• scanmia

    Önskar att det fanns eftermiddagsskola

    Hur många timmar sover hon om dygnet? Är det tillräckligt för henne? Ofta är man så där aptrött när man faktiskt inte fått tillräckligt med sömn. 

    Se över den allmänna sömnhygienen. Se till att hon har tid att varva ner på kvällen utan stim och stoj, starka ljus och skärmar. Se till att hennes säng och sovrum är inredda så att hon får bäst sömn för henne - mörkt, rent, svalt, sängen gärna i ett hörn är saker som brukar vara bra. Se till att hon får ordentligt med motion och får röra på sig under dagen. Hjälp henne varva ner och somna in om hon inte är så effektiv med det på egen hand. Det kan betyda att nattningarna tar längre tid för er vuxna, men kortare tid för henne än om hon somnat in själv. Håll samma tider på helgerna för att undvika jetlag.

    För att göra morgnarna lättare testa att gå upp 20 minuter tidigare för att ta bort lite av stressen och brådskan och ge henne en chans att vakna till. Det finns väckarklockor som långsamt tänder ljuset som en soluppgång som gör det lättare för vissa att vakna. En lampa med solsimulerande ljus som kan hjälpa till med under frukost. En kopp varm choklad eller te kan vara ett sätt att kemiskt avhjälpa en del av problemet med kaffein, men använd med omdöme.

  • scanmia
    Anonym (morgontrötta familjen) skrev 2019-10-20 16:49:54 följande:
    Hon somnar runt halv tio och vi väcker henne kvart i sju ca. Så hon sover ca 9 timmar. 

    Så här ser det ut på läggningsfronten:
    20 stängs allt av och läggning förbereds genom att hon och ena föräldern, olika olika dagar, hjälps åt att packa skolväskan, tar fram nya kläder för nästa dag, borstar tänderna, tvättar händerna och ansiktet, tar på sovkläder och väljer bok.
    20.30 Lägger hon sig i sängen och föräldern läser, båda sjunger eller pratar. Ibland alltihop. Tills hon antingen säger ifrån eller somnar, Hon somnar på ungefär en timme.

    Sängen står i ett hörn och är en gammal våningssäng. Vi har satt upp både ett skirt och ett tyngre tyg som hon kan dra för om hon vill. 

    Ingen stress eller brådska på morgonen. 45 minuter är vad det tar för henne att bli klar i lagom takt med lite marginal. Även prommenaden till skolan är tagen med lite långsammare takt i åtanke. 
    En sak att tänka på är att hon nu är sju år och då kan det vara idé att resonera med henne om vikten av att ligga kvar och försöka somna om om man vaknar på natten för att man somnat tidigt. Och sedan hade jag satsat på att aktivt lära henne somna. Typ sömnhypnos eller lära henne armétricket att somna på 120 sekunder: www.iflscience.com/brain/heres-a-us-army-trick-for-falling-asleep-anywhere-in-120-seconds/
  • scanmia

    Jag kom att tänka på en sak ni kan testa. Den 3:e November är det vintertid. Varför inte testa att flytta kvällen en timme tidigare då? Åtminstone i början kommer hon inte att ha något som väcker henne tidigt på natten och det kanske räcker för att börja en vana att inte göra det fastän hon får sova en timme längre. Behöver hon mer sömn så kan ni ge henne en timme i alla fall och om det inte är fler timmar sömn hon behöver så kommer ni att veta det med. För att se till att ni har så goda chanser som möjligt att lyckas se till att hon får massor av motion under dagtid under den första tiden av experimentet. Motion är en av få saker som man kan vetenskapligt se förbättrar sömnen. Så trötta ut hennes kropp!

    Hur skulle hennes naturliga sömncykel se ut tror du? Om hon fick sova så länge hon ville på morgonen, när skulle hon går upp? Kvällarna är lite svårare att få en uppfattning om för många barn vill ju inte gå och lägga sig och det finns så mycket som drar. Men om ni var ute och tältade och inte hade någon underhållning eller belysning med er, när tror du hon hade somnat?

Svar på tråden Önskar att det fanns eftermiddagsskola