• HSOF

    Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?

    Den 28 September var det 25årsdagen för Estoniakatastrofen som kostade 852 människor varav 501 svenskar livet.

    Haverikommisionen som följde hade många brister och mycket har i efterhand mörkats av olika anledningar. Detta har fött många teorier med allt från smuggling av militär teknologi, radioaktivt avfall, bomber, ubåtar, smuggling, båt som egentligen inte var sjöfartsduglig, handhavandefel mm..

    Röster har med åren stärks över en oberoende sanningskommission som en gång för alla ska undersöka vad som egentligen hände den där ödesdigra natten för drygt 25år sedan. Speciellt från de överlevande eller anhöriga till Estoniakatastrofen. Tekniken är idag också så mycket bättre, så att en komplett 3D- scanning av hela skrovet kan idag göras utan att man ens behöver berg fartyget.

    Själv tycker jag att en grumlig undersökning med hjälp av dagens teknik ska genomföras  så att hela bilden kommer fram. Detta är precis som Palmemordet något som lämnar för många lösa trådar och bör redas ut för att de anhöriga och de överlevande kan få komma vidare på riktigt. Sedan kommer detta sätta punkt för ett alternativt spekulationer eller bevisa att dem var sanna. 

    Vad tycker ni, ska vi kräva en sanningskommission för Estoniakatastrofen?

    Motivera gärna varor du tycker som du tycker.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?
  • AndreaBD

    har inte hunnit kolla noga än, men jag la märke till att de försöker framställa det som något konstigt att bilrampen är stängd. Det är klart den är stängd! Det är bogvisiret som slets bort, inte bilrampen. Däremot är den ju inte dugg tätt, så det kommer ju in vatten. Amatörer!

  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-08 12:31:11 följande:
    Det kan vi dock inte veta att det inte skulle ha sjunkit, om det hade varit djupt vatten. Och det var också ett väldigt snabbt förlopp, vilket visar att vatten på bildäck kan ställa till det och att det kan gå snabbt. 
    Ja självklart, att en båt kan få slagsida och kantra av att bildäck fylls med vatten är inga konstigheter men att den sedan sjunker på bara några minuter är mindre troligt. Iallafall vad jag har löst mig till.
  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-08 12:40:17 följande:
    Men är det så  sannolikt att man kan se det genom att undersöka vraket? Ett skepp som sjunkit och sedan legat där i 25 år också har ju utsatts för en del. På vägen ner mot havsbotten kan den har skadats, olika delar kan ha tryckts och slitits åt olika håll, kan ha fastnat i stenar eller tryckts ihop av högre tryck.

    Inströmmande vatten har stor kraft, det kan ha slitit ut dörrar som först fortfarande satt kvar. Så hur ska man då veta om dörrarna/luckorna satt kvar ursprungligen? 
    Tydligen kan en sonarscan se detta med enkelhet även om det skett andra saker med verket under åren. Scanningen gå även med enkelhet genom segment som kan ha bildats runt skeppet.

    Lyssna gärna på Håkan Bergmark som var en av de första dykarna på plats efter olyckan.
  • AndreaBD
    HSOF skrev 2019-10-08 14:18:19 följande:
    Ja självklart, att en båt kan få slagsida och kantra av att bildäck fylls med vatten är inga konstigheter men att den sedan sjunker på bara några minuter är mindre troligt. Iallafall vad jag har löst mig till.
    Man kan ju tänka sig att om det fanns ett stort antal bilar och lastbilar och de har slängts runt när det blev slagsida - då kan ju det ha slagit hål i båten?  Det är tunga krafter, det. 
  • klyban

    Låter som familjeliv måste öppna upp en del om tokiga konspirationer forumsdel.


    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • AndreaBD

    Man ser ju verkligen inte mycket på den där konstiga dykare-filmen! Ser inga hål heller, eller har jag missat något?

  • HSOF
    Flash Gordon skrev 2019-10-08 12:44:21 följande:
    Här har du din "det måste finnas ett hål-konspiration"

    https://www.vaken.se/estonias-stora-hemliga-hal/

    Det är så många luckor och fel i bara den där korta texten att det inte går att utförligt bemöta allt. Men ...

    - Bildäck var inte tätt. När båten får slagsida så kan vattnet rinna via till exempel ventilationen. Dörrar kan också stå öppna/brytas upp. Det finns trapphus.

    - Lutar fartyget åt styrbord så måste ett eventuellt hål "stort nog att släppa ut 18000 m3 luft" sitta på babords sida. Babords sida, särskilt alla fönster på däck 4 var alltså exponerad för vågornas krafter under en stor del av den tid som hon låg död i vattnet med slagsida. Vi har även där dörrar och luckor som kan ha varit öppna/bröts upp. Det fins gott om håligheter i den övre delen av fartyget för luften att slippa ut ur.

    - Påståendet i filmen om att rampen inte var öppen är bevisligen felaktig eftersom man i filmer ser att det glappar mellan rampen och sidan. Att rampen slutligen faller tillbaka så mycket den kan när fartyget sjunker med aktern första har att göra med gravitationen.

    - Och ja, i filmen påstås att hålet på styrbords sida är så stort att man inte ser kanterna. Detta skulle då stå i motsats till det tidigare påståendet om ett hål som var 1x2 m2 med utfläkta kanter.
    Oavsett om rampen har varit öppen eller ej (Den kan ju ha stängts sig när den sjönk) Så är det bevisligen ett hål stort nog så att ROV-ubåten kom in på bildäck.

    Sedan kan dina terrier visst vara sanna om att vatten kan ha tagit sig in på annat sätt som experterna inte tänkt på. Allt sådant skulle förmodligen en ny grundlig undersökningen svar på.

    Att du sedan verkar tycka det här hålet i skrovet verkar lite oviktigt och onödigt att undersöka, är för mig, lite som att utesluta en punktering på bilen när luften plötsligt går ur däcket.
  • HSOF
    Anonym (Ödla) skrev 2019-10-08 12:50:21 följande:
    Ja, du valde att uttrycka dig så ja, i TS.

    F.ö, låt det hela vara nedlagt nu, låt olyckan få vara en olycka, och inte en statssanktionerad komplott.

    Oj såg det nu, förbaskade autokorrekt.

    Så du menar att de som fick sätta livet till och deras anhöriga inte förtjänar att man går till botten med det här?

    För mig är det ett hån. Detta är inte en liten olycka utan den största civila katastrof Europa har upplevt sedan andra världskriget. och det berör mer länder än bara Sverige, Finland och Estland.
  • HSOF
    Flash Gordon skrev 2019-10-08 12:56:53 följande:

    Här är mer från samma kille:

    https://www.vaken.se/vaken-intervjuar-henning-witte-om-sankningen-av-ms-estonia/

    Det skulle alltså vara en medveten sänkning som en del av en militärövning. 

    "Henning Witte berättar i intervjun om hur det finns bevis för att sprängmedel användes för att sänka Estonia och att det ägde rum en NATO-övning där en passagerarfärja ingick i övningsscenariot i sammanband med sänkningen av Estonia. Witte ser flera sammanband mellan attackerna 11/9 2001 i USA och sänkningen av Estonia. Vidare berättar Witte om hur myndigheter och massmedia på högsta nivå mörkat sanningen om Estoniakatastrofen i såväl Sverige, Finland, Estonia samt i Tyskland."


    Jag har inte satt mig in så mycket i honom. Men du behöver inte dra detta till sin yttersta spets. Vad han har för teorier är jag inte medveten om. Dock så har det spekulerats att Estonia kan blivit påkört av misstag, då det just var en militär undervattensövning i området vid tidpunkten för förlisningen, men det är heller inget vi kan veta så länge inte en fullständig besiktning har gjorts av vraket.
  • HSOF
    AndreaBD skrev 2019-10-08 14:22:41 följande:
    Man kan ju tänka sig att om det fanns ett stort antal bilar och lastbilar och de har slängts runt när det blev slagsida - då kan ju det ha slagit hål i båten?  Det är tunga krafter, det. 
    Nu resonerar vi igen. Visst det är fullt möjligt, hålet kan ju ha uppstått av olika anledningar och det är ju det man måste kika på. Först då kan man utesluta det.

    Det uttalanden som finns idag är att det liknar ett spränghål och på biten som den tyska journalisten tog loss och analyserade påvisade att en sprängning troligen hade förekommit, men det behövdes kompletterande undersökningar för att fastställa det till 100%
Svar på tråden Vill du att en sanningskommission ska utreda Estoniakatastrofen?