• Myhanna

    Dotter nyss fyllda 12 kommer varje natt

    Hej på er.

    Som jag har skrivit i rubriken handlar detta inlägg om vår nyss fyllda 12 åriga dotter som kommer till oss varje natt fortfarande.

    Finns det några föräldrar i samma sits? Eller som varit i denna sits? Man märker att hon börjar komma in i tonåren, både i humör och att hon drar sig undan mer själv i sitt rum.

    Kanske avtar detta snart?

  • Svar på tråden Dotter nyss fyllda 12 kommer varje natt
  • Myhanna
    anyXX skrev 2019-09-27 18:15:41 följande:

    Lägg en madrass på golvet i ert rum. Så kan hon lägga sig där om hon är rolig på natten


    Hej nja nej det vill jag inte, men undrar om någon annan har eller har haft barn som

    fortfarande kommer vid den åldern?
  • Myhanna
    snöblask skrev 2019-09-28 23:24:48 följande:

    Min son kommer också till vårt rum. Han fyller 12 i höst. Ibland vill han även somna i vårt rum. Tycker det går i perioder. Ibland varje natt ibland går det flera veckor. Vi har en madrass på golvet som han sover på. Somnar han i vårt rum lägger han sig först i vår säng sedan när maken går o lägger sig får han kliva ner på madrassen.


    Hej

    Tack för svar. Hur tänker ni/Känner ni inför det? De börjar ju bli så stora nu. Jag och min man har inget samliv alls, antingen ligger det någon där i vår säng när vi lägger oss eller så kommer någon rätt som det är när vi lagt oss
  • Myhanna
    Frontline skrev 2019-09-29 00:42:25 följande:

    12 år och kommer in varje natt, jösses vad jobbigt, Har barn på 7, 8 och 12 och ingen av dom kommer in sen många år tillbaka..

    Tror dom var ca 4 år när dom kom in sist sen sover dom själva..

    Att sova i samma rum som oss det var nog bara första året men kan komma in dån gång då och då men det är sällsynt..


    Ja jätte jobbigt
  • Myhanna
    Erkens mamma skrev 2019-09-29 01:25:34 följande:

    Min man veckopendlar och då turas mina yngstas barn om att sova i hans säng även om de nu är 11 och nästan 13. Enstaka gånger händer det att 11 åringen kommer till oss när pappa är hemma men det blir sällan någon längre stund då det blir trångt och varmt.


    Okej förstår
  • Myhanna
    Ocdkille skrev 2019-09-29 01:26:54 följande:

    Ni får fråga Fredrik Wikingssons morsa för jag minns ett avsnitt med han och filip där dom var i ett tufft område i USA och han berättade att han sov hos sin morsan när han var 15år. ha ha killen han berättade det för gav honom en lustig blick. Men skämt åsido bör ni nog försöka att få henne att sova själv inte bara för er skull utan även hennes för det känns nog pinsamt för henne att sova med sina föräldrar och skulle någon få reda på det då skulle hon bli retad. Nu lär ingen få reda på det men hon tänker nog på det så det kan sänka hennes självkänsla. Så försök att jobba med att få henne att sova själv när hon väl vant sig vill hon nog sova själv.


    Ja håller med, vet bara inte hur vi ska göra

    Märker ju att hon liksom börjar bli tonåring på vissa aätt, drar sig undan till sitt rum osv så jag tänker att det borde upphöra inom kort
  • Myhanna
    TL12 skrev 2019-09-29 07:15:37 följande:

    Våra barn sov med oss när dom var spädbarn

    Sen var det eget rum å egen säng som gällde

    Blev lite springande på nätterna men sen har vi sovit gott själva i vår egna säng

    Min fru jobbar på dagis sen 27 år tebax

    Snacka om att hon visste hur man gjorde med små barn ....det gäller nog att ha tålamod och inte vara mesig , låter man barnet bli för gammslt då är det nog kört , då får man ha ungar i sägen många år .....

    Våra ungar har sovit borta hos mormor , varit på idrotts cuper å annat sen början på skolåldern och det har funkat bra.


    Oj om du bara visste hur vi har kämpat med henne genom åren, jag orkar inte ens beskriva det är inte så att vi bara kom på detta nu, hoppsan hon kommer fortfarande och är 12 år.

    Vi har jobbat med detta på många olika sätt, ett tag fick vi henne att sova i sin säng en period men så föll det tillbaka igen ...
  • Myhanna
    LittelG skrev 2019-09-29 07:45:59 följande:

    Vår dotter är 11 och kommer in till oss ibland. Hon får då ta med sig egen kudde och eget täcke och lägga sig på en madrass på golvet. Det är inget problem på något sätt och ingen av oss mår dåligt av det. Hon sover över hos kompisar ibland och det går bra.


    Vår 11 åring kommer också ibland, väldigt aällan dock men ho tycker det är väldigt orättvist att storasyster sover varje natt i mellan oss
  • Myhanna
    Nellan12 skrev 2019-09-30 18:14:19 följande:

    Har haft samma problem, löste det ett tag med att jag köpte en dubbelsäng till dotterns rum. Så var jag som fick vandra över till hennes säng varje natt. Hon fyller snart 12 och har precis börjat sova hela nätterna själv.


    Okej så när hon kom gick ni tillsammans tillbaka till hennes säng, det är ju också jobbigt. Så skönt att det löst sig nu
  • Myhanna
    reLisa skrev 2019-10-01 10:20:23 följande:

    Det första jag tänkte när jag läste ditt inlägg var: vad skönt att hon känner sig trygg med att komma till er trots att hon börjar bli större. Jag vet dock hur jobbigt det kan vara att trängas med barn och hur svårt det kan vara att bryta ett beteende.

    Jag har en dotter på sju år som i perioder sovit väldigt oroligt, haft mycket mardrömmar osv. Varje kväll var det konflikter kring vart hon skulle sova (ville helst sova hos mig hela natten), hon sov aldrig mer än någon timme inne på sitt rum innan hon vaknade och kom in till mig, när hon fyllde sex hade vi ett samtal om att hon börjar bli större och att det kanske är dags med en säng för en stor tjej... Vi bytte ut hennes 120 säng mot en 140 säng och fixade ett utrymme fritt från andra grejer där hon bara har en säng. Hon har sedan dess sovit hela nätterna i sin egen säng. Hon vaknar i stort sett aldrig på natten och om hon vaknar så ropar hon in mig till sig, jag ligger där en stund och hon somnar sedan om i sin egen säng. Jag vill inte att hon ska känna att hon inte får komma in till mig om hon känner sig otrygg och påpekar alltid att om hon vaknar och är rädd eller känner sig orolig får hon alltid komma till mig. Vi har provat miljoner strategier för att få henne att sova i egen säng i eget rum och jag kan säga att detta är inte första gången vi bytt ut hennes säng/madrass (Jag är inte rik på något vis, vi har trixat och grejat för en billig peng). Jag vet inte om det var samtalet om att hon börjar bli större, kan vara så men det kan också handla om att hon har ett litet utrymme där det bara är en säng, inga leksaker, inga intryck... bara en säng med många kuddar och täcken.

    Vad säger hon själv när ni pratar om detta? Varför kommer hon in till er? Hur sover hon på nätterna? Vaknar hon mycket? Är det stökigt på rummet?


    Vår dotter är en ängslig liten själ, lik sin mamma, hon oroar sig mycket, tänker mycket, har drömt mycket mardrömmar, är mörkrädd osv.

    Hon har vaknat till och är då rädd och går därför in till oss. Hon vill helst sova jämte någon. Vi har tyckt att det har varit okej så länge hon somnar i sin säng i sitt rum, då får hon gärna komma på natten. Nu tror jag inte hon är rädd, drömmer mardrömmar osv utan nu är det nog mer mysigt det säger hon när vi frågar nu, det är så mysigt.

    Jaha hon lär väl sluta snart
  • Myhanna
    MammaTillDansband skrev 2019-10-10 07:36:59 följande:
    Hon vill sova jämte någon, skriver du. Har ni provat (under förutsättning att det är OK med syskonet) att hon får dela rum med ett syskon? Eller kanske t o m sova ihop med syskonet, om de har en bred säng där de båda får plats?
    En bra bit in på 1900-talet var det vanligt att trångbodda familjer med många barn lät flera barn dela säng, det fanns helt enkelt inte plats att ge alla barn eget rum eller ens egen säng. Äldre släktingar har berättat om detta, och det verkar som om just den delen varit något positivt för dem, de har alltid känt att det funnits någon där på natten och de har inte behövt känna sig ensamma och rädda.

    I vilket fall som helst låter det inte som ett upplägg för god sömn att ha 2 föräldrar och en 12-åring i en dubbelsäng. Inte god sömn för någon av de inblandade! Ett snack med dottern om detta, en 12-åring är ju inget litet barn, där ni försöker lösa det hela. Inget skuldbeläggande, utan bara konstatera att ni är 3 stycken som sover dåligt, hur ska vi lösa detta?

     


    Ja hon vill sova jämte någon säger hon. Lägger hon sig exempelvis i mellan oss direkt på kvällen sover hon hela natten. Hennes syster sov inne hos henne några nätter och det gick bra men hennes syster vill ju sova i sitt rum och de vill ha varsitt rum. Hade vi haft många rum kunde de sovit tillsammans i ett rum och haft varsitt rum där de kunde ha sina egna saker, vara på dagtid, med kompisar osv. 


    Nej det är ingen bra situation varken sovmässigt eller intimt, vi har ingen intimitet överhuvudtaget 

  • Myhanna
    Nellan12 skrev 2019-10-11 21:26:02 följande:
    Hon vågade inte gå från sitt rum, mycket som varit läskigt. Blev så efter en vi var med om en svår bilolycka. Så hon stod i sitt rum och grät och ropade, när hon fick mobil ringde hon till mig som sov på nedervåningen. Från början gick jag och hämtade henne, la oss i min säng. Sen försökte jag länge med att bara sitta uppe hos henne tills hon somnade. Men de blev ohållbart. Jag blev så slutkörd för ibland vaknade hon flera gånger per natt. Tillslut blev det denna lösning med dubbelsäng i henne rum, för då behövde jag göra så lite som möjligt varje natt. Det var redan bäddat till mig så jag kunde bara gå upp och lägga mig så nu har hon lärt sig att sova själv.
    Nellan12 skrev 2019-10-11 21:26:02 följande:
    Hon vågade inte gå från sitt rum, mycket som varit läskigt. Blev så efter en vi var med om en svår bilolycka. Så hon stod i sitt rum och grät och ropade, när hon fick mobil ringde hon till mig som sov på nedervåningen. Från början gick jag och hämtade henne, la oss i min säng. Sen försökte jag länge med att bara sitta uppe hos henne tills hon somnade. Men de blev ohållbart. Jag blev så slutkörd för ibland vaknade hon flera gånger per natt. Tillslut blev det denna lösning med dubbelsäng i henne rum, för då behövde jag göra så lite som möjligt varje natt. Det var redan bäddat till mig så jag kunde bara gå upp och lägga mig så nu har hon lärt sig att sova själv.
    Aha förstår!!! ja detta är inte lätt 
  • Myhanna
    MammaTillDansband skrev 2019-10-29 07:34:17 följande:

    Har ni pratat konstruktivt med dottern om detta? Alltså satt er ner tillsammans med henne och diskuterat lösningar. Typ "ingen av oss sover särskilt bra när vi ligger 3 stycken i sängen, hur ska vi göra istället för att alla ska kunna sova bra och tryggt?"
    Jag tror inte egentligen att en 12-åring vill sova hos föräldrarna, men i det här fallet gör hon det, fast hon kanske rent intellektuellt förstår att hon inte behöver det. Nattmörkret kan dock vara läskigt även för den som är betydligt äldre än 12!
    Ett snack om detta på dagtid, alltså. "Om du vaknar på natten, vad gör du då?"


     Igår kväll tog jag ett allvarligt snack med henn, jag sa att nu är det dags att du övar på att sova hela nätter i din säng, vi sover inte bra så trångt, det är inte bra för dig och din sömn att du springer upp varME natt, jag och pappa ska inte behöva ha em kudde i mellan oss varje natt - jag tycker faktiskt inte det. Hon skojade till det och sa med en förvrängd lite barnslig röst ?men det tycker jag? så skrattade hon. Nej sa jag, jag menar faktiskt allvar nu.
    Du är 12 år, ska fylla 13, då tycker jag inte man behöver sova hos mamma och pappa. 


    Jag vet att hon inte tycker om mörker och dessutom har vi en bil som kommer varje natt och delar ut en tidning, den kommer i full fart och med strålkastare rätt in i huset och jag har märkt att många gånger är det just då hon kommer. 

Svar på tråden Dotter nyss fyllda 12 kommer varje natt