• sextiotalist

    Detta med hur ofta man tvättar sängkläder

    Många har bakteriefobi och ser allt som inte är sterilt som smittbärande

  • sextiotalist
    Anonym (Sara) skrev 2019-10-20 08:28:13 följande:

    Orsaken att man tvättar (förutom att det känns fräscht) är ju bakterier och att hudavlagringar mm kan dra till sig mer kvalster. Detta kan i sin tur öka risk för sjukdomar och allergier.

    De vanliga rekommendationerna är att byta sängkläder varje eller varannan vecka. Det beror ju också på om man sover naken eller ej, om man duschar innan läggdags osv.

    Så att undvika bakterier, svamp och för mycket kvalster är orsaken.


    En av orsakerna till allergi är att vi är för rena.

    Har man ett normalt immunförsvar så blir man inte sjuk av lite kvalster och lite hudavlagringar.

    Du har betydligt mer kvalster och bakterier på din egen hud än vad som hamnar i dina sängkläder under flera veckor
  • sextiotalist
    Anonym (Sara) skrev 2019-10-20 08:43:48 följande:

    Det finns lite olika teorier. Och det du skriver är väl teroier som snarare används av dem som inte byter lakan så ofta? Ts efterfrågar ju orsakerna för dem som byter lakan ofta.

    De som byter oftare bygger det rimligtvis på de teorier som finns att bakterier i sängkläder kan göra en sjuka och att kvalster kan ge upphov till astma mm. Det är det jag hittar bland dessa förespråkare i alla fall. Och det verkar trots allt vara den vanligaste rekommendationen från experter att man ska byta sängkläder varje eller varannan vecka.

    En annan orsak kan ju vara gammal vana, att man lärt sig det av sina föräldrar och gör likada t. Samt helt enkelt att det är det som oftast rekommenderas och att man följer rekommendationerna för enkelhets skull.

    Vad menar du är orsaken?


    Vilka är dessa experter?

    Infektionsläkare?

    Däremot dyker det upp i flödet ibland, experterna är ofta ett företag som säljer rengöringsmedel, eller något snyggt namn.

    Vi byter var tredje vecka eller efter behov (Om någon är sjuk eller svettats mycket, inte för bakterierna, utan känslan)
  • sextiotalist
    Anonym (Yl) skrev 2019-10-20 10:09:05 följande:

    Tänker också på det, underkläder strumpor och t-shirts byts varje dag men lakan och andra sängkläder kan man gott gnugga in sig i under 2 månader innan det är dags. Va? Tvättar ni inte handdukar heller?


    Nu byter vi var tredje vecka ungefär (oftare vid behov, i somras varannan vecka). Handhandukar varje dag, disktrasa nästan varje dag. Dvs sådant som garanterat kan innehålla sjukdomsalstrande bakterier byts ofta. Jag sover inte naken, utan har minst trosor och t-shirt på mig.

    Men jag är inte rädd för hudbakterier, kvalster och hudavlagringar. Dessutom så är det bästa sättet att bli av med dessa att vädra sängkläderna.

    Det finns lite mittemellan ohygieniskt och bakteriefobi

    En fråga, om ni har sex i soffan, tvättar du soffan efteråt?
  • sextiotalist
    Anonym (Yl) skrev 2019-10-20 11:18:58 följande:

    Om vi har sex i soffan har vi det aldrig direkt på utan det finns alltid något slags extratyg mellan, ett överkast eller en filt t.ex. Könsvätskor i soffan, eeeew, haha.

    Där handlar det ju om att det finns andra än mig och min partner som använder soffan, otrevligt att de ska behöva sitta i sånt.

    Absolut att det finns, anser du att jag har bakteriefobi som tvättar sängkläder varannan vecka?


    Inte varannan vecka, men om du gjort det varje vecka pga rädsla för bakterierna.

    När sambon och jag var nykära, då kunde vi ha spontansex lite överallt. Måste nog erkänna att det fanns nog lite rester i soffan av detta. (Läs dessutom en ärvd gammal soffa med inte avtagbar klädsel, den fick gå till de sälla jaktmarkerna när vi blev sambos)
  • sextiotalist
    Anonym (@@) skrev 2019-10-22 08:54:15 följande:

    Det är helt fantastiskt så upprörda de som tvättar sällan blir av våran rutin som tyder på rätt handhavande. Det diskuteras om våra detaljer på ett så löjligt vis, om det verkligen ska vara 90 grader, att vi är rädda för kvalster, slösar med elektricitet och vatten och sliter på miljön etc. Otroligt så kreativa ni är med alla motargument istället för att bara acceptera att vi gör det enligt rekommendationerna och vårt eget renlighetstycke. Vi accepterar att ni vill sova sunkigt och har ni inte fått en tankeställare efter trådens framfart så prioriterar ni annat här i livet helt enkelt!


    Kanske för att ni skriver sunkigt, äckligt om man inte tvättar sängkläder en gång i veckan.
Svar på tråden Detta med hur ofta man tvättar sängkläder