• Anonym (Vanli­g dödlig svenss­on)
    Fri 20 Sep 2019 14:15
    90 visningar
    3 svar
    3
    90

    Vad kan politikerna göra för klimatet?

    Det skrivs spaltmeter om vad vanliga medborgare kan/bör/ska göra för miljön och klimatet, men vad kan/bör/ska våra makthavare göra? Inte bara politiker.

    Ledare i Expressen:
    "Om politiker menar allvar med att klimatet är en ödesfråga, och att fortsatta utsläpp skulle ?öka risken för allvarliga, genomgripande och oåterkalleliga effekter för människor och ekosystem? ? som den blocköverskridande Miljömålsberedningen skrev 2016 ? borde de vilja stoppa företag som designar prylar för att de ska köpas, gå sönder och slängas."

    www.expressen.se/ledare/linda-jerneck/dina-dyra-airpods-ar-pinsamma-klimatbovar/

    Det finns massor med miljöförstörande trix handeln/producenterna gör enbart i syfte att lura konsumenterna. Vad mer kan de göra? Förbjuda fartyg att spy ut skit i våra hamnar? Tvinga SJ att köpa in tillgängliga tåg så att även handikappade kan byta flyg mot tåg? Ta bort flerbarnstillägget eftersom det bästa man kan göra för miljön är att inte skaffa barn?

  • Svar på tråden Vad kan politikerna göra för klimatet?
  • Smörjs­murfen
    Fri 20 Sep 2019 14:22
    #1

    Vi ligger redan så långt fram att vi inte behöver göra ett skit, men om vi ska syssla med symbolpolitik så att vi inbillar oss att vi räddar världen, så följande är ju en bra idé :

    Bygg ut vår kärnkraft och vattenkraft, så vi slipper importera koleldad el.

    Uttöka vårt jordbruk, bla annat genom att göra det mer lönsamt med bla skattelättnader, så vi kan bli självförsörjande på livsmedel (slipper importera)

    Rusta upp järnvägsnätet så att tåget blir ett vettigt alternativ.

    Starkt begränsa invandring ifrån fattigare länder. (människor gör ett större klimatavtryck i Sverige än i sina hemländer)

  • Anonym (T)
    Fri 20 Sep 2019 18:49
    #2

    Sänkt skatt på miljövänlig el, höjd skatt för det motsatta.

    Höjd skatt på kött och matvaror importerat utanför Sverige eller EU. EU skulle ha motsvarande skatt på kött utanför Europa. Högre skatt på fossila bränslen. Flygskatt som justeras för längd. Sådan skatt kan försvinna om bränsle som inte medför stora Koldioxidutsläpp införs.

    EU skulle ha skyhöga tullar mot alla länder som släpper ut mest per capita.

    Kort sagt, vill man skita ner ska man få betala för det.

  • Anonym (Vanli­g dödlig svenss­on) Trådstartaren
    Mon 23 Sep 2019 12:05
    #3

    Inget mer? Är det bara vi "små" människor som kan göra något?

Svar på tråden Vad kan politikerna göra för klimatet?