• Anonym (KL)

    Har socialtjänsten som rutin att alltid starta utredning ifall de får reda på att ena föräldern har npf diagnos?

    Detta är något jag undrar över också. Jag arbetar på en förskola och vi har fått en ny familj där ena föräldern troligtvis har någon form av diagnos. Socialtjänsten har skickat blanketter till oss som vi ska fylla i och svara på frågor som handlar om barnets utveckling, mående och föräldrarnas ansvarstagande. Vet inte om det beror på förälderns ev. diagnos eller om något har hänt. Vi vet ingenting. Är detta en del av en utredning eller en förhandsbedömning inför ev utredning? Vi upplever att barnet mår bra och föräldrarna passar tider och verkar mån om barnet. Det finns inget att vara bekymrad över vad vi kan se hos oss.

  • Anonym (KL)
    Anonym (leg.socialfall) skrev 2019-10-12 17:15:09 följande:

     Socialtjänsten har tystnadsplikt, ni på förskolan ska därför inte veta något mer än att socialen önskar få svar på sina frågor om barnet. Det kan vara förhandsbedömning, utredning eller att föräldrarna själva bett socialtjänsten om hjälp. Om barnet verkar må bra och familjen verkar fungera så svarar ni helt enkelt det!


    Ja jag är väl medveten om att vi bara ska svara på frågorna och inte veta något mer. Det var inte det jag var ute efter. Min fråga var om detta innebär om utredning är påbörjad eller om det är en förhandskoll. Det kanske är någon som vet och det kanske kan hjälpa ts i sin fundering.
  • Anonym (KL)
    Anonym (BeprövadErfarenhet) skrev 2019-10-12 18:18:40 följande:

    Om det är skyddsbedömning du menar när du skriver "förhandskoll" så är det något som alltid måste göras och det samma dag (visst undantag finns i vissa fall, och då gäller näst följande dag) och det rör det sig knappast om utan får förskolan en förfrågan så är det troligtvis en utredning startad som förvisso kan avslutas snabbt utan åtgärd om så skulle vara fallet.


    Det jag menade var om de kanske undersöker om de ska starta en utredning eller inte. Vet ej vad skyddsbedömning är men av din beskrivning så tror jag inte att det handlar om det. Vi fick 1 månad på oss att skicka in detta.
  • Anonym (KL)
    Anonym (BeprövadErfarenhet) skrev 2019-10-12 18:33:48 följande:

    Ok, jag tror jag förstår hur du tänker men det instrumentet finns inte utan det är först en skyddsbedömning som jag beskrivit sedan har man en kortare tid på sig att bestämma om man ska inleda en utredning eller ej och inleds en utredning ska den vara klar inom 4 månader


    Ok. Då antar jag att detta är en del av av en pågående utredning.
Svar på tråden Har socialtjänsten som rutin att alltid starta utredning ifall de får reda på att ena föräldern har npf diagnos?