Inlägg från: Bondmorsan |Visa alla inlägg
  • Bondmorsan

    40+ och gravid - här samlas vi :)

    Jag är gravid med mitt förhoppningsvis första barn och fyller 40 om ett par månader och är överviktig. Är idag i vecka 12, kanske 13.
    Har tid för UL KUB nästa vecka, men har bokat NIPT privat i slutet på denna veckan.
    Mitt dilemma är om jag ska göra NIPT innan jag gjort UL KUB. Gjorde ett tidigt UL i 7+3 (jag tror själv jag är några dagar längre gången) och då fanns det hjärtaktivitet. Men mycket kan ha hänt sedan dess, och jag vet inte om det är ett levande eller dött foster jag bär på nu, och ev gör NIPT på i slutet av denna veckan.
    Har tidigare haft MA i vecka 9, så jag är orolig att det dött igen. Alternativet är ju att även göra ett privat UL innan jag gör mitt NIPT. Väntar jag med NIPT till efter KUB så får jag inte svar förrän efter jul, och det känns som det kommer skapa väldigt mycket oro och ångest.
    Hur skulle ni gjort?
  • Bondmorsan
    Jilo skrev 2019-12-09 14:49:51 följande:

    [quote=80087907][quote-nick]Bondmorsan skrev 2019-12-09 14:25:04 följande:[/quote-nick]Jag är gravid med mitt förhoppningsvis första barn och fyller 40 om ett par månader och är överviktig. Är idag i vecka 12, kanske 13.Har tid för UL KUB nästa vecka, men har bokat NIPT privat i slutet på denna veckan.Mitt dilemma är om jag ska göra NIPT innan jag gjort UL KUB. Gjorde ett tidigt UL i 7+3 (jag tror själv jag är några dagar längre gången) och då fanns det hjärtaktivitet. Men mycket kan ha hänt sedan dess, och jag vet inte om det är ett levande eller dött foster jag bär på nu, och ev gör NIPT på i slutet av denna veckan.Har tidigare haft MA i vecka 9, så jag är orolig att det dött igen. Alternativet är ju att även göra ett privat UL innan jag gör mitt NIPT. Väntar jag med NIPT till efter KUB så får jag inte svar förrän efter jul, och det känns som det kommer skapa väldigt mycket oro och ångest.Hur skulle ni gjort?[/

    När man gör nipt så börjar man alltid med ultraljud, innan provtagningen. På vissa ställen måste man betala innan undersökningen, men då får man tillbaka pengarna om man har oturen att det visar sig att barnet inte lever längre. Jag hade gjort nipt och skippat kub helt och hållet. Grattis till graviditeten :)


    Här börjar man inte med UL. Man måste ha gjort ett UL innan för att verifiera att man är tillräckligt långt gången i graviditeten, men vill jag göra ett UL i samband med NIPT så blir det en tusing till. Pappan kommer inte kunna vara med när jag gör NIPT, och vill helst göra UL när han är med. Han kommer dock kunna vara med på KUBen nästa vecka.
  • Bondmorsan

    Jag vill inte göra för många UL eftersom man inte vet vilka risker det innebär och jag vill göra KUB för att titta ordentligt på fostret så man inte ser några missbildningar.

    Tror nog jag gör NIPT ändå utan UL innan och riskerar att slösa bort 5000. Tror oavsett om det är MA eller allt är bra så kommer pengarna kännas som en fis i rymden.

  • Bondmorsan

    Jag är i v 13 och har åkt på en förkylning. Trodde jag skulle orka jobba idag, men känner mig sämre igen. Är min första graviditet.

    Upplever ni att ni blir sjukare när ni blir sjuka samtidigt som ni är gravida? Eller är det tröttheten från graviditeten som i kombination med tröttheten från förkylningen som känns så knäckande? Ont i huvudet i flera dagar (har varit inne och kollat bla blodtryck) och känner mig så knäckt och vill mest bara sova. Dessutom ont i magen (växtvärk?) och finns inget färdigt att äta hemma.

    Är så glad över att jag är gravid och står gladeligen ut med alla gravid-symptom, men idag känner jag mig ynklig...

  • Bondmorsan

    Har varit och gjort KUBen idag. Allt såg bra ut på UL och vi fick bra siffror på alla kromosomfel. Dock har jag inte nån aning nu om vad hon sa för siffror, jag va helt ställd efter att ha sett bäbisen sprattla, men har för mig det var 1/12000 och 17000, trots min ålder.

    Känns så bra detta, även om jag inte hunnit ta in det än. Så absurt att se sin bäbis på en skärm sådär! Nu känns det mycket bättre inför julen och inför NIPT-beskedet som kommer de närmsta dagarna! Så lättad och så slut!!

  • Bondmorsan
    Miva skrev 2019-12-19 06:34:50 följande:

    Hej alla. Fyller 45 i februari och fick igår reda på att jag är gravid, imorgon är det 12+0. Sökte för att jag har haft blödningar dagligen de senaste månaderna och trodde jag hade cellförändringar. Äter dessutom p-piller. Är fortfarande chockad tror jag. Hänger gärna med i tråden...


    Wow, vilken grej! Är det första barnet eller har du sen tidigare?
  • Bondmorsan
    Vicky80 skrev 2019-12-19 12:57:04 följande:

    Hej!

    Jag är 39,5 år och plussade för några dagar sen för första gången i hela mitt liv! Är så nervös och helt chockad. Imorgon 20/12 ska vi till barnmorskan för första gången. Är det några fler som är i samma situation??


    Ja, ganska exakt samma. Plussade för första gången någonsin i början av sommaren, fick missfall, men plussade igen i höstas och är nu i v 14. Fyller 40 i början på nästa år. Va på KUB igår och allt såg bra ut. Har inte landat i det än, eftersom jag inte vågat hoppats på nåt pga ålder och missfall, men nu kanske jag vågar ta in detta så smått...
  • Bondmorsan
    Miva skrev 2019-12-19 13:02:20 följande:

    Bondmoran, det blir 5:e barnet om allt går som det ska, vi har 4 mellan 8-15 år....


    Vad spännande, grattis!
  • Bondmorsan

    Jag tycker nu i vecka 19-20 att jag inte känner av magen lika mycket längre, och brösten är inte alls lika ömma. Är orolig att nåt är fel... Har inte känt några rörelser än tror jag (moderkakan i framkant), men tycker jag brukar känna av magen mycket mer, den brukar kännas större och jag lite obekväm. Nu känns det som det inte växer alls. Gjorde KUB i v 14 och då såg allt bra ut, ska på RUL nu i veckan.

    Nån som känner igen sig?

Svar på tråden 40+ och gravid - här samlas vi :)