• Anonym (morgo­ntrött­a familj­en)
    Sat 19 Oct 2019 20:14
    981 visningar
    43 svar
    43
    981

    Önskar att det fanns eftermiddagsskola

    Jag hoppades så hett att dottern inte hade tagit efter mig men nu är det tydligt att det är så. 7 år gammal och 2 månader in på terminen och helt förstörd för att hennes sovmönster vägrar anpassa sig efter samhällets krav. Hon gråter på morgonen för att hon är så trött varje dag och fungerar inte i skolan före första rasten. Klagomål har vi fått också och hot om soc. Vi har aldrig kommit för sent till skolan men visst har det hänt att vi kommit med andan i halsen.

    Det hjälper inte att lägga henne tidigare. Då vaknar hon efter några timmar och kan inte somna om. Precis som jag. Precis som jag får hon också ont i kroppen om hon sovit fel timmar och aptiten försvinner. 

    Jag vet inte vad jag ska göra. Jag känner mig mest uppgiven. Jag försöker trösta och uppmuntra men då säger hon bara - Men mamma, du är ju också trött. Så rätt hon har.

    Om någon har något råd eller uppmuntrande ord så blir jag glad och tacksam.

  • Svar på tråden Önskar att det fanns eftermiddagsskola
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Sun 20 Oct 2019 15:50
    #9
    Frontline skrev 2019-10-20 00:15:27 följande:

    Finns nog inte så mycket råd att ge..
    Sov aldrig på dagen inte ens i soffan på kvällen framför tv:n


    Nej, sover på dagen gör vi inte, och inte på kvällen framför tvn heller. 
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Sun 20 Oct 2019 15:52
    #10
    FuckGoggleAskMe skrev 2019-10-20 00:43:40 följande:

    Jag har alltid varit hopplös på morgonen, min son också. Det är bara att bita ihop och fixa det. Min son började skolan när han var fyra år. Inte förrän han var nio blev det bättre. Dom pratade om klockan, om att komma i tid etc på skolan, och då blev han plötsligt en tidsfascist. Så vi klarar det på något sätt.


    Bra att ni klarar det. Jag hoppas att hon också kan bli lite mer som sin pappa med åldren. Han är också kvällsmänniska men inte riktigt lika illa.
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Sun 20 Oct 2019 15:53
    #11
    Tow2Mater skrev 2019-10-20 01:12:31 följande:

    När lägger hon sig?


    I säng halv nio och sover ca 1 timme senare. Jag vet att det låter sent för en sjuåring men det är tidigaste som fungerar för att hon ska sova hela natten.
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Sun 20 Oct 2019 16:03
    #12
    hammarhajen skrev 2019-10-20 07:42:34 följande:

    Jag är likadan på kvällen och det som fungerar bäst är fysisk aktivitet. När jag är svimfärdig av trötthet 20.00 gör en kvällspromenad underverk. Det sista man vill innan man kommer ut, men väldigt skönt efter.

    Kan ni på något vis röra er på morgonen? Promenera till skolan, eller cykla?

    Gå upp en kvart tidigare och ge henne en stund att bara vara och komma igång? T.ex. titta på ett avsnitt av något (så det finns ett tydligt slut) på TV men inte behöva prata, klä sig eller något sådant under tiden. Vakna till. 

    Provat att väcka henne med ett glas juice eller mjölk direkt på sängen, så hon snabbt som attan får i sig energi?


    Vi går till skolan och gick även till förskolan. De ligger vägg i vägg 15 minuters prommenad bort.

    Vi väcker henne 45 minuter innan vi ska gå. Jag vet inte om det skulle hjälpa att väcka henne tidigare men jag tror inte det. Vi kan ju pröva. 

    Energi får hon ju när hon äter frukost. Om det hade hjälpt så hade det hjälpt men det gör det inte.
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Sun 20 Oct 2019 16:29
    #14
    Anonym (Ö) skrev 2019-10-20 14:45:25 följande:

    Gå upp tidigare så hon hinner vakna?


    2 timmar?
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Sun 20 Oct 2019 16:49
    #17
    scanmia skrev 2019-10-20 15:22:52 följande:

    Hur många timmar sover hon om dygnet? Är det tillräckligt för henne? Ofta är man så där aptrött när man faktiskt inte fått tillräckligt med sömn. 

    Se över den allmänna sömnhygienen. Se till att hon har tid att varva ner på kvällen utan stim och stoj, starka ljus och skärmar. Se till att hennes säng och sovrum är inredda så att hon får bäst sömn för henne - mörkt, rent, svalt, sängen gärna i ett hörn är saker som brukar vara bra. Se till att hon får ordentligt med motion och får röra på sig under dagen. Hjälp henne varva ner och somna in om hon inte är så effektiv med det på egen hand. Det kan betyda att nattningarna tar längre tid för er vuxna, men kortare tid för henne än om hon somnat in själv. Håll samma tider på helgerna för att undvika jetlag.

    För att göra morgnarna lättare testa att gå upp 20 minuter tidigare för att ta bort lite av stressen och brådskan och ge henne en chans att vakna till. Det finns väckarklockor som långsamt tänder ljuset som en soluppgång som gör det lättare för vissa att vakna. En lampa med solsimulerande ljus som kan hjälpa till med under frukost. En kopp varm choklad eller te kan vara ett sätt att kemiskt avhjälpa en del av problemet med kaffein, men använd med omdöme.


    Hon somnar runt halv tio och vi väcker henne kvart i sju ca. Så hon sover ca 9 timmar. 

    Så här ser det ut på läggningsfronten:
    20 stängs allt av och läggning förbereds genom att hon och ena föräldern, olika olika dagar, hjälps åt att packa skolväskan, tar fram nya kläder för nästa dag, borstar tänderna, tvättar händerna och ansiktet, tar på sovkläder och väljer bok.
    20.30 Lägger hon sig i sängen och föräldern läser, båda sjunger eller pratar. Ibland alltihop. Tills hon antingen säger ifrån eller somnar, Hon somnar på ungefär en timme.

    Sängen står i ett hörn och är en gammal våningssäng. Vi har satt upp både ett skirt och ett tyngre tyg som hon kan dra för om hon vill. 

    Ingen stress eller brådska på morgonen. 45 minuter är vad det tar för henne att bli klar i lagom takt med lite marginal. Även prommenaden till skolan är tagen med lite långsammare takt i åtanke. 
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Sun 20 Oct 2019 16:50
    #18
    annabellelee skrev 2019-10-20 15:24:54 följande:

    Hjälper det med en liten eftermiddagslur på 30-60 min?


    Då somnar hon inte före ett.
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Sun 20 Oct 2019 16:59
    #19
    LoveRain skrev 2019-10-20 16:10:33 följande:
    Låter sent ja, en 7-åring behöver sova 10-11 timmar per natt.

    Skulle försöka se till att hon sover vid kl 20 genom att flytta tiden hon går och lägger sig med några minuter per dag tills hon börjar somna vid 20.

    Du har fått bra tips om sovmiljön och gå upp lite tidigare så hon hinner vakna till, motion osv, testa dem.

    Om inget hjälper så kanske ni ska försöka få remiss till en sömnmottagning?
    Hon har aldrig sovit så länge som 11 timmar. Inte sedan hon var bebis. Utom när hon är sjuk då, då kan hon göra det. Hon har konstant sovit runt 9 timmar per natt, en halvimme hit eller dit.

    Somnar hon vid 20 så vaknar hon vid 23 och somnar inte om på några timmar. Vi har försökt det med förra året.  Även om hon får sova resten av timmarna då så for hon ont i kroppen.

    Jag har pratat med bvc en gång om hennes sömn för ett par år sedan. men de sa bara att barn är krångliga och det bara är att kämpa på, men jag upplevde att de inte lyssnade efter jag nämnade ordet sömn.
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Sun 20 Oct 2019 17:00
    #20
    Anonym (Ö) skrev 2019-10-20 16:36:12 följande:
    Nej, men en halvtimme kanske, och så somnar hon tidigare.
    Hon somnar inte tidigare och om hon gör det så vaknar hon och får ont.
  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Tue 22 Oct 2019 15:14
    #38

    Jag är tillbaka. Lillan och jag har varit eller är väl fortfarande sjuka så jag har inte kunnat läsa och svara. Jag ska försöka göra det nu och om jag missar något så säg till.

    LoveRain mfl: Det är hennes lärare som sagt att om hon inte får sova så hon är vaken och med mentalt på första lektionerna så måste de göra en anmälan. 

    Tow2mater mfl: Hon trivs i sängen och själva madrassen är ganska ny, 2 år sen vi köpte den. Det är en riktig madrassbotten plus bäddmadrass, inte bara en tunn. När hon får styra sömnen fritt så varken vaknar hon eller får ont.

    Scanmia: Det finns olika bud. Många sömnorganisationer säger tvärtom, gå upp om du vaknar och gör något litet en stund, i så lite ljus som möjligt. Jag har alltid också varit som min dotter så jag har läst och prövat massor av tips och trix på mig och på henne. 

    Anonym (njklb­hö): Nej vi har som jag skrev knappt fått gehör av bvc så någon medicin har vi inte fått. 

    Anonym (mor): Hon är uppe till halv nio för att vi vet att det enda som händer när hon ligger i sängen vid halv åtta är att hon ligger i sängen en timme tidigare och blir led. Somnar hon så vaknar hon senare och har ont i kroppen tills nästa gång hon får sova nästan som kroppen vill och om hon inte somnar ja då tog den nattningen 2 timmar. När hon är vuxen kan hon göra som jag och inte behöva gå och lägga sig eller gå upp när samhället tycker utan när det fungerar för henne. Mitt liv var ett helvete tills jag var 22 sedan kunde jag göra som jag behövde istället för som skolan krävde. Ja, hon får daglig motion.

  • Anonym (morgo­ntrött­a familj­en) Trådstartaren
    Tue 22 Oct 2019 15:44
    #39

    HeidiHR: Hon vakanar bara om hon somnar för tidigt. Jag med. Det är det som är mest frustrerande. Om hon får följa sin egen klocka så sover hon bra vaknar inte på natten har ok morgonhumör och blir pigg någon timme efter frukost. Som det är måste hon följa skolans klocka och då blir det fel. Men jag ska försöka få gehör från vården för som det är så måste hon ju följa skolans klocka.

    1234568: Det ska jag tänka på när jag får tag på vården. Tack för att du delade. Mitt hb ansågs vara normalt när jag var gravid men jag minns inte exakta siffror om jag ens fick dem.

    Scanmia: Det brukar vara lite bättre på vintern faktiskt i alla fall fram till jul. Vi lägger henne samma tid men hon somnar lite fortare någonstans mellan nio och kvart över istället för mellan kvart över och halv tio men det går över om vi säger så. Hon får motion men kanske inte tillräkligt? Vi är iväg och simmar 2 dagar i veckan utöver det vardagliga och det påverkar inte när hon somnar bara hur trött hon är innan hon somnar. När vi är på landet och hon får styra själv så somnar hon kl 23 och vaknar kl 8.30 prick. Vi kan ställa klockan efter henne. Vi är på landet alla årstider så det är inte för att det är sommar och ljust.

    555: På valiga korta helger gör vi samma som på vardagar förutom att hon får sova tills hon vaknar, vilket hon gör runt 8 då.

    Tiina87: Nej som sagt så har vården inte varit intresserade hittills. Det var de inte av mig heller när jag var liten och min mamma och pappa försökte ta upp det.

    Samma här: Precis. Tack för att du förstår. Sömnsagor ska jag se om jag hittar. Tack för tipset.

Svar på tråden Önskar att det fanns eftermiddagsskola