• Anonym (ts)
    Wed 9 Oct 2019 06:52
    3111 visningar
    109 svar
    109
    3111

    Bonusfamiljer - reser ni med bara några barn

    Mitt ena barn har en bästis vars föräldrar är frånskilda och mamman har två barn med sin nya man. Då våra barn umgås mycket är jag och mamman fb-kompisar så man får ju en inblick i deras liv. Hennes stora och mitt barn går i fyran så nu är det ju skola, hennes små går i förskola.

    Nu är det andra gången på ganska kort tid som jag ser att hon, hennes nya man och småbarnen är bortresta. Långa resor till sol och bad och upplevelser.

    Är det vanligt att man gör så här i bonusfamiljer? Att man reser bort med halva familjen. Det skaver lite i mig...

  • Svar på tråden Bonusfamiljer - reser ni med bara några barn
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 07:01
    #2
    Anonym (Fd styvmor) skrev 2019-10-09 06:57:16 följande:

    Och hur har du med det att göra?


    Jag kommer så klart inte säga något åt dem, jag undrar mest om detta är vanligt. Sedan bryr jag mig så klart om mitt barns bästis som en normal medkännande vuxen.
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 07:31
    #6
    Anonym (Fd styvmor) skrev 2019-10-09 07:08:52 följande:

    Om fyrs av fem reser, reser verkligen halva familjen då? Flickungen har väl en familj hos sin mamma? De kanske också reser. Ska tösungen ha dubbel dos av allt som är roligt enligt dig?


    Som du uttrycker dig inser jag att du inte är ute för att resonera, bara spy ur dig dagen dos av galla så jag kommer inte svara dig mer.
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 07:35
    #8
    Anonym (S) skrev 2019-10-09 07:03:50 följande:

    Bland de jag känner som är skilda är det inte vanligt. Däremot så är det hyffsat vanligt även i kärnfamiljer att man delar upp barnen och åker på olika resor tex baserat på ålder (om det är stora åldersskillnader i familjen) och intressen.


    Men i så fall ser man väl till så att alla barn får någon resa? Jag har aldrig sett eller hört något om att mamman rest enbart med det större barnet. Det i sin tur kan ju ha att göra med att det nog är den nye mannen som betalar resorna.
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 07:42
    #12
    -2
    Anonym (syster) skrev 2019-10-09 07:32:24 följande:

    Syrran har tre barn på heltid, hennes sambo har två barn varannan helg + lov. Hon och sambon reser med syrrans tre barn utomlands varje år, sen har dom husbilssemester med alla fem barnen under sommarlovet. Killens två barn reser med mamman och hennes man utomlands. Sen gör dom aktiviteter under helger när alla barn är samlade. Det är helt enkelt en kostnadsfråga.


    Har man bara barnen varannan helg + lov kan jag förstå att det finns praktiska skäl också att inte alltid ta med alla barn på allt.

    Men som nu när de är på en charterresa, varför väntar man inte någon vecka och åker på höstlovet och minskar risken att större barnet känner sig utanför? Ja, det är dyrare på höstlovet men familjen har inte ont om pengar. I alla fall inte mannen.
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 07:46
    #14
    -2 +1
    annabellelee skrev 2019-10-09 07:41:07 följande:

    Vad spelar det för roll? Vill du bara sitta och fördöma, eller vad är syftet?

    Om du vil resonera kring lämpligheten i detta är det väl bäst att ta den diskussionen med mamman som du är fb-vän med. Det är det enda sättet du kan påverka flickans situation, om det är den du är orolig för.


    Nej jag vill inte sitta och fördöma, jag undrar om det är vanligt och hur man resonerar och jag har fått några bra svar på detta.

    Sen tycker jag inte att det är minsta lilla konstigt att jag reagerar om jag ser ett mönster som kan leda till att ett barn som funnits i min närhet i sex år mår dåligt och känner sig åsidosatt. Ska man verkligen bara sköta sig själv och skita i andra i en sån situation? Det är ett barn det handlar om. Som jag skrev ovan har jag inte tänkt prata med mamman men jag kommer vara lite vaksam kring hur bästisen mår och försöka visa mer än vanligt att vi bryr oss. Det är ren medmänsklighet, ingenting annat.
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 07:51
    #16
    Brumma skrev 2019-10-09 07:42:04 följande:

    Ja, vi reser ibland delar av familjen.

    ...

    Att resa med delar av familjen är inte orättvist, så länge det inte alltid är samma barn som blir lämnat hemma.


    Tack för ett nyanserat svar. Det är pga det du skriver sist som jag reagerar över situationen. Kanske skulle ha varit tydligare om det i ts. Jag har inte sett eller hört något om att det görs längre resor med det större barnet. De brukar vara hemma eller hos morföräldrarna på lov. Att göra saker med delar av familjen i sig är inte konstigt men det bör finnas någon rättvisa i hur mycket och hur ofta.
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 08:32
    #22
    -2
    Fenestra skrev 2019-10-09 08:15:32 följande:

    Varför "skaver" det i dig?

    Vad har du med det att göra?


    Är det så konstigt verkligen? Det här är ett barn som jag känner väl och som jag bryr mig mycket om. Jag ser att familjen vid upprepade tillfällen gör roliga saker med småsyskonen men inte alls i samma omfattning med det större barnet. Nu är antalet utlandsresor inte ett mått på lycka men när småsyskonen gör sin andra resa på ett år och det större barnet varit utomlands 1-2 gånger under hela livet blir det så klart skevt. Jag oroar mig för att barnet hamnar utanför kärnan i familjen. Här på fl läser man ju dessutom ofta om dysfunktionella bonusfamiljer där framförallt de äldre barnen hamnar i kläm.
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 08:33
    #23
    Brumma skrev 2019-10-09 07:43:29 följande:

    Reser hela familjen ibland?


    Inte vad jag sett eller hört. Mindre utflykter så klart men inte längre resor.
  • Anonym (ts) Trådstartaren
    Wed 9 Oct 2019 09:49
    #26
    -2
    Brumma skrev 2019-10-09 08:03:43 följande:

    Fast vet du säkert att de har råd att åka på höstlovet? Mannen kanske inte skall stå för bobusens kostnader?

    Jag har ett ordentligt välbetalt arbete men min man har nästintill noll i inkomst. Vi kommer göra en resa tre veckor innan sommarlovet börjar- då har vi råd. Att resa till värmen när lovet börjat är inte ens att tänka på.

    De flesta i vår yttre umgängeskrets ser bara att "jag har ett välbetalt jobb", men de är faktiskt inte det minsta insatta i vår ekonomiska situation. Att ni är fb-kompisar med barn som leker mkt innebär ju inte att du faktiskt har koll på deras ekonomi.

    Många bonusfamiljer har dessutom inte gemensam ekonomi fullt ut, eftersom bonusbarnet redan har två föräldrar som skall försörja barnet. Så även om den nya mannen har råd att betala en resa för hela familjen på lovet har kanske inte mamman det. Och skall hon betala för sig, sin äldre dotter o eventuellt en del av de gemensamma barnen får de ju gå efter mammans ekonomi..


    Nej, jag har så klart ingen detaljkunskap utöver det jag ser och det kan ju mycket väl vara så att de har en uppdelad ekonomi. Det är väl den mest troliga orsaken...

    Jag har lite svårt att förstå att man gör de prioriteringarna bara. Vore jag i mammans sits skulle vara så otroligt rädd att mitt äldre barn skulle känna sig utanför, man missar ju så mycket ändå med varannan-vecka-livet, som småbarnen inte har.
Svar på tråden Bonusfamiljer - reser ni med bara några barn