• Tue 17 Sep 2019 15:53
    371 visningar
    8 svar
    8
    371

    Tips angående FP

    Hej!

    Jag har tyvärr inte hunnit läsa på så mycket om föräldrarpenning. jag vill därför ha tips och råd från er som är mer pålästa i ämnet.

    Jag kommer vara hemma iallafall första året. Men troligtvis 1,5 år.. min sambo kommer ta ledigt sista månaderna innan det är tänkt att skola in på förskola.. vi har båda en helt ok inkomst, sambon har något högre.

    Vad ska man tänka på mer än att efter 1 år måste man ta ut minst 5 dagar för att inte förlora sin SGI? Och såklart tar jag ut mindre dagar kan jag vara hemma längre & sedan ta ledigt kring lov och så.

    Är det enda tipset att testa sig fram hur få dagar man kan ?leva på? varje månad nu första året? Och jag/vi måste ta ut 180 dagar på sjukpenningnivå innan man kan ta de på lägsta nivå? När är det bäst att ta dessa på lägsta nivå?

    Tar emot alla tips som går!

  • Svar på tråden Tips angående FP
  • Tue 17 Sep 2019 18:42
    #3

    Tack för era tips. En annan sak jag tänkt på.

    Som ni säger det där med att ta några extra veckor under sommaren vill jag självklart göra. Men om jag tar föräldrarledigt från jobbet exempelvis år 2 i ytterligare 3 veckor utöver min semester måste jag ansökan om penhar från försäkringskassan för att få ta ledigt från jobbet de extra veckorna? Eller säg att när jag börjar jobba vill vara Ledig på fredagar måste jag då ta ut FP? Eller kan jag vara ledig obetald?

  • Tue 17 Sep 2019 18:52
    #4

    För jag känner rent spontant att ta ledigt 2-3 veckor extra under sommaren så klarar vi oss utan dom pengarna just då.. eller att ta ledigt en vecka när de har lov exempelvis. Enstaka veckor sådär så klarar vi oss utan dem pengarna. Så för den saken skull så känner hag inte att vi har ett behov att spara för att ha råd att vara ledig, ytan det är ju isåfall om man måste ta ut föräldrarpenning för att få vara ledig?

Svar på tråden Tips angående FP