• Anonym (S)
    Sat 12 Oct 2019 09:17
    3102 visningar
    102 svar
    102
    3102

    Har socialtjänsten som rutin att alltid starta utredning ifall de får reda på att ena föräldern har npf diagnos?

    De måste ju hantera anmälningar, men de måste inte starta en utredning för det. Att en person har en NPFdiagnos borde veekligen inte spela roll för om en utredning startar eller ej. Nån sån rutin har jag extremt svårt att tro att de kan ha, åtmjnstone officiellt.

  • Anonym (S)
    Sat 12 Oct 2019 09:59
    #8
    Anonym (orosanmälan) skrev 2019-10-12 09:32:24 följande:

    Nej det är klart de inte kan ha det som officiell linje men det finns ju massvis med rutiner och tillvägagångssätt sm är outtalade så jag hoppades på att någon inom yrket kunde svara.


    Ok, då förstår jag frågan. Får ju verkligen hoppas att så inte är fallet i alla fall
  • Anonym (S)
    Sat 12 Oct 2019 11:30
    #18
    Anonym (förälder) skrev 2019-10-12 11:21:42 följande:

    Alltså socialtjänsten är inte i första fall ute efter att sätta dit familjer,

    Det är en bråkdel av där det handlar om att barn far illa utan det är för att hjälpa familjer,

    T ex om en familj har ett barn med diagnos och inte får hjälp av t ex LSS mm kan man själv eller släkting eller förskola, skola anmäla och familjen få rätt till hjälp.

    Att det finns en diagnos är inget som gör en sämre utan bara att man kan ha rätt till hjälp som kommunen inte ger.

    Våra vänner har tre barn vilket det yngsta både har en sjukdom och när han började skolan utreddes för tvångssyndrom, asperger mm.

    Dom kämpade för att få rätt diagnos och avlastning och rätt skolgång för honom och att få tid för det två andra barnen.

    Till slut bad dom sina syskon soc anmäla för dom var helt slutkörda.

    Då var kommunen tvungen att agera och sonen fick plats i resursklass på en annan skola, dom fick avlösare dvs en ung kille kom och var med sonen och hittade på saker mm.

    Det har underlättat för hela familjen och det är så soc också jobbar, dvs försöker hjälpa familjer.

    Det handlar inte om förstöra för familjer,

    Sjukdom och funktionshinder kan drabba alla och då har man rätt till hjälp.

    Det är ju bara när våld eller missbruk finns som man agerar mot föräldrar annars hjälper man.


    Fast frågan här var väl om soc har som rutin att utreda familjer för att en förälder har NPF oavsett om en oro finns eller ej.
  • Anonym (S)
    Sun 13 Oct 2019 08:53
    #54
    korngryn skrev 2019-10-13 08:14:22 följande:

    Va, hur tusan räknar du nu? 0,5-1 % _av befolkningen_ har en diagnos säger du, och då har man bara räknat med de som HAR en diagnos????? Då borde det ju vara 100 % som har en diagnos.

    Mycket märkligt sätt att räkna.


    Pratar ni kanske om olika saker? Den ena om diagnos (som man får av läkare) pch den andre om funktionsnedsättning (som kan vara odiagnosticerad)?

    Det jag hittar (med källor som hjärnfonden och socialstyrelsen) är att 5 % uppskattas ha ADHD, då är det alltså funktionsskillnaden och inte diagnosen som avses.

    1-2 % av befolkningen har en autismspektrumdiagnos, och då är det alltså av läkare satt diagnos som avses. Men lite förvirrande och svårt eftersom man blandar detta rätt fritt i olika texter.

    20% känns dock väldigt överdrivet utifrån de siffror jag hittade. I enstaka klasser kan det förstås vara fler men på hela underlaget "barn" verkar det alltså vara runt 7% som har NPF (funktionsskillnaden)
  • Anonym (S)
    Mon 14 Oct 2019 07:06
    #89
    Anonym (Lärare) skrev 2019-10-13 21:15:51 följande:

    Är det verkligen så få? Jag jobbar i skola, och i ca varannan klass har vi någon med diagnostiserad npf. Vi har 24 st i varje klass. Jag skulle uppskatta att det är ungefär lika många med odiagnosticerad npf, men de räknas såklart inte in i statistiken.


    De källpr jag hittar säger att ca 5% av barnen har ADHD och 1- 2 % av befolkningen har autismspektrumdiagnos. Då man dår gissa att de är fler yngre än äldre som fått diagnosen så kan man nog säga att ca 7% av barnen har NPF diagnosticerat eller ej. Hittar ingen siffra på hur stor andel av barnen som har en ADHDdiagnos bara hur många som beräknas ha ADHD. Det står på flera ställen att ca 5% av barnen beräknas ha ADHD och ca 2,5% av vuxna. Men det framgår ej om det är diagnosticerad ADHD som abses.

    Det skulle i så fall innebära 1-2 personer i en klass på 24.
  • Anonym (S)
    Mon 14 Oct 2019 07:29
    #91
    Sofiesolstråle skrev 2019-10-14 07:23:29 följande:

    Det är bara diagnostiserad ADHD de räknar med naturligtvis. Någon diagnos som inte är påvisad/bevisad är irrelevant och inget som ingår i statistiken när de för statistik.


    Alltså, det verkar inte finnas någon fast statistik på hur många barn som har ADHD, jag hittar den i alla fall inte. Den info jag hittar (från Hjärnfonden mm) anger att man uppskattar att 5 % har ADHD. Men det står ej om man uppskattar att 5% av barnen har en ADHD- diagnos eller om man menar att man uppskattar att 5% har funktionsskillnaden ADHD.

    Jag lutar åt att det kan vara diagnos man menar eftersom siffran för vuxna är så mycket lägre, men jag vet ej.
Svar på tråden Har socialtjänsten som rutin att alltid starta utredning ifall de får reda på att ena föräldern har npf diagnos?