• Anonym (*)
    Wed 11 Sep 2019 16:09
    745 visningar
    96 svar
    +2
    96
    745

    Vad tycker du bör införas i läroplanen?

    Har barn inga föräldrar idag, som kan berätta om sex och förhållande, som kan berätta om privatekonomi och lån/deklaration? Och värderingar, kommer inte sådant hemifrån till stor del?

    Visst är det bra att dessa sakerna avhandlas även i skolan, men det känns som att föräldrar idag inte ska behöva lära sina barn något alls.

  • Anonym (*)
    Wed 11 Sep 2019 16:27
    #8
    +5
    Anonym (R) skrev 2019-09-11 16:19:25 följande:

    Fertilitet. Chanser/risker, hur fertiliteten ser ut i olika åldrar, sjukdomar som kan påverka fertiliteten, hur statistiken kring missfall ser ut, olika sätt att skaffa barn (insemination, ivf, fet, äggdonation, spermadonation, embryoadoption, vanlig adoption osv.) och hur olika familjer ser ut och statistik kring det (samkönade föräldrar, frivilligt ensamstående föräldrar osv.), höra historier från folk kring deras upplevelse att skaffa barn (t.ex bjuda in något par som kämpat med IVF, bjuda in någon som hamnat i för tidigt klimakterie eller liknande, bjuda in någon som har endometrios eller pco, bjuda in någon ensamstående som valt att skaffa barn på egen hand, bjuda en ett samkönat par osv). Kunskaperna kring hur människokroppen fungerar när det gäller fertilitet, sjukdomar som påverkar fertiliteten, upplevelser från par/föräldrar som står utanför normen etc. är skrämmande låg - även bland vuxna. För någon dag sedan var det till exempel en tvåbarnsmamma som jade gravidsymptom men inte trodde hon kunde vara gravid igen för hon inte fått tillbaka mensen sedan senaste förlossningen ännu. Att ägglossning kommer före mens hade hon ingen aning om. Det finns många som inte tror avbrutet samlag kan leda till graviditet även om killen inte kommer, det finns många som inte har koll på att fertiliteten minskar med åldern, det finns många som inte har hört talas om saker som endometrios eller pcos, finns många som uttrycker sig klumpigt kring samkönade par eller ensamstående för de har inge koll osv. Jag tycker helt enkelt det nivån på allmänhetens kunskap kring dessa saker behöver höjas rejäl.


    Men herregud, alla annat som händer i kroppen då? Lika bra ungarna får gå läkarlinjen parallellt med gymnasiet...
Svar på tråden Vad tycker du bör införas i läroplanen?