga. Jag tycker att hon SKA be om ursäkt.


    Jag blev så paff att jag knappt fann orden. Jag lyssnade och bad henne flera gånger ge exempel på de saker hon påstod så jag hade något att relatera till. Jag sa att jag inte alls förstod vad hon menade då min sambo aldrig sagt något och ingen annan heller. Hon ville inte ge mig exempel för då skulle jag enligt henne haka upp mig på just det exemplet. För att förstå måste jag få en situation i mitt huvud. Nu grubblar jag istället, kan det vara detta hon menar, eller detta? Det enda jag kom fram till var när jag hade en skadad axel och därmed under vårt besök hos henne bad honom om väldigt mycket hjälp med att lyfta och bära. 

    Som jag skrivit i många andra svar så fattar min sambo inte vad hon menar. Jag är en person med ganska mycket energi och sitter inte framför TV:n. Däremot är jag gravid och var i 5-6 månaden när vi sist var där vilket gjort att jag sovit mer än tidigare. 
  • Anonym (Men alltså)

    Ni har ju båda uppfört er illa tycker jag. Din man sårade dig inte med avsikt. Du sårade honom med avsikt genom att fira med din vän istället. Fattar att svärmor blev irriterad. Å andra sidan ska hon ju vara tyst om det, men ja, jag fattar irritationen. Bara att bita ihop nu och båda uppföra er som folk. Och att bryta ihop för att man inte blir firad som man blev hemma (när man var barn antar jag) är ju bara FÖR mycket, gravid eller ej.

  • Anonym (A)
    Anonym (Anonym se) skrev 2019-09-06 14:24:34 följande:
    För det första ska din svärmor ge fan i sin vuxna sons relationer och låta honom reda ut dem själv. Hon kan inte ha alla hästar hemma om hon gör sådär.

    För det andra så jävla slappt av din sambo att inte uppmärksamma dig, trots att du gjort det för honom. Min sambo gjorde ungefär samma sak när jag fyllde 30. Jag var utomlands och firade med vänner, och kvällen innan min födelsedag skrev han "hoppas du får en bra dag imorn". Och jag trodde nog ändå att jag skulle få vakna till ett gulligt grattis-sms på min 30-års dag, men icke! Dagen gick och det var knäpptyst, till slut skrev jag och frågade varför han inte grattade mig, varpå han svara "men gjorde jag inte det igår?".
    Var såååå besviken och kände mig så oviktig. Han skulle kompensera sen med att köpa fina saker, men det var så uppenbart att han försökte köpa sig fri från sitt dåliga samvete...
    Håller med
  • Anonym (Emma)
    Anonym (Ledsen) skrev 2019-09-06 15:54:41 följande:

    Jag blev så paff att jag knappt fann orden. Jag lyssnade och bad henne flera gånger ge exempel på de saker hon påstod så jag hade något att relatera till. Jag sa att jag inte alls förstod vad hon menade då min sambo aldrig sagt något och ingen annan heller. Hon ville inte ge mig exempel för då skulle jag enligt henne haka upp mig på just det exemplet. För att förstå måste jag få en situation i mitt huvud. Nu grubblar jag istället, kan det vara detta hon menar, eller detta? Det enda jag kom fram till var när jag hade en skadad axel och därmed under vårt besök hos henne bad honom om väldigt mycket hjälp med att lyfta och bära. 

    Som jag skrivit i många andra svar så fattar min sambo inte vad hon menar. Jag är en person med ganska mycket energi och sitter inte framför TV:n. Däremot är jag gravid och var i 5-6 månaden när vi sist var där vilket gjort att jag sovit mer än tidigare. 


    Hon vill nog inte ge några exempel för hon inte hade några. Ingen lätt sits och svårt att veta varför hon agerade som hon gjorde. Känns som att det antingen va i stundens hetta att hon gått å tänkt och irriterat sig över allt med uppvaktningen eller att det byggts upp inom henne att hon stört sig på det och nu var det droppen. Ursäktar dock inte hennes beteende. Förstår att du inte är sugen på att i framtiden åka till henne.

    Hade jag varit din sambo så hade jag ringt och skällt ut min mamma. Även om hon hade haft rätt så är sättet hon framförde det på helt fel och dessutom inget hon har att göra med!
  • Anonym (o)

    En svärmor ska inte lägga sig i gräl mellan sonen och svärdottern.
    Din sambo kan förebygga detta genom att inte berätta när ni grälar. Svärmor ska inte ha all privat information om er.
    Håll lite mer distans till svärmor. Låt din sambo sköta kontakten med henne.

  • Anonym (Louise)
    Anonym (Men alltså) skrev 2019-09-06 16:09:07 följande:

    Ni har ju båda uppfört er illa tycker jag. Din man sårade dig inte med avsikt. Du sårade honom med avsikt genom att fira med din vän istället. Fattar att svärmor blev irriterad. Å andra sidan ska hon ju vara tyst om det, men ja, jag fattar irritationen. Bara att bita ihop nu och båda uppföra er som folk. Och att bryta ihop för att man inte blir firad som man blev hemma (när man var barn antar jag) är ju bara FÖR mycket, gravid eller ej.


    När man var barn!? TS beskriver i sitt första inlägg att de alltid firar varandra på morgonen med fika mm. Varför gjorde inte TS man detta för sin partner som fyller 40 år?

    Och varför i hela friden har svärmor rätt att bli irriterad över detta? Då är hon alldeles för involverad i deras liv isåfall.
  • Anonym (Louise)
    Rudbeckius skrev 2019-09-06 14:49:27 följande:

    Man kanske kan säga till utan att behöva vara arg och ledsen? Han kan ju ha uppfattat att hon vill ta det lugnt och fira på lördagen istället för på fredagen, så som hon faktiskt planerat. Missförstånd kan förekomma utan att det är en medveten kränkning.

    Killen kanske inte alls är slapp och agerar dåligt. De kan ha olika vanor med sig hemifrån på hur man firar. Drtta behöver man prata om.

    Min nuvarande tjej hade massor av sådana här saker som hon blev arg och ledsen över. Jag skulle förstå automatiskt och telepatiskt. Min kärlek till henne innebar att jag skulle hitt apå alla möjliga överraskningar och dyra presenter.

    Vi har inte så mycket flis och detta stressade upp mig enormt. Första åren köpte jag dyra dyra prylar som hon blev jätteglad över och inte använde... hon har så bra egen smak så inget duger..

    Förra året sa jag som det var och talade ut om hur jobbigt hennes krav var... hennes bror och hennes barn hakade på med... hon lyssnade faktiskt och nu i år blev det rätt OK - hon var glad och vi kunde leverera lite lagom...


    Sluta nu.

    TS skriver att de alltid firar varandra på morgonen med fika mm. Varför gjorde inte TS man detta för sin partner som fyller 40 år? Man behöver inte vara tankeläsare för att förstå att man firar sin livskamrat när denne fyller jämnt. Även om man nu är uppvuxen med knappt något firande.
Svar på tråden Konflikt med svärmor