Inlägg från: Anonym (keke) |Visa alla inlägg
  • Anonym (keke)

    Varför får man inte tjäna pengar på surrogatmödraskap i Sverige?

    Ur perspektivet att anlita surrogatmamma: Hur långt ska man tillåtas gå för att få biologiska barn? Det är ingen rättighet att få barn, till att börja med (nej, livet är inte rättvist). Man kan älska även icke-biologiska barn. Och kan man inte få eller bära biologiska barn kanske man bör acceptera läget. Barn och kvinnokroppar är inte, och bör inte tillåtas, bli handelsvaror.

    De rent altruistiska surrogatmammorna, hur många är de i Sverige? 20? 50? 150? Är det värt att driva denna etiskt och juridiskt mycket komplexa fråga för lagstiftning enkom för dessa fåtal fall? Har vi inte viktigare samhällsproblem att lösa i dagens samhälle? Här tappar moderaterna min röst som potentiellt valbart alternativ.

    De som skulle tjäna pengar på surrogatmödraskap, om detta skulle tillåtas, kan man någonsin helt utesluta tvång/annan yttre påverkan/mental förvirring/insiktsbrist osv? Kan man verkligen garantera att pengarna går till kvinnan (och inte till hennes man, släktingar osv). Det räcker med ett eller ett par fall för att man inte bör öppna den här dörren. Riskerna är för höga och kvinnans insats för hög. Vi har liksom inte ens hittat rimlig balans kring förlossningsvård och prioritering av vård av förlossningsskador i Sverige ännu.

  • Anonym (keke)
    Barbro45 skrev 2019-09-09 11:28:18 följande:

    Vems är barnet som ligger i surrogatmammans mage? Om ångrar sig och gör abort? Kan de genetiska föräldrarna ångra sig under graviditeten? Kan surrogatmamman ändra sig och vilja behålla barnet? Vems är barnet om de genetiska föräldrarna avlider under graviditeten? Några av det frågor som behöver regleras i lag innan vi överhuvudtaget tillåter företeelsen.

    Det är tillåtet eller i varje fall inte förbjudet i flera länder, många gånger fungerar det som alla parter önskar men reglering krävs i de fall det blir konflikt vilket har inträffat ibland.


    Dina frågor är högst relevanta och det finns inga givna svar på dem. Det skulle krävas åtskilliga timmar (sannolikt år) för utredning, diskussion och ställningstagande. De resurserna bör Sveriges myndigheter rimligen lägga på annat.

    Vems är barnet? De biologiska föräldrarna har rent kontraktuellt köpt en tjänst (hyrt en kropp) och har en rätt till produkten/förädlingen av deras insats i form av spermier och ägg. Surrogatmamman har sannolikt avtalat bort eventuella rättigheter till barnet. Samtidigt är det fråga om ett barn, inte en produkt/en pryl så om de biologiska föräldrarna inte fullföljer sina åtaganden kan man inte tvinga dem att rent praktiskt ta sig an barnet och vårda det. De biologiska föräldrarna blir inte föräldrar i juridisk mening förrän samtliga papper registrerats hos myndighet. Barnet blir alltså föräldralöst och "samhällets" att ta hand om. Möjligen kan man kräva de biologiska föräldrarna på kompensation för avtalsbrott.

    Det har rapporterats i media om (vid internationella surrogattjänster) att barn fötts för tidigt och med komplikationer för att därefter överges av de biologiska föräldrarna som helt enkelt vägrat hämta och adoptera barnet. De gick enligt uppgift och ordnade "mer lyckade barn" genom en annan surrogatmamma istället. Det har också rapporterats om en tvillinggraviditet (pojke och flicka) där de biologiska föräldrarna bara hämtat hem flickan eftersom de redan hade en son och inte kunde tänka sig/sa sig inte ha råd att ta hand om det tredje barnet. Barnen blir statslösa och därmed rättslösa, en angelägenhet för det land där barnet är fött. Det är en otroligt cynisk marknad detta.
  • Anonym (keke)
    Anonym (kryllar inte av barn) skrev 2019-09-09 21:08:50 följande:

    Varför ska man ljuga om att det finns gott om barn att adoptera, när det inte gör det? Hjälper det några surrogatkvinnor? Min bror och hans fru stod i adoptionskö tills frun var för gammal för att få adoptera. De gick utredning, de skickade in dokument, de var beredda att bo i landet i ett halvår, de var beviljade banklån. Man kan inte göra mer än så. De fick inget barn. För dem var surrogatmödraskap heller inget alternativ, eftersom de är människor som inte vill utnyttja fattiga människors kroppar. De är barnlösa. "Då kanske vi ska börja fråga efter dem". Vad tror du folk gör? Det minsta man kan begära är att folk slutar sprida lögner om att det skulle finnas gott om barn att adoptera. 


    Det finns barn att adoptera, men kanske inte fjuniga och fullt perfekta bebisar och småbarn som folk i första hand vill adoptera. Det finns barn som är några år, till och med syskonpar, att adoptera från barnhem i exempelvis Latinamerika. Sedan kanske det inte är drösvis med barn, men visst finns de. Det finns också de som har särskilda behov eller som har visst handikapp. Kan man tänka sig att adoptera ett barn med gomspalt kan det gå. I Sverige tar vi emot och opererar en hel del sådana adoptivbarn, säger en släkting som jobbar med att bl a boka in sådana operationer på ett av Sveriges större sjukhus.
  • Anonym (keke)
    Anonym (moha) skrev 2019-09-10 08:28:10 följande:

    Skitsnack. Det är flera års kötid på adoption utomlands och då ska man som blivande förälder både ha en massa pengar, gift och heterosexuell.


    Spåret om adoption är egentligen OT. Om det är svårt/omöjligt att adoptera får man acceptera att det inte blir några barn. Folk har fått acceptera ofrivillig barnlöshet i flera hundra års tid. Sorgligt om man verkligen vill ha barn förstås, men så är det.
Svar på tråden Varför får man inte tjäna pengar på surrogatmödraskap i Sverige?