• Wed 9 Oct 2019 09:21
    2688 visningar
    72 svar
    72
    2688

    Hur gör man för att orka?

    Hej. Vädjar därute om tips eftersom det känns som att vi fumlar i mörkret.

    Vi har två barn, äldsta är en pojke som redan från födsel sovit dåligt. Fram till två års ålder har han varit uppe mellan 5-17 gånger/ natt.

    Har alltid varit viljestark men nu är det katastrof.

    Den yngre, en tjej på fyra månader. Sover betydligt bättre men har problem med att hon kräks ca 4-20 ggr/matning så på natten, även om hon bara äter tre gånger, så är man uppe 10-90 min/matning efteråt.

    Får hon ligga efter mat så kräks hon och hon vänder inte huvud åt sidan, hon ligger på rygg och får panik.

    Problemet är nu mest att treåringen trotsar om precis allt, sedan tar det 90 min att lägga honom på kvällen. Hon somnar vid 22, han efter 20. Han vill upp vid 06 och då är jag helt slut efter valen natt (såklart delvis) men ändå.

    Pappan hjälper till med att gå upp med honom men sen måste jag hasa mig upp och är död 7.30. Då ska man hålla hela dagen och klarar trots.

    Jag känner att detta är för mkt.

    Jag vet att det är vårt val, att skaffa barn och jag älskar dem oändligt mkt men de håller på att trasa sönder oss. Vad gör man?

    Dessutom hur mkt ska man måsta dalta med en treåring? Pappan är pedagogisk och skojar och jamsar så att han tillslut får byta blöja, borsta tänderna, klä på alla kläder men jag pallar inte det.

    Hur hemsk det än låter, så om han sparkad skriker och slåss så kan jag låta honom gå utan ytterkläder ute. Jag tycker att han ska ?tuktas? lite. Förklarar alltid varför gan måste eller inte får göra vissa saker men det hjälper såklart inte.

    Jag har funderat på att separera bara så att man får antingen ta ett barn åt gången eller få vila och sova en natt då och då.

  • Svar på tråden Hur gör man för att orka?
  • Wed 9 Oct 2019 09:37
    #2

    Han tycker nog det eftersom han jobbar.

    Fällan vi hamnat i är att han har jobbet, vi har flyttat så jag har inte längre kvar jobbet jag hade, utan måste fixa ett nytt.

    Detta gör att jag måste ta allt med barnen då han jobbar. Sedan hugger han in då han kommer hem men eftersom jag får sova längre på morgonen är min huvuduppgift allt med lilla barnet.

    Hon tar dessutom inte flaskan så jag har max varit ifrån henne 30 min sedan hon föddes.

    En annan sak är att han tycker att han gör typ lika mkt. Har tagit upp detta förr men det blir bara bråk. Måste typ vara någon utifrån som säger till tror jag typ myndighetsperson.

    Flickan hade kolik första tre månaderna också. Då fick jag bära i timmar på en helhysterisk bebis. Han tog henne i ca 10 min men sedan ?pallade? han inte längre. Men nu när vi återberättar det så tycker han att han hjälpte till mycket mer än så. Han kommer seriöst ihåg en helt annan historia.

  • Wed 9 Oct 2019 09:49
    #4

    Fast alla runtomkring (ffa barnets farmor) säger att nr barnen är små då får man räkna med att man inte får sova?

    Hela första 6 månaderna tog jag alla nätter med sonen som var uppe och åt 15-17 gånger/natt och det är INGEN överdrift. Skrev streck för varje matning för att kunna veta hur natten varit.

    Detta var på mitt bord eftersom jag innan bestämt att den som jobbar får sova.

    Det jobbiga var att han inte kunde sova inne på dagen, utan alltid måste sova ute i rullande vagn så jag hann under dessa månader aldrig chans att ens sova en gång under dagen. Bodde inte i samma stad som våra föräldrar.

    Det lever liksom kvar här hemma, att jag ska ta nätter och nu ammar hon, så då måste det bli så.

  • Wed 9 Oct 2019 10:34
    #7

    Nä det funkar inte bra men man verkar överleva iaf. Tänker att alla har det ungefär såhär och att det är ett beslut som jag tagit IOM att jag skaffade två barn.

    Tänker att man måste klara det eftersom jag valt att skaffa barn.

    Fick en natt själv på egen hand innan dottern kom men då kunde jag såklart inte heller sova hela natten. Höggravid som man var????????

    Hur tänker ni?

  • Wed 9 Oct 2019 10:38
    #8

    Men jag håller med om att det är tortyr att inte få sova djupt. Kommer inte ihåg så mkt av sonens första år så det tar på hjärnan.

    Men BVC säger att ?allt är normalt? ?försök att få avlastning? men det fungerar tyvärr inte för alla. Isf måste man ju ha någon som KAN avlasta ????

    En läkare i träffade ville ge sonen melatonin men det vägrade pappan så det är den hjälp som man fått.

  • Wed 9 Oct 2019 10:42
    #9

    Men att dela nätter kanske är en bra ide men pappan kommer vara sur och trött så länge den idén håller i sig.

    Ska försöka bli bättre med att jobba på flaska med henne????????????

  • Wed 9 Oct 2019 12:38
    #13

    Nä jag skaffade inte barn på egen hand.

    Ja sonen är på förskolan och hin sover ibland på dagen men vissa dagar är hon vaken och tar 10 min sov femsex gånger istället.

  • Wed 9 Oct 2019 12:50
    #14

    Men jag förstår ändå inte den frågan, om jag hade skaffat barn själv, får man inte skriva på forum och be andra föräldrar om tips?

  • Wed 9 Oct 2019 13:02
    #15

    [quote=79951201][quote-nick]FruNyfiken skrev 2019-10-09 12:05:01 följande:[/quote-nick]Hur ser det ut på dagtid? Är treåringen hemma eller på förskola? Om han är hemma tycker jag att du ska nyttja möjligheten att ha honom där några timmar varje dag och när minsta sover så sover också du! Jag var ensam med tvillingar och sov inte en blund på nätterna, men klarade mig genom att sova på dagtid när de sov. Städa, tvätta, plocka etc. blir lidande, men sömnen är viktigast![/

    Ensam med tvillingar. En eloge till dig. Vore riktigt inlagd om jag hade haft två som inte sov samtidigt????????????

  • Wed 9 Oct 2019 19:58
    #20

    Ja det finns en del vettiga och konkreta här men sedan blir jag mörkrädd på det sätt andra uttalar sig. Hoppas att dessa inte är föräldrar själva, för då ser inte framtiden ljus ut.

    Syftet jag hade med denna tråd, var som sagt att få lite tips, inte att må dåligt.

  • Wed 9 Oct 2019 21:18
    #24
    legomum skrev 2019-10-09 20:25:38 följande:

    Har du någon som kan vara barnvakt åt din lilla någon timme så du får sova lite?

    För även om du kör all markservice så behöver du just nu hjälp. Din sambo måste kunna ställa upp och hjälpa dig. Du får säga ifrån att han får lov att ta halva nätterna här framöver för du måste få sova någon gång.

    Det är inte rimligt att du inte ska få sova och det struntas i av sambon. Han borde vara mer rädd om dig.

    Ja skulle fundera på om 3 åringens kvällsrutiner behövs ses om. Att det tar 90 minuter är väldigt lång tid. Dags att lära barnet för Din skull att somna själv? Tänk på det iaf.

    Att han vaknar på natten vid många tillfällen bör plana ut vid tre år har jag för mig.

    Kanske det finns något att ändra på hur ni gör nör han vaknar nattetid?

    Tänker på bebis och kräkningarna. En vän till mig kunde inte amma sitt barn för barnet kräktes alltid, när hon bytte till ersättning så blev det bra. En tanke bara.

    Vad säger bvc om all kräk som hela tiden blir? Får du några konkreta tips därifrån?

    Vad jag vet så behöver treåringar väldigt tydligt vart gränserna går. Men det kan man göra och visa genom att tala med dem. Man måste inte ta alla fighter och låt flera bara passera så du får lugn och ro. Ge dig en period på två veckor och släpp kontrollen att få allt perfekt. Låt han gå ut utan jacka (men ta med den) för när du kommer utanför dörren så går det inte många minuter innan det är helt ok att ta på jackan. (Än så länge är det inga -20° så det går bra)

    Vill han inte klä på sig på morgonen... låt han ha på sig pyjamasen till förskolan då. När ni kommer dit kanske du får byta för alla andra har ju kläder på sig (om inte annat så kanske du kan fråga personalen om de får tid att hjälpa dig att byta från pyjamas... fungerar inte det So What han är tre år)

    Ta de strider du måste för att orka.

    För det är helt ok.

    Gör bara det du måste för att få dagen att fungera. Och sov när du kan. Även små korta stunder är bättre än inget.

    Hoppas du hittar strategier för att få din vardag att fungera och att du får sova.


    Tack för vettiga och trevliga tips. Ska börja se över rutiner och du har rätt, kanske inte ska ta alla strider. Man pallar inte. ????
  • Wed 9 Oct 2019 21:19
    #25

    [quote=79952398][quote-nick]Drottningen1970 skrev 2019-10-09 20:47:25 följande:[/quote-nick]Det är inte svaren du får här som du må dåligt av...[/

    Nä det är inte svaren, det är idiotiska påhopp från sådana som dig.

  • Wed 9 Oct 2019 21:29
    #26
    +1

    Tack till er som tagit er tid att svara mig och givit bra tips.

    Till er andra, sök den hjälp ni behöver. Förstår att ni är lågutbildade och haft det tufft men ni måste sluta skyffla över erat psykiska handikapp på andra människor.

  • Wed 9 Oct 2019 21:51
    #28

    Som sagt, hoppas verkligen inte dessa bittra människor har barn, hur skulle dem kunna visa vägen. Skulle de vilja att deras barn har ett sådant språk?

  • Thu 10 Oct 2019 08:59
    #36

    Tack för de bra tipsen.

    Hon är tål troligen inte mjölkprotein så igår köpte jag ersättning på apoteket och har försökt igår och idag att ge detta men hon blir bara arg och skriker.

    Tänkte om jag ska kunna sova så måste jag se till att hon tar flaska och är mätt. Ska fortsätta öva med henne och flaskan.

    Efter tre inatt då hon bajsat två gånger och spytt massor, så väckte jag sambon och han fick ta henne. Var skönt att somna om istället då jag inte orkade.

    Till dig som tjafsar om dem och de, du fattar nog inte hur trött jag är. Prova att inte sova en hel natt på drygt tre år.

    Jag har fem års studier avklarade efter gymnasial skola så jag klarade tydligen det ändå, trots att jag är dålig på stava. Du kan ju testa det nästa gång kanske du behöver min hjälp i andra sammanhang.

  • Thu 10 Oct 2019 10:56
    #38
    cosinus skrev 2019-10-10 10:38:40 följande:

    Den mjölkfria ersättningen smakar förbannat dåligt. Jag har aldrig lyckats få mina att dricka den när man börjat så sent som 3-4 månaders ålder. Den ena funkade det att blanda med sinlac så det blev en typ av välling men den andra tvärvägrade allt. 

    Om du inte når någon framgång relativt snart skulle jag satsa på att fortsätta amma, äta mjölkfritt och satsa på gröt på kvällen (det kräks de dessutom mindre av) och den vägen få ner antalet natt-amningar. Nu är hon väl lite liten för gröt än men går ju börja med smakisar om någon månad.

    Om du tror att den yngre inte tål mjölk har du funderat i de banorna för den äldre. Min ena fick diagnos så sent som vid 10 års ålder och han började sova otroligt mycket bättre efter det men framförallt blev hans humör otroligt mycket bättre av att slippa ha ont i magen. Han hade aldrig klagat på varken magont eller att det kom upp kräk i munnen eftersom han inte visste något annat men blev en helt annan unge när vi väl fick ordning på de bitarna.

    Ett annat tips är att inte sova i samma rum båda vuxna när man har barn som strular. Dela på er så att en får lite kvalitet i sömnen några timmar och så byter ni. Får man sova utan uppvak 3-4 timmar så gör det en otrolig skillnad mot för att väckas ur sömnen precis hela tiden.


    Ja jag provade även med honom att vara mjölkfri några månader men det var ingen skillnad.

    Och jag vet ALLT med mjölk, vassle etcetera ????

    Nä jag har smakat på den och den är gräslig. Konstigt att vi kunde landa på månen för drygt 40 år sedan men man har inte lyckats få fram mjölkfri ersättning som smakar ok.

    Jag har i veckan, provat att ge sinlac, hon spottar ut den men fick i henne en sjättedels portion. Dock kräktes hon mkt efter denna också men hon sov bättre. Men efter det vägrar hon kräsen och klöks från första sked.
  • Thu 10 Oct 2019 16:10
    #47

    Ja jag har sagt till BVC att jag tror hon har reflux men de säger bara ?det är heeelt normalt inget att göra åt?.

    Nu orkar jag inte svara på idiotiska saker bittra människor skriver här inne. Ni måste vara oerhört missnöjda med eran tillvaro eftersom ni orkar lägga tid på att uppenbarligen försöka skada och skriva negativa saker till någon som ber om hjälp. Jag kan bara beklaga.

    Tänk på att ni inte vet vem ni skriver till, tänk på att det kan vara någon som är riktigt på gränsen och inte mår bra.

  • Thu 10 Oct 2019 17:04
    #50
    legomum skrev 2019-10-10 16:43:41 följande:

    Allt går dig visst förbi.

    Sak samma.

    Du är inte värd min tid.


    Jag håller med dig. Inte värt det, deras syfte är troligen att skada folk för att dem själva mår dåligt.

    Spelar ingen roll vad man skriver. Är säker inte första tråden de ?jävlas i? gissar jag.

    Tack iaf för dina tips. Har redan satt några i rullning. Så får se hur det går????
  • Tue 15 Oct 2019 09:24
    #66

    Tack alla fina för bra råd och fint stöd. Och tack till alla er som haft ett gott bemötande. Trodde inte i min vildaste fantasi att det fanns så många vuxna (gissar att de är det) som faktiskt går in för att vara otrevliga och få andra att må dåligt. Det är ett skrämmande mönster då någon ber om råd.

    Men det är skönt att det finns såmånga fina människor som tar sig tid att hjälpa och ge råd.

    Nu delar vi på nätter. Jag mår så mkt bättre men pappan är inte så glad även om han var med på det. Inatt har han varit uppe sedan 04. Men tror han måste uppleva det själv. Detta var långt ifrån den jobbigaste natten.

    Han klagar tom hur ont han har i kroppen efter att bära på henne vilket jag gjort i timmar. Framförallt då hon hade kolik. Nåja det blir bättre men ni har hjälp mig att inse att jag inte måste ta det själv. Har någonstans trott att det alltid är den som är hemma som ska ta allt med bebisen

Svar på tråden Hur gör man för att orka?