• Anonym (Hur?)

    Hur kunde Sverige bli ett så sekulariserat land?

    Sverige har gått ifrån att vara ett religiöst land till extremt sekulariserat, hur kunde det ske? Varför?

    Och varför är det nästan bara Sverige som blivit sekulariserat jämfört med andra länder där majoriteten fortfarande är religiösa?

    Det skrämmer mig att Sverige blivit såhär..

  • Svar på tråden Hur kunde Sverige bli ett så sekulariserat land?
  • korngryn

    För att religion är ett tramsigt hittepå, helt emot logik och sunt förnuft.

    Dessutom är kristendomen inte naturlig för oss nordbor, vi blev tvångskristnade för ca1000 år sen vilket man fick lära sig om man hängde med på historielektionerna. Kristendomen är en mellanösternreligion som inte passar ihop med den nordiska folksjälen, och folk mådde så himla dåligt över tvångsreligionen att 25 procent av befolkningen emigrerade! Det du!

    Att folk tänker själva och tror på vetenskap i stället för sagor är bara positivt.

  • Smörjsmurfen

    För att vi blev upplysta!

    Religion är trams, och helt sinnessjukt att folk som i övrigt verkar ha fungerande hjärnor plötsligt blir helt ologiska, och inte kan föra ett logiskt resonemang längre när ämnet kommer på tal.

    Om gud fanns så skulle det bara finnas en religion, det säger sig självt.

  • Anonym (tobbe)
    Praktisk58 skrev 2019-09-18 22:12:38 följande:

    Men nu har vi egentligen bara bytt religion.

    Utan att vi fattat det själva dessutom.

    Ifrågasätter du globalismen så blir du bestraffad.

    Varför hatar massmedia Trump och Putin

    För att de älskar sitt land och sitt folk.

    Och det är en dödssynd I en Liberal Diktatur.


    Ha ha Trump och Putin älskar bara pengar och makt.
  • Anonym (tobbe)

    Sverige blev mycket bättre när det blev sekulärt. Nu kan man få vara som man vill. Innan plågade kyrkan folk. Dom som inte gjorde som kyrkan vill kunde få stå ut med allehanda straff det var inte en rolig tid. Att vi blev sekulariserade berodde på att dels var en stor del tvingade att tro men troligen inte gjorde det. Sen blev vi ett bildat folk som började tro på vetenskap i stället.

  • jeanette02
    Anonym (tobbe) skrev 2019-09-19 01:00:08 följande:

    Sverige blev mycket bättre när det blev sekulärt. Nu kan man få vara som man vill. Innan plågade kyrkan folk. Dom som inte gjorde som kyrkan vill kunde få stå ut med allehanda straff det var inte en rolig tid. Att vi blev sekulariserade berodde på att dels var en stor del tvingade att tro men troligen inte gjorde det. Sen blev vi ett bildat folk som började tro på vetenskap i stället.


    Fast bildade och tror på vetenskap är/gör ju folk i många andra länder också.

    Samtidigt i dessa länder finns en stor social gemenskap i att samlas runt religiösa högtider, kyrkan osv. Det innebär ju inte att man bokstavligen tror på att allt i bibeln är sant.

    I många religioner blir folk fortfarande ganska tvingade. Även i Sverige, hjärntvätt. Kommer inte säga vilken religion jag tänker på, då blir man nämligen avstängd på familjeliv.
  • Anonym (Sara)
    Fiona M skrev 2019-09-19 00:55:20 följande:

    När har du upplevt detta religiösa Sverige som var bättre?


    Undrar jag också.

    Sen undrar jag vad du menar med att Sverige är ett så sekulariseeat land? Menar du att människor inte definierar sig som religiösa, eller att vi har en strikt separation mellan staten och religiösa institutioner eller att alla religioner ska bemötas likvärdigt (av staten)? Eller är det alla dessa delar som du funderar på?

    När det gäller individuell sekularism så tror jag inte att svenskar är så ickereligiösa som vi tror :) Självklart i den meningen att vi inte går i kyrkan, läser bibeln, eller tor på en specifik religions zGud, men däremot är det många som tänker i termer av andlighet, att det finns npgot större, en mening med livet osv.
  • Anonym (Folkis)
    Anonym (Hur?) skrev 2019-09-18 22:09:52 följande:

    Tror inte att dessa svenskar som emigrerade på 1800-talet har bidragit till USA:s religiösa samhälle idag.


    Men det är väl ändå en vedertagen sanning att det är just så det är? Varför tror du inte det?

    USA har dessutom lite saker som Sverige inte längre har (men håller på att få tillbaka) - låg utbildningsnivå och stora klass-skillnader där det är mycket svårt för den som är fattig att ta sig ur det. Sånt göder religiositet. Så det i kombination med frihetstörstande mormoner mfl som invaderade USA för bara 100-150 år sedan är några förklaringar till religionens starka ställning där. Frågar du mig tror jag att utbildning med vetenskaplig bas är det främsta s.k. hotet mot religion.
  • jeanette02

    Vi har ersatt också religion med andra "religioner" till stor del, konsumism, klimatalarmism, det är det jag kommer att tänka på just nu.

    Som en sorts samhällshjärntvätt. Fast alla vet att vi inte kan fortsätta konsumera sönder vår planet så handlar allt om att vi ska konsumera.

    Klimataktivismen pratar uteslutande bara om klimat. Fast miljöfrågan är så mycket bredare. De säger aldrig något om om vår sjuka överkonsumtion.

    Samtidigt känns det som Islam har blivit helt normaliserat i vårat moderna samhälle. Men allt som kan kopplas till kristendom, judendom då är det dåligt. Enligt så kallade proffstyckare. Det är bara trista traditioner osv. Då är man bakåtsträvare tex.

    Fast fira jul går visst bra. För att då ska vi konsumera igen, i första hand.

  • Anonym (Folkis)

    Jämför du med ett annat land där utbildningsnivån är hög och anses viktig - Japan - ser du också minskande religiositet och mer individualism. Dessa två verkar komma som parhästar, och jag antar att det är det du noterat och ställer dig emot. Jag tror dock inte att man ska förväxla individualismen med brist på medmänsklighet eftersom den även betonar individens frihet och rättigheter. Jag tror att det bästa är när man hittar en balans mellan individuell frihet och en grupptillhörighet som ger trygghet.

Svar på tråden Hur kunde Sverige bli ett så sekulariserat land?