• Thu 19 Sep 2019 16:01
    748 visningar
    11 svar
    11
    748

    Kan försäkringskassan göra undantag?

    Hej! Det är struligt just nu med min föräldrapenning.

    Jag har studerat mellan 2016 till 9 juni 2019. Den 1 juli påbörjade jag min nya tjänst. Ska gå hem på mammaledighet i november. 

    Innan studierna hade jag en fast tjänst som borde vara SGI-grundande, då jag ej arbetat tillräckligt många dagar på mitt nya arbete MEN dessa tre veckor som jag varit "mellan jobb", alltså mellan 9 juni - 1 juli i år, tar alltså bort min SGI. Jag hade ingen aning om detta och skulle självklart ha anmält mig till arbetsförmedlingen om jag visste det. 

    ÄR det någon som varit med om liknande men ändå blivit beviljad föräldrapenning på sjukpenningsnivå? Känns förjävligt då jag arbetat hela mitt liv men varit ledig mellan studier och nytt jobb. Kan de vara mänskliga på försäkringskassan eller går de stenhårt på regler? 

  • Svar på tråden Kan försäkringskassan göra undantag?
  • Thu 19 Sep 2019 16:41
    #5
    Alexi skrev 2019-09-19 16:30:32 följande:

    Det som händer är att du får fp på grundnivå de första 180 dagarna eftersom du inte arbetat 240 dagar före bf. Därefter kommer du få fp baserat på din SGI.

    Det bästa i ditt fall är att pappan tar ut så många som möjligt av de där första 180 dagarna. Om han får fp på SGI-nivå alltså. Då ger det ju mycket mer pengar.


    Hur ska det gå till? Det är ju jag som ska döda och amma.

    Usch mår så dåligt över det här.
  • Fri 20 Sep 2019 16:38
    #7
    Anotherone skrev 2019-09-19 17:53:32 följande:
    Det går till så att du är hemma utan ersättning "i väntan på" att ni ska komma förbi hans/era första 180 dagar. Om du är hemma ett halvår tex och han tar ledigt fredag eller måndag så kan han ta fredag-söndag eller lördag-måndag. Alltså 3 dagar per vecka. Det KAN ge er mer pengar per månad än att du tar dagar på lägsta nivå. Dessutom sparar du dagar. Om han tar 3 dagar per vecka och du behöver ta 7 dagar per vecka för att komma upp i samma ersättning.

    Ni måste sätta er ner och räkna på det.

    Tyvärr så är reglerna såna att studier bara är överhoppningsbara om det inte finns några glapp. Och FK kan inte göra undantag, det är våra skattefinansierade försäkringar de hanterar.
    Jag tänker att jag ska ta 7 dagar i veckan tills jag kommer upp i mina 180 dagar. För sedan går jag väl över till SGI från min nya lön. Då kan man ju snåla med föräldradagarna, tänker jag helt fel?
Svar på tråden Kan försäkringskassan göra undantag?