• Anonym (Ts)
    Sat 12 Oct 2019 11:01
    502 visningar
    26 svar
    26
    502

    Finns det barn som genetiskt är stora - lite tjockare - oberoende av miljö?

    Bara utifrån en diskussion jag haft så är jag nyfiken på hur andra ser på det. Finns det genetiska förklaringar till att barn blir stora (inte bara långa eller kraftiga över axlarna typ) utan som är runda redan vid 2-3 års ålder och sen alltid fortsätter vara det, helt oavsett miljö?

    Dvs om man tänker att det är så, skulle dessa barn då uppfattas som runda i skolåldern oavsett vilken familj de växer upp i och oavsett matvanor?

    Man pratar ju ofta om att för 50 år sedan fanns inga överviktiga barn utan det är våra matvanor som gör det. Men var det så? Fanns det inga tjocka barn i skolåldern på den tiden när alla åt mer lagom och ingen åt massa läsk, godis osv?

  • Svar på tråden Finns det barn som genetiskt är stora - lite tjockare - oberoende av miljö?
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Sat 12 Oct 2019 18:19
    #11
    BurningDiamond skrev 2019-10-12 16:13:49 följande:
    Evolution tar ju en del generationer.

    Stillasittande vardag har för genomsnitts-svensken (eller "i-länning") inte varit normen i ens ett sekel, så det fåtalet generationer räcker inte för att förändra befolkningens generella genuppsättning. Så jo, om mänskligheten fortfarande existerar om några tusen år, och vi människor väljer att medvetet "avla" på det istället för att hitta på mediciner och hjälpmedel för de som blir sjuka av vårt stillasittande (eller i alla fall slutar "avla" på de som far illa av det), visst.

    Tror dock inte att mänskligheten kommer acceptera ett "avelsprogram"...

    (Sedan har vi så klart genterapi, men då handlar det inte om evolution längre.
    Titta på Anders Hansens program om hjärnan på SVT. Det handlar ju just om att människans hjärna inte alls är anpassad för den värld vi lever i.
  • Anonym (Ts) Trådstartaren
    Thu 17 Oct 2019 20:54
    #18
    Anonym (man) skrev 2019-10-16 11:28:24 följande:
    Japp men evolution tar tusentals om inte miljoner år. Vi har bara levt som vi lever idag under hundra år om ens det vilket motsvarar en millisekund sett ur ett evolutionärt perspektiv. 

    Dessutom fungerar inte evolution som att kroppar bara förändras, det fungerar snarare som att anpassade gener överlever och de andra dör ut, när alla med "fel" gener dött så är det bara de rätta kvar. Så för att våra kroppar ska anpassa sig till nuvarande miljö krävs det att alla som inte är anpassade dör och bara de som är anpassade får barn vilket aldrig kommer ske för alla får barn ändå oavsett gener och vi har sjukvård och mediciner för att slippa dö.
    Jag rekommenderar varmt Anders Hansens tv-serie om hjärnan som går på SVT nu, handlar ju precis om detta.
Svar på tråden Finns det barn som genetiskt är stora - lite tjockare - oberoende av miljö?