Inlägg från: Ellendellen |Visa alla inlägg
  • Ellendellen

    Förskollärare söka gravidpeng..

    Jag blev beviljad 100 procent gravidpenning, är förskollärare och har inga speciella gravidkomplikationer. Att jobba på förskola är tungt så självklart ska man få gravidpenning?

    Jag beskrev vilka situationer jag behöver lyfta, både barn samt bord och stolar (vilket är ganska många gånger per dag). Det går inte att undvika då det kan vara farligt för barnen om jag inte lyfter dem (till exempel om de springer iväg när vi ör på uttflykt osv). Att mina kollegor inte kan avlasta de dagliga lyften till skötbord, vagn osv, detta styrktes även av chefen. Minns inte mer vad jag skrev men beskriv ALLA situationer under en dag som kan vara tung och var noga med att påpeka att kollegor inte alltid kan avlasta, till exempel om du är ensam med barngruppen osv. 

    lycka till

  • Ellendellen
    2barnsmorsan skrev 2019-10-17 13:56:12 följande:

    Jaså?! Mycket förvånande. Jag har arbetat på förskola i över 15 år. Jobbade hela ena graviditeten som var komplikationsfri och har haft väldigt många gravida kollegor som jobbat hela vägen.

    Vi lyfter mycket sällan upp barnen. Det kan sitta i knät när man sitter på en stol och när man behöver hjälpa små barn kan sitta på en liten stol bredvid dem. Vi har ergonomiska lätta små stolar som är till för det.

    Vid skötbordet har vi stegar som barnen lätt kan gå upp för.

    Precis i slutet av graviditeten eller om man har ont i ryggen så kan man ju lösa det med kollegor att slippa lyfta upp och ner stolar, som man ju ändå bara gör på en gång på morgonen och en gång på eftermiddagen.

    Samma sak med gungor. Men det är ju så få tillfällen. Lyfta stolar är ju egentligen inte för tungt bara för att man är gravid.

    Jag hade inga problem med några av sysslorna på förskola när jag var gravid.


    Va skönt för dig men för de allra flesta ser det inte ut så. Vi måste lyfta barnen flera gånger per dag (jobbar med småbarn). De gråter, de behöver hjälp upp för stolarna, skötbordet och i och ur vagn vid vilan. Kollegor kan ju inte avlasta än för att man är gravid? Blir ju tungt för dem att ta alla lyft. Ska man jobba ska man kunna göra det fullt ut, för både kollegor och barns skull. Tänk om jag skulle strunta i att lyfta upp ett barn som är på väg att springa rakt ut i vägen när vi är på utflykt?

    Totalt sett, med alla lyft plus påklädning den här årstiden, är arbetet väldigt krävande. Men tanke på att jag och många av mina kollegor har blivit beviljad 100 procent gravidpenning så verkar försäkringskassan hålla med om det (och dom är ju inte direkt kända för att vara givmilda) 
Svar på tråden Förskollärare söka gravidpeng..