• Anonym (Jag)

    Tror du på aga som uppfostringsmetod?

    Diskussion som pågår här hemma.

    Om vi bortser från att det är olagligt i Sverige, tror du att aga kan ha någon positiv inverkan eller är det bara negativt?

    Motivera gärna och berätta om du har egen erfarenhet på området.

  • Svar på tråden Tror du på aga som uppfostringsmetod?
  • Anonym (Lis)

    Nej.

    Tror helt enkelt inte på misshandel som uppfostringsmetodik, man lär sig inget förutom rädsla och att bli avtrubbad.

    Kärlek föder kärlek!

  • FuckGoggleAskMe

    Bara negativt. Behöver man verkligen motivera varför våld och misshandel är fel, och varför man inte vill göra illa sitt barn? Man slår inte någon man älskar (och knappt någon annan heller).

  • AniieeHär

    Nej.

    En smart ung man sa vid ett tillfälle: Om ditt barn inte är tillräkligt gammal att resonera med så är barnet för ung för att förstå varför du slår.


    If you have a daughter, be her hero. If you have a son, be his role model. If you have a child, be their heroic role model
  • Minimalen

    Självklart! Om mannen inte sköter sig så bör han få lite prygel. Om det däremot gäller uppfostran av barn så absolut inte.

  • Anonym (B)

    Nej.

    Misshandel är ingen uppfostringsmetod.

    Många jag känner som blev slagna som barn tycker illa om sina föräldrar fortfarande.

    Så det inte bara funkar dåligt då , utan kan ge negativa konsekvenser i framtiden.

  • Qlöz

    Min arbetskamrat och vän från Thailand blev agad som barn, hennes pappa sålde hennes oskuld för att få mat, hennes bror blev också agad och såld.

    När hon träffade sin svenska man och flyttade till Sverige så adopterade dom så småningom hennes bror. Då hade dom fått 2 barn redan. Brodern sexuellt utnyttjade min väns dotter från att hon var 6år till 9år då det kom fram.

    Aga funkar inte. Det är dysfunktionella familjer eller familjer i kris som inte vet bättre. Att komma 2019 i Sverige och påstå att aga skulle vara en bra metod att uppfostra på är man inte klok.

  • ds3

    Nej men dagens daltande är nog lika illa, (våld och daltande är inte synonymt).

  • Anonym (Aga är olika)

    Jag skulle tro att folk uppfattar ordet aga olika på olika sätt.
    Jag uppfattar det som att helt oprovocerat att slå barnen eller att slå dem för att de kanske gör ljud ifrån sig. Det finns även många olika stiruatioer där aga kan tolkas olika. 

    Exempel 1:
    Ett barn tappar sitt glas med vatten och går i flera delar i köket. En förälder kommer fram och ger barnet örfilar och skriker att den är dum i huvudet. Denna förälder slår sitt barn flera gånger i veckan av olika anledningar som är helt vansinniga ( Detta är aga för mig)

    Exempel 2:
    Sen har vi dem som "agar" barnen till att lyssna om de inte förstår
    Säg att en tvååring drar en katt i svansen fast föräldrarna säger nej och till på skarpen. Barnet testar gränser och drar katten i svansen. Att ge det unga barnet en smäll på handen och sedan säga nej med en skarp röst och en arg blick ser jag som person inte som aga. Barnet lär sig då att man inte ska dra katten i svansen, alternativet är att barnet blir angripen av katten. Efter ett par klappar på handen så har barnet lärt sig att inte dra katten i svansen och efter det så blir det inga fler klappar på handen.

    Sen så finns det tyvärr barn sopm lyssnar mer efter att ha fått en klapp i rumpan ellerpå handen. Ord betyder inget för dem och man kan tjata sig blå i ansiktet och de bryr sig inte. De förstör saker medvetet och liknande. Dessa barnenär få men ett slag som markering på att det inte är ett okay uppförande är bättre för dem än oändliga samtal.

    Kommer att få en massa skit nu, men jag tycker att en klapp på handen som markering inte är aga när det gäller små barn som inte kan tänka på samma sätt som en sjuåring, Ju äldre barnet blir desto mer kan man samtala och de förstår fara på ett annat sätt. Yngre barn tror att de är osårbara och kan bara sticka ut i trafiken med argumenten "Jag ser mig för, jag ska vara försiktig, bilarna ser mig" och sedan bara rusa ut utan att tänka på faran som uppstår.

  • lövet2
    Anonym (Aga är olika) skrev 2019-09-07 21:15:59 följande:
    Jag skulle tro att folk uppfattar ordet aga olika på olika sätt.
    Jag uppfattar det som att helt oprovocerat att slå barnen eller att slå dem för att de kanske gör ljud ifrån sig. Det finns även många olika stiruatioer där aga kan tolkas olika. 

    Exempel 1:

    Exempel 2:
    Exempel 1 är barnmisshandel. Exempel 2 är barnaga.
Svar på tråden Tror du på aga som uppfostringsmetod?