Forum Hus - Hus & hem
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Plugga och bo i hus?

  Sön 8 sep 10:08 Läst 0 gånger Totalt 9 svar
  Sön 8 sep 10:08

  Hej alla! Behöver hjälp... har blivit erbjuden plats på en distansutbildning som jag så gärna vill gå. Sökte denna för ett år sedan men då kom jag inte in men nu ringde dem och sa att de har platser över detta år och frågade om jag vill hoppa på. Vart superglad då det ger mig möjligheten att jobba med det jag vill, jag näst intill avskyr det jag gör nu. Nu är grejen den att jag och min sambo flyttat till ett hus för drygt ett år sedan. Han menar att vi kommer få det alldeles för knapert om jag ska plugga med enbart studielån och bidrag (kommer landa på lite under 11000 som jag får då). Han har jobb och får ut ca 22000 efter skatt. Alla våra boendekostnader med lån inräknade landar på ca 11000 i månaden. Min del är ca 5000-7000 beroende på värmekostnaderna. Och så har jag räkningar på ca 1500. Det betyder att resten av det jag har kvar går till mat.. har ca 10000 undansparat för nödsituationer. Nu till frågan, är jag knäpp som hoppar på denna utbildning? Är det respektlöst gentemot min partner att göra det? Han sätter sig ganska starkt emot. Han tror att vi kommer behöva flytta ut ur huset för att det blir för knapert. Jag anser att vi kommer kunna betala räkningarna utan problem, dock utan så mycket till övers och för mig är det helt okej. Jag frågar igen, är jag respektlös som börjar plugga fast han inte vill det?

  Jag kanske ska tillägga att den här utbildningen är på 2 år.

 • Sön 8 sep 10:19 #1

  Han har kanske en poäng. Har ni buffert för om något händer med hus eller bil? Känns ju som om han annars kommer tvingas stå för de kostnaderna själv. Vad kommer utbildningen innebära i framtida löneökning? Såklart ska du plugga om det är det du vill, om det innebär jobbmässiga fördelar m.m. Du får visa upp en plan helt enkelt. Kanske är han bara avig och orolig för förändringar.


  Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
 • Sön 8 sep 10:19 #2

  Han har kanske en poäng. Har ni buffert för om något händer med hus eller bil? Känns ju som om han annars kommer tvingas stå för de kostnaderna själv. Vad kommer utbildningen innebära i framtida löneökning? Såklart ska du plugga om det är det du vill, om det innebär jobbmässiga fördelar m.m. Du får visa upp en plan helt enkelt. Kanske är han bara avig och orolig för förändringar.


  Vid god typografi ska horungar inte förekomma.
 • Sön 8 sep 10:27 #3

  Får se om jag förstår saken rätt: du kommer att fortsätta att betala din del av huskostnaderna, samt dina räkningar (antar att det rör sig om personliga försäkringar, fackavgift, busskort, mobil och sådant), och lägga det som blir över på hushållets gemensamma matkostnader. Du räknar med att du kommer att få vardagen att gå runt ändå?

  Det som ni då "missar" när du börjar studera är att du inte längre kan lägga pengar på nöjen (ex personliga klädinköp, gemensamma resor, gemensamma restaurangbesök etc)?

  Det gäller också en förhållandevis så pass kort tid som 2 år?

  Nej, jag tycker inte att du är respektlös, om du fortsätter att betala din del av vardagsutgifterna och inte begär att han skall betala mer än tidigare.
  Kan du inte be honom precisera exakt vad han är rädd att ni inte kommer att ha råd med, är det nöjen resor etc får du helt enkelt förklara för honom att du "tar det" , att vara utan det helt samt ha personligt "köpstopp" när det gäller kläder/gymkort etc under denna begränsade period, i utbyte för möjligheten att studera.


  Tänker han däremot på ev ränteutgifter, risk för räntehöjningar, och akuta renoveringsbehov, ex taket rasar in, vitvaror går sönder, och ni inte har någon ekonomisk buffert för denna typ av utgifter, då är saken i ett annat läge.

  Som sagt, ni måste kommunicera kring detta, du kan inte på egen hand bestämma dig för att studera om han är starkt emot det, då kommer inte eran relation att hålla.  Ni måste tydliggöra för varandra exakt vad han är rädd för, och exakt varför det är väldigt viktigt för dig.

 • Sön 8 sep 11:39 #4

  Skaffa extrajobb så du får in några tusen extra varje månad.

  Leder utbildningen till jobb? Välbetalt jobb?

  Prata mer med din sambo och övertyga honom om att det är en kort period, det går snabbt, och ni kommer att klara det bra.


  Keep your child rear facing for as long as possible!
 • Sön 8 sep 12:01 #5

  Hej!

  Jag hoppade nyss på en utbildning på TRE år. Vi har hus och två barn. Min man var väldigt skeptisk och emot. Men jag kände att det var min tur nu. Hade han inte låtit mig, eller fortsatt varit emot hade det gått ut över vår relation big time! Jag körde på och än så länge känns det bra! Du lever bara en gång och ska jobba i många år.

  Vi band räntan på huslånet under fem år. Kommer troligtvis förlora en hel del men å andra sidan har vi koll på boendekostnaden under hela studietiden. Jag kommer jobba extra en dag per vecka och drar på så sätt in ca. 5000:-. Vi kommer också sälja ena bilen. Visst, vi kommer inte kunna resa men vad gör det. Kör på och lycka till!

 • Sön 8 sep 12:08 #6

  Jag pluggar nu och vi bor i hus. Min man får ut drygt 20 000, jag kommer inte låna pengar utan bara ta bidragsdelen( 3800). Vi har ett barn.

  Klart att det blir tajt, men det är värt det, jag får ju utbildning och chans på det jobb som jag verkligen vill ha. Denna utbildning är bara 1 år.

  Vi satte oss ner och verkligen pratade igenom allt. Min man tycker som jag, klart att jag ska ta denna chans nu när den kom. Tycker att din man är lite ego faktisk, vet han hur mkt du vantrivs på ditt nuvarande jobb?

  Du kan ju alltid ta ett extra jobb.

 • Sön 8 sep 12:21 #7

  Ansök om sånt tilläggslån så får du i alla fall lite mer.

 • Sön 8 sep 12:33 #8

  Men herregud, men han att ni INTE klarar er på 22000 kr när boendet är betalt? Vad har ni för andra utgifter egentligen?


  If you have a daughter, be her hero. If you have a son, be his role model. If you have a child, be their heroic role model
 • Sön 8 sep 12:53 #9

  Har ni gemensam ekonomi?

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll