• Anonym (Sara)
    Sun 20 Oct 2019 08:28
    8438 visningar
    98 svar
    +1
    98
    8438

    Detta med hur ofta man tvättar sängkläder

    Orsaken att man tvättar (förutom att det känns fräscht) är ju bakterier och att hudavlagringar mm kan dra till sig mer kvalster. Detta kan i sin tur öka risk för sjukdomar och allergier.

    De vanliga rekommendationerna är att byta sängkläder varje eller varannan vecka. Det beror ju också på om man sover naken eller ej, om man duschar innan läggdags osv.

    Så att undvika bakterier, svamp och för mycket kvalster är orsaken.

  • Anonym (Sara)
    Sun 20 Oct 2019 08:43
    #5
    +1
    sextiotalist skrev 2019-10-20 08:37:47 följande:

    En av orsakerna till allergi är att vi är för rena.

    Har man ett normalt immunförsvar så blir man inte sjuk av lite kvalster och lite hudavlagringar.

    Du har betydligt mer kvalster och bakterier på din egen hud än vad som hamnar i dina sängkläder under flera veckor


    Det finns lite olika teorier. Och det du skriver är väl teroier som snarare används av dem som inte byter lakan så ofta? Ts efterfrågar ju orsakerna för dem som byter lakan ofta.

    De som byter oftare bygger det rimligtvis på de teorier som finns att bakterier i sängkläder kan göra en sjuka och att kvalster kan ge upphov till astma mm. Det är det jag hittar bland dessa förespråkare i alla fall. Och det verkar trots allt vara den vanligaste rekommendationen från experter att man ska byta sängkläder varje eller varannan vecka.

    En annan orsak kan ju vara gammal vana, att man lärt sig det av sina föräldrar och gör likada t. Samt helt enkelt att det är det som oftast rekommenderas och att man följer rekommendationerna för enkelhets skull.

    Vad menar du är orsaken?
  • Anonym (Sara)
    Sun 20 Oct 2019 09:14
    #7
    sextiotalist skrev 2019-10-20 09:00:15 följande:

    Vilka är dessa experter?

    Infektionsläkare?

    Däremot dyker det upp i flödet ibland, experterna är ofta ett företag som säljer rengöringsmedel, eller något snyggt namn.

    Vi byter var tredje vecka eller efter behov (Om någon är sjuk eller svettats mycket, inte för bakterierna, utan känslan)


    Det finns säkert blandade experter, både sådana som har egenintresse och sådana som inte har det. Av de som ger sådana råd hittar jag tex några hygienprofessorer vid en snabb googling.

    Sen finns det säkert experter av annan åsikt, tex av miljöskäl mm.

    Det är förstås upp till var och en hur mycket man vil läsa på och vems råd man vill följa. Det är ju inte som med livsmedelshygien där livsmedelsverket har väldigt tydliga riktlinjer och rekommendationer utan det är mer "fritt" att tolka.

    Själv går jag på vad jag lärt mig hemifrån, allmänna rekommendationer och vad som känns praktiskt möjligt för mig. Det äe inget som jag personligen grävt ner mig nåt djupare i.
Svar på tråden Detta med hur ofta man tvättar sängkläder