Inlägg från: Anonym (Deltidsmamma) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Deltidsmamma)

    Förskola tips och synd om barnet?

    Hej! Min dotter är drygt 1,5 år och ska börja förskolan efter jul när hon är 23 månader. Vi har delat på föräldraledigheten men jag har tagit lite mer. När dottern börjar vill vi gå ner lite i tid var för att minska tiden på förskola. Har ni tips för hur vi ska göra? Vi skulle vilja jobba ca. 160-180 % tillsammans, alltså att vi jobbar t.ex 80 var eller 90-75 eller någon kombination där omkring. Vad är bäst? Kortare dagar eller en eller två lediga dagar? Den längsta dagen för henne (om vi båda jobbar en full dag) skulle bli ca. 7.30-16.30. Min man vill helst inte sluta tidigare flera dagar utan hellre ha en ledig eller halvdag (pga hans jobb). För mig spelar det mindre roll men känns lite dumt om jag får nästan all hämtning (jag kommer lämna nästan jämt eftersom jag börjar senare).

    En tillhörande fråga är kommentarer vi får om att det är synd om henne för att hon börjar så sent på dagis. Flera vänner och bekant antyder sådant och jag vet inte riktigt vad jag ska svara. Deras barn har börjat när de fyllt ett och gått heltid från start vilket jag tycker är mer synd om barnet men ja... vad tycker ni? Tips på hur vi kan hantera det?

  • Svar på tråden Förskola tips och synd om barnet?
  • Anonym (Deltidsmamma)

    Ni har nog rätt i att det bara är att strunta i dem som har åsikter...

    Ang att lämna/hämta så tänker jag mest på att sambon aldrig kommer träffa förskolepersonalen och få en direkt insyn i hennes vardag där. Inte att det är orättvist att jag tar nästan all hämtning/lämning.

    Vi kan inte flexa eller jobba hemifrån tyvärr. Har båda ca. 20 min restid till jobbet. Att vi är lediga samma dag känns inte som ett alternativ, vill använda tiden till att minska förskoletiden så mycket som möjligt.

    Vilket tror ni är bäst av dessa alternativ?

    1. Jag jobbar 80, ledig en dag och sambon 90, hämtar ca.12.30 en dag och tre dagar går hon 7.30-16.30. I så fall, vilken dag bör vara kort och vilken bör vara ledig?

    2. Jag jobbar 90, hämtar tidigare fyra dagar (7.30-15.30) och sambon 80, ledig en dag. Vilken dag bör vara ledig?

    3. Vi jobbar 80 var, två lediga dagar eller fyra halvdagar? Ekonomiskt blir det dock lite på gränsen att vi båda går ner så mycket.

  • Anonym (Deltidsmamma)

    Tack för tips om vilotiden på förskolan, sånt man inte tänker på när man inte har erfarenhet. Men hur gör folk som slutar 12-13-tiden? Man får ju inte ha barnet längre än arbetstid + resa (i vår kommun iaf...).

    Behöver tydligen förtydliga igen ang hämtning/lämning. Sambon har absolut inget emot att hämta/lämna i sig och har tagit drygt en tredjedel av FL så varken han själv eller hans jobb har missat att han har fått barn... han vill mer än gärna, liksom jag, gå ner 10-20 procent för att korta ner flrskoletiden för vårt barn. Att jag kommer lämna beror på att min ordinarie arb.tid startar en timme senare än hans så för att det ska vara nån idé att han lämnar skulle han behöva börja mer än en timme senare, då känns det som mer välutnyttjad tid att han slutar tidigare alt. har en ledig dag. För han och hans typ av jobb (åker omkring en del) är det mest optimalt att samla ledigheten på halva/hela dagar. För mig och mitt jobb är det mer flexibelt, det kan tom finnas en vinst i att finnas på plats varje dag vilket gör kortare dagar mest optimalt för mig. Dock ser både jag och sambon som ett problem att han inte hämtar/lämnar om han tar en heldag ledigt. Och jag skrev alltså här för att få tips på hur vi kan lägga upp det. Att skriva att min sambo borde finna sig i att han har barn baserat på det jag skrivit är enbart löjligt!!

    Vi tycker också att 7.30-16.30 känns långt men frågan är om två sådana dagar är okej om hon tex är ledig en dag och har två kortare dagar eller om man hellre bör satsa på fem kortare dagar. De flesta av mina vänners barn har ju trotts allt gått 7-17 eller 6-16.30 från ett års ålder och de föräldrarna har aldrig nämnt att det blivit för långt... säger kanske mer om dem dock?

  • Anonym (Deltidsmamma)

    Dock ser både jag och sambon som ett problem att han inte hämtar/lämnar om han tar en heldag ledigt.

    Vi tycker också att 7.30-16.30 känns långt men frågan är om två sådana dagar är okej om hon tex är ledig en dag och har två kortare dagar eller om man hellre bör satsa på fem kortare dagar.

    Läs det jag skrev sist (citerar ovan) igen! Vi tycker ju att det är ett problem om han aldrig hämtar! Men då är frågan om jag ska ta en ledig dag och han sluta tidigare två dagar eller om jag också ska sluta tidigare. Alltså:

    Alternativ 1: ledig måndag med mig,7.30-16.30 tis och ons, 7.30-13.30 tor och fre pappa hämtar (baserat på att hämtning 13.30 funkar bättre med vilan än 12.30)

    Alternativ 2: mån-ons 7.30-14.00 jag hämtar, tors-fre 7.30-13.30 pappa hämtar

    Eller nåt liknande förslag vi inte tänkt på?

  • Anonym (Deltidsmamma)

    Vet inte exakt hur fria vi är att bestämma arbetstiderna, behöver kolla med arbetsgivarna. Men ni gav mig lite nya inputs på att det kanske kan gå att börja senare också...

    Om jag börjar 9 två dagar, slutar 14 en dag och han slutar 13.00 två dagar: 8.30-16.30 två dagar, 7.30-14.30 en dag och 7.30-13.30 två dagar. Isf skulle jag lämna alla dagar men då ha två lite senare mornar men bara hämta 1?2 dagar. Att jag får börja tidigare och han senare tror jag blir lite för mycket ändringar i tiderna men får kolla med cheferna.

  • Anonym (Deltidsmamma)
    Anonym (KL) skrev 2019-09-12 15:12:34 följande:

    Du får lära dig att ryta ifrån till oförskämda människor! Sjukt ohyfsat att säga att det är synd om ert barn. Vilka är det som säger detta? Om det är sk vänner så hade då jag slutat att umgås med dessa nötter. Man säger inte så helt enkelt.


    Håller med dig i sak men de säger det inte rätt ut. Snarare: ja vi lät lilla Pelle börja på ettårsdagen, det blir ju så tråkigt hemma och vi tyckte synd om honom för att han inte träffade några andra barn...
  • Anonym (Deltidsmamma)
    Anonym (...) skrev 2019-09-12 13:57:42 följande:

    Vår dotter kommer börja dagis vid samma ålder som din, men vi planerar båda att arbeta heltid, enligt schemat nedan:

    Dottern ska gå på dagis mån-tors 08:30 - 15:30 samt fre 08:30-13:00.

    Mamma jobbar varje dag mellan 06:00-15:00 (30 min pendling) samt slutar tidigare på fredagar.

    Pappa jobbar varje dag mellan 09:00 - 17:30 (30 min pendling)

    Nu fungerar vår plan främst pga att vi båda har flextid och kan lägga upp våra dagar självständigt. Om vi båda hade gått ner på 80% så hade vi troligen kunnat strukit nån timme varje dag.


    Bortsett från att det blir väldigt lite familjetid så är ju det här optimalt, att få ner förskoletiden så pass mycket utan att gå ner i lön.

    Tyvärr funkar det inte för nån av oss att börja så tidigt som 6.00 eller sluta så sent som 17.30. Våra jobb är beroende av elever/kunder och det funkar tyvärr inte att ha så stor del av arbetstiden utanför de ordinarie tiderna.
Svar på tråden Förskola tips och synd om barnet?