Forum Hälsa - Kropp & själ
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Vad kallas en vuxenblöja

  Tor 17 okt 2019 11:51 Läst 0 gånger Totalt 14 svar
  Visar endast inlägg av mikk - Visa alla inlägg
  Tor 17 okt 2019 11:51

  Såg en tråd med en intensiv diskussion om vad man som vårdpersonal får kalla en blöja som en vuxen bär. Blev engagerad av alla stridande åsikter och ville svara, tills jag fattade att tråden stängdes redan 2011...

  Jag förstår uppriktigt talat inte varför man måste bråka om detta. Jag har använt nattblöja i många år, med stigande ålder även dagblöja. Orsaken kan vi lämna därhän.

  I stort sett ingen av dem personal jag har kommit i kontakt med under alla dessa år har sagt "blöja", och på ett helt odramatiskt sätt. Bemötandet har skiftat alttefter vårdarens egen personlighet - alltifrån ganska strikt eller diskret till mer varmt personligt och gosande. Men aldrig har ordet för mina underkläder varit annat än blöja, och när det har behövts plastbyxor har dessa kallats blöjbyxa.

  Inget av detta i bemötande eller vokabulär har någonsin stört mig eller kränkt mig. Jag har ju vetat att avsikten var god. Så jag begriper inte varför en sådan här diskussion kan röra upp så mycket ilskna känslor. Finns det någon som kan bidra med en förklaring?

 • Tor 17 okt 2019 11:54 #1

  PS. Det står ett fel i mitt inlägg. "I stort sett ALL den personal", eller "har sagt något annat än...

 • Tor 17 okt 2019 12:23 #5

  Då är ditt svar väl ett exempel på att man kan kalla saker vad de är, och ändå behålla respekten.

  Ja, vi lever i en konstig tid...

 • Tor 17 okt 2019 12:25 #6

  Svaret var till My.

  Köttbranschen kallar den lilla absorberande platta som köttbiten ligger på i paketet för "blöja". Ska köttet känna sig kränkt då?

 • Tor 17 okt 2019 13:17 #10

  Mitt senaste var kanske inte det vassaste. Jag ville bara säga, att för mig och dem jag träffar i vården är det bara ett ord. Men det kanske beror på vad man har blivit tillvand med. Jag som har haft det länge reagerar inte. De som har hand om mig är för det mesta väldigt snälla, och det är det viktiga för mig.

 • Mån 28 okt 2019 21:01 #12

  Tack, värdesätter ditt svar och instämmer med dig. Får jag fråga dig en sak, eftersom vi delar erfarenheter... Om du har dagblöja, vad har du för kläder över så att det blir så bekvämt som möjligt? Så att det inte klämmer och känns trångt och ändå håller den stadigt på plats?

 • Ons 30 okt 2019 15:27 #14

  Jag upptäckte av en händelse s.k. onesie. Inte med mönster på, utan enfärgade för vuxna. Jättepraktiskt, ser ut som en vanlig t-shirt ovanför byxlinningen men håller blöjan jättebra på plats nertill. Köpte ett lager blåa och vita så jag alltid har en ren.
  När det gäller vad som döljer bäst har jag aldrig lyckats bli klok på det. Själv föredrar jag vida mjukisbyxor bara för att det är bekvämast. Frågan om att dölja får numera komma i andra hand, jag har haft så många år att det är min naturliga underklädsel.

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll