• Anonym (Delli­)
    Wed 11 Sep 2019 16:06
    734 visningar
    96 svar
    -2 +1
    96
    734

    Vad tycker du bör införas i läroplanen?

    Jag var en aning obstinat som tonåring. I högstadiet var jag värst. Läroplanen var usel och jag hade redan arbete och tyckte bara skolan var skit.

    För att vi inte lärde oss:

    -Att deklarera (något som alla ska göra men knappt någon fattar)

    -värderingar och normer för ett friskt samhälle

    -privatekonomi

    -körkortsteori

    -hur man tar ett sunt lån och räntor

    -ordentlig sexualkunskap av sexolog

    -psykologi

    -sociala kunskaper

    Fyll på min lista. Vad saknar ni i att ungdomar lär sig i skolan. Jag menar. Det finns ju mängder med onödigt skräp som knappt någon har användning för som vuxen och så är det ingen som får lära sig att deklarera ens!

    Ta det inte för allvarligt nu. Detta är ingen vetenskapsartikel. Jag har inte suttit i skolbänken på över 20år så förhoppningsvis har jag fel på en del.

  • Svar på tråden Vad tycker du bör införas i läroplanen?
  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Wed 11 Sep 2019 18:38
    #14
    Gasellen87 skrev 2019-09-11 16:26:53 följande:

    Allt barn och ungdomar ska lära sig ligger inte på skolan. En del saker ligger i föräldrarnas ansvar, även att många idag verkar tycka att allt ligger på skolan..


    Förstår vad du menar men föräldrarna kan ju inte det heller så vem ska då lära ut?

    Många föräldrar kan inte ens språket, eller läsa o skriva.

    När jag skulle hjälpa min tonåring i matte satt jag som ett frågetecken själv. Hur skulle jag kunna hjälpa när jag inte förstod nånting?
  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Thu 12 Sep 2019 09:44
    #36
    -2

    Vad ska barnen till analfabeter lära sig hemifrån?

    Är det inte bättre att skolan lär ut samma sak till alla individer. Så att alla går ifrån skolan med samma grundkunskaper?

    Många av er hånar mig lite lätt pga deklarationen. Jag sålde en villa. Det ingick att mäklaren skulle deklarera. Men eftersom vi skildes samtidigt så saknades många uppgifter. Det var ett helvite att få rätt på K5 blanketten för mäklaren kunde inte hjälpa längre.

    Startade ett företag för många år sedan. Förstod inte hur momsen skulle redovisas. Kalla mig för korkad om ni vill. Jag tyckte allt var skitsvårt. Och jag har ingen dyslexi eller svårt med språket.

    När jag växte upp sköttes deklarationen av min pappas revisor.

    Så de flesta vet alltså precis hur man ska fylla i en deklaration? Mer än att kolla det ifyllda. Man vet exakt hur man drar av och vad man kan dra av och när?

  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Thu 12 Sep 2019 10:11
    #40
    Anonym (Jj) skrev 2019-09-12 09:49:34 följande:

    Ang ni som pratat om deklaration. Ni förutsätter att det bara är att kontrollera och signera.

    Om man har aktier och sålt så är det inte lika enkelt. Därmed inte sagt att det ska ingå i läroplanen.


    Tack! En som kan tänka lite längre. Det är inte lätt. Jag vet många i min umgängeskrets som skäms över att de inte kan deklarera. De betalar hellre restskatt än erkänner för sig själv att de borde lära sig och dra av.
  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Fri 13 Sep 2019 05:27
    #54
    -2 +1

    Fortfarande ingen som känner sig manad att svara på min fråga vad en analfabet kan lära sina barn. Istället satte någon en ogilla markering. Troligtvis för att de trodde jag drog upp rasistkortet. Men jag är seriös. Vi har många analfabeter och många föräldrar som inte kan svenska samhället alls. Hur ska de kunna lära barnen att bli en god svenska medborgare om de inte själva har utbildning eller kan lära sig om landet barnen gör i skolan. Hur ska en mamma kunna lära sin son om kvinnors rätt, när hon själv anser sig vara lägre stående än honom?

    Jag vill knappt ens föreställa mig hur det är i skolan idag.

  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Fri 13 Sep 2019 05:34
    #56

    HLR är också en sak jag vill tillägga. Och enkel sjukvårdsutbildning.

    Det har folk större användning för än att lyssna på Mozart tex. Det är sånt man kan göra i hemmet för de som är intresserade.

  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Fri 13 Sep 2019 10:03
    #74

    Såklart att skolan inte ska ha ALLT ansvar. Det tror jag inte att någon menar. Men vårt samhälle har förändrats och fler och fler går ur grundskolan utan att vara ett dugg förberedda på vuxenvärlden. Det är frivilligt att gå gymnasiet.

    Samhället kräver vissa saker från oss medborgare. Skolan är ett ypperligt ställe att få en bra start på vuxenlivet. Jag anser att jag har betydligt mer nytta av att lära mig deklarera eller privatekonomi än att lyssna på Mozart eller hoppa bock.

  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Fri 13 Sep 2019 12:49
    #79
    AndreaBD skrev 2019-09-13 09:14:40 följande:

    Där håller jag inte med. Folk gör inte det i hemmet - t.ex. lyssna på Mozart - om de inte har fått inspirationen ifrån någonstans. Och föräldrar är inga supermänniskor, de är intresserade av eller bra på allting. Ibland är det bra att få inspiration i skolan för att ens komma på idén att få ett djupare intresse för något.


    Om intresset för musik finns i grunden så kvittar det väl om de hör det på musiklektionen eller när de ser en film tex? Som vuxen är det inte nödvändigt att ha lyssnat på klassisk musik, men det är nödvändigt att deklarera och sköta sin ekonomi.
  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Fri 13 Sep 2019 12:56
    #80
    AndreaBD skrev 2019-09-13 10:16:26 följande:

    Men tyckte du det också DÅ? Jag har någon gång dragit sånt med högstadieelever. Oftast viftar de bort det, och man märker på dem att de kommer att glömmer det nästa dagen för att de absolut inte ser att de behöver det snart.

    Och skolan är inte bara till för att ge dig färdiga kunskaper. Ibland är det också allmän utveckling, att mogna, att lära sig att tänka, att prioritera vad man vill eller vad som är viktigt senare i livet. Det som inte verkar till någon nytta, kan faktiskt vara ett steg till något viktigt.


    Om du läste trådstarten så var jag obstinat om läroplanen redan i mellanstadiet men värst i högstadiet. Jag bråkade ofta med rektor och lärare för att jag ansåg mig behöva andra kunskaper än vad de kunde erbjuda.

    Jag ifrågasatte ofta varför jag var tvungen att lära mig kullerbytta på gympan, se vem som åt lakritssnöre fortast, slafsa med grodkadaver osv.

    Att lära sig mogna, vuxna saker gör att man lär sig ta ansvar snabbare.

    Idag är det knappt några ungdomar som jobbar ens. Inte ens hemma med att hjälpa till. De finns ju tom ett namn på det. Curling.

    Och ensamkommande barn. Vem uppfostrar om deras värderingar så de passar vårt samhälle och våra lagar?
  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Fri 13 Sep 2019 15:28
    #86
    Cox Orange skrev 2019-09-13 10:07:37 följande:

    Vad har det med din diskussion att göra? Det är väl ändå en helt annan diskussion. Vi har haft allmän folkskola sedan 1842 och du tycket att läroplanen ska anpassas efter en minoritet analfabeters barn?

    Svara istället först på vad föräldrar ska antas ta för ansvar att lära sina barn. Analfabetism t ex är heller inget statiskt tillstånd.


    Jag tycker verkligen inte att läroplanen ska anpassas efter minoriteter. Men andra ifrågasätter varför jag tycker att skolan ska göra vissa saker istället för föräldrarna. Hur ska få ett barn till en alfabet kunna lära sig av sina föräldrar. De i sin tur har noll koll på svenska samhället och de kan varken läsa sig till det eller gå ut och se hur andra gör eftersom de själv inte går i skolan eller har jobb. Vem vet om de indirekt lär barnen att vara passiva om de ändå bara går i skolan för att lyssna på Mozart och slå kullerbytta på gympan.
  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Fri 13 Sep 2019 17:54
    #89
    Cox Orange skrev 2019-09-13 13:40:39 följande:

    Ursäkta, men jag har svårt att se att det ska gå att lära en obstinat unge i lägre tonåren att deklarera en villaförsäljning. (Att läsa innantill,  plus, minus och procent fick man däremot däremot lära sig.)


    Inte svårare än algebra och klinka på ett piano eller sparka fotboll. Däremot har 100% användning för att lära sig hur en deklaration fungerar och hur man vet vad som går att göra och dra av etc.
  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Fri 13 Sep 2019 17:55
    #90
    AndreaBD skrev 2019-09-13 17:27:35 följande:

    Du vill inte förstå? Jag tycker inte det är viktigast att man lär sig ALLT i skolan som man behöver som vuxen. Viktigare kan det vara att lägga grunderna, att inspirera, att väcka intresset att lära sig mer. Människan lär sig sedan hela livet. Det är inte avslutat när man går ut skolan. 


    Ok då vet jag vad du tycker
  • Anonym (Delli­) Trådstartaren
    Fri 13 Sep 2019 17:57
    #91
    Anonym (Hmmmmm...) skrev 2019-09-13 09:45:41 följande:

    Körkortsteori/praktik ska definitivt inte ingå i läroplanen. Snart behöver man inte kunna köra bil längre.


    Alla dessa elvarianter kräver oxå trafikvett. Kan väl aldrig vara fel att lära sig trafikreglerna i vårt samhälle?

    Många länder kör som dårar! I Mexico tex kör du på en snitslad bana sen har du körkort.
Svar på tråden Vad tycker du bör införas i läroplanen?