• Fri 13 Sep 2019 15:14
    20054 visningar
    190 svar
    190
    20054

    Äta fläskkött eller ej

    Smillefix skrev 2019-09-13 14:16:58 följande:
    Jag menar att här i Sverige tar vi extremt lätt på religion och väldigt få kallar sig ens kristna. För oss är det snarare lite suspekt med religiösa människor vare sig de är muslimer, kyrkliga eller frireligiösa. Men självklart anser vi att alla har rätt att tillhöra vilken religion de vill, det är t.o.m ok att mixa och matcha eller byta religion lite när man känner för det. "Jag tror inte på Gud men jag tror på en högre makt.. gillar idén bakom buddhismen och jag gillar att gå på yoga så jag mixar in lite hinduism också.. men jag gifter mig i kyrkan!" Någon som hört det resonemanget förut?

    Jag är likadan själv, jag konverterade till islam för några år sedan (innan jag träffade min man, jag gjorde det pga mitt eget sökande och för att jag levde i ett muslimskt land och ville komma med i gemenskapen) men jag är en väldigt "svensk" muslim och väljer lite fritt av det jag tycker är bra i religionen och struntar i det jag inte håller med om.

    Klart att jag tycker religionsfrihet är bra! Men vi kan inte utgå ifrån vårt extremt sekulariserade synsätt utan måste förstå att i de flesta andra kulturer tar man mycket mer allvarligt på religionen och det är oavsett om du är en muslim, jude eller bara polsk katolik. Religionsfrihet i Sverige innebär att respektera både dem som är djupt troende och dem som kallar sig ateister, och hela spektrat där emellan.

    TS skaffade barn med en muslim, jag hoppas att de samtalade i någon mån innan de skaffade barn om hur de vill att barnet ska uppfostras och kom de då överens om att barnet exempelvis inte ska äta griskött, ja då kan inte TS nu plötsligt ångra sig och börja kräva att få göra något som faktiskt är haram enligt faderns religion. Jag vidhåller, är det så principiellt viktigt för TS att mata sitt barn med griskött, ja då borde hon ha hittat en svensk kille, eller en tysk kanske, och skaffat barn med honom istället.
    Jag tycker du sätter fingret på något som jag länge tänkt på, och det är att svenskar i allmänhet har mycket liten kunskap om eller förståelse för att religion är mycket viktigt, och en del av identiteten, för miljarder med människor.

    Däremot, håller jag inte med dig om att TS måste avstå från att ge sitt barn fläskkött. Man måste, faktiskt, ha rätt att ändra åsikt och till och med ångra sig. Man kan ju även vända på ditt resonemang, att hade det varit så principiellt viktigt för fadern att deras barn inte skulle äta fläskkött borde han ha gift sig med en muslim (eller jude) och skaffat barn med denna istället.
  • Tue 17 Sep 2019 10:18
    +1
    Gameofthrones skrev 2019-09-16 15:16:17 följande:
    Jag har inte fel. Du är en nog en insnöad person . Som inte vill fatta. Du har förmodligen varit i Mellanöstern men har du sett verkliga Mellanöstern?! Men det är skitsamma.

    Ja absolut, man ska följa mannens tradtion och han ska acceptera såsom min tradtion. Och saker kommer i kläm då är det bara hitta en lösning.

    Hon ( TS) gick med på det och valde det då måste man stå för det!?! Överenskommelsen

    Det är orimligt att kräva någon typ av livstidskontrakt i sådana här frågor. Människor utvecklas, man kan få ny insikter, situationen förändras (såsom t.ex. en skilsmässa/separation) och tusen andra saker som gör att en person helt enkelt ändrar åsikt.


    När två skilda föräldrar har olika åsikter om hur ett barn sak uppfostras, då får man någonstans acceptera att den ena parten inte kan tvinga den andra föräldern att anpassa sig efter hur de gjorde när de bodde ihop, de överenskommelserna blir nullifierade vid separationen. Sedan kan man efter separationen diskutera och komma överens om saker, absolut, men då utgår man ifrån noll, inte ifrån hur man hade det innan.

    Om det hade varit tvärtom, om det var TS ex som, kanske motvilligt, gått med på att deras barn fick äta fläsk och de sedan separerade, anser du då att han skulle vara tvingad att servera sitt barn fläsk på hans veckor eftersom "de ju hade en överenskommelse"?

  • Tue 17 Sep 2019 15:10
    +1
    Gameofthrones skrev 2019-09-17 14:55:48 följande:
    Varför skaffar man barn när man inte kommer överens!? Hon gjorde ett val. Då ska man stå för det.

    Inga mer kommentarer.
    Att man är överens idag är inte samma sak som att man är överens i morgon, är man vuxen och normalbegåvad fattar man att en eventuell separation förändrar saker.

    Hade du tyckt att pappan skulle ha varit tvungen att servera barnet fläsk om situationen hade varit ombytt? Skulle inte tro det, om man läser vad du skrivit i denna tråd.
  • Wed 18 Sep 2019 08:06
    +1
    Gameofthrones skrev 2019-09-18 07:20:51 följande:
    Vilket långt inlägg du gör, du har nog läst i Wikipedia för få snabb information och predika till mig.

    Du ska absolut inte säga ngt om att jag inte vet om individens frihet du vet inte vem jag är, vad jag sysslar med och vad jag har för bakgrund och erfarenheter.

    Man vet aldrig vad det är för person du möter på Ica, Coop, den som sitter i kassan kan vara insider/konsult för ge information, den som är i receptionen möter kunder/ klienter /patienter så fort man visar avvikande beteende, eller hur personen beter sig, om den gör ett gott intryck, sägs till kollegor / chef direkt. Söker du jobb och är otrevlig mot receptionen tror du att du får jobbet sen?!

    Självklart har människor rätt och ändra sig men inte i detta fall. Hon måste säga detta först innan TS gör ngt. Jag tror inte detta fall är rätt och ändra sig.
    Så, hade rollerna varit omvända tycker du det är självklart att pappan skulle vara tvingad att servera barnet fläsk?
    Vad är det med detta fall som utgör ett undantag för människors rätt att ändra sig?
  • Wed 18 Sep 2019 09:27
    +1
    Gameofthrones skrev 2019-09-18 09:16:12 följande:
    Shit, är ni helt ute och cyklar?

    Tvärtom vadå? Det spelar ingen roll vem som är vem samkönade det gäller alla sorters människor som är föräldrar det handlar inte om tvång, har jag skrivit att barnet är tvungen och äta fläskkött? Fan skaffa glasögon.

    Jag har skrivit vad jag tycker om detta i flera sidor läs. Verkligen. Ställ inte en fråga som redan finns ett svar på.

    Nu svarar jag inte tillbaka.
    Det jag har frågat, och som du inte svarat på, är att om det hade gällt det omvända, dvs att paret hade kommit överens om att ge barnet fläsk, och de sedan skiljer sig, skulle du då ha tyckt att pappan (som inte själv äter fläsk) skulle ha varit tvungen att servera barnet fläsk eftersom "de hade en överenskommelse"?

    Att du anklagar andra för bristande läsförståelse är minst sagt ironiskt, förutom att det är ett oerhört nedlåtande och okonstruktivt sätt att diskutera på.
Svar på tråden Äta fläskkött eller ej