• Tue 22 Oct 2019 06:18
    3885 visningar
    99 svar
    99
    3885

    Skulle du lämna 13-åring ensam hemma över natten m okänd kompis?

    Min precis nyblivne 13-åring (pojke) ska vara ensam hemma ett par dar om ett par veckor. Nu vill han att en jämnårig kompis som han känt i många år, men aldrig träffat i verkligheten (de träffades på ett spelforum på nätet, och har umgåtts mycket via nätet sen dess) ska få komma och sova över en av nätterna (antingen fredag till lördag eller lördag till söndag). Först såg jag inga problem med det, utan tyckte bara att det var roligt för honom att äntligen få träffa sin kompis, men nu börjar jag noja lite över att släppa in en trots allt helt okänd unge i vårt hem, utan att det finns nån hemma som har nån koll. Som info kan kanske tilläggas att om man skulle placera min son (och hans irl-kompisar) på skalan "total hemma-nörd med enbart extrema nörd-vänner" till "total värsting" så skulle han hamna nånstans i mitten; alltså ingen oregerlig värsting, men heller ingen som alltid följer alla regler och aldrig skulle hitta på nåt dumt.  

    Så, hur hade ni gjort? Skriv gärna en kommentar också, speciellt o du valde ett av de tre sista alternativen.
    Jättetacksam för alla svar jag kan få!
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-10-24 15:01
    Alltså, min fråga gällde idén med att låta en kompis som min son eller jag inte träffat irl sova över när sonen är ensam hemma. Den gällde *inte* om det är lämpligt att lämna en 13-åring ensam hemma. Men eftersom fl är som det är, borde jag ju kunna ha räknat ut att jag skulle bli påhoppad av iaf några människor beträffande saker som inte berör frågan?

    Som gemensamt svar till er som anser att jag är en oansvarig mamma som borde anmälas till soc kommer här lite förtydliganden som jag i min enfald inte ansåg att jag behövde göra, eftersom de inte har med min faktiska fråga att göra:

    1. Eftersom vissa av er uppenbarligen tror att det är nåt skumt i görningen, eller att jag har en ny pojkvän som jag hellre umgås med bara för att jag inte kan vara hemma ser jag inget annat val än att tala om anledningen, även om jag ärligt talat inte tycker att det är nåt nån har något att göra med. Jag ska läggas in för en ganska omfattande operation. Det är som jag sagt i några av mina svar inget jag vill eller själv har valt, men det är heller inget jag kan ändra eller ställa in.

    2. Det har inte fallit mig in att min son inte skulle klara sig ensam några dagar, och ärligt talat har inget i era svar fått mig att ändra uppfattning där (däremot är jag *mycket* tacksam för de som faktiskt stöttat mig på den här punkten). Han står ju inte ensam; han har som sagt pappa helt i närheten, och pappa kommer även att titta till honom med täta mellanrum; de kommer bara inte att *bo* tillsammans. Vi har dessutom bra, pålitliga grannar som har lovat att ha lite koll, och som han kan vända sig till om det skulle vara nåt som var akut.

    3. Anledningen till att sonen inte ska bo hos pappa är återigen ingenting jag anser att jag ska behöva redogöra för, men ok. Anledningen är ffa att sonen och hans pappa funkar bra ihop en timme eller två i taget, men sen är de som hund och katt och bråkar så huset skakar. Jag ser ingen som helst anledning till att utsätta någondera av dem för detta, när sonen alldeles utmärkt klarar att ta hand om sig själv.

    Slutligen vill jag bara säga ett stort tack till alla er som (1) svarat på det som faktiskt var frågan, och inte en massa annat, och (2) stöttat mig i att det faktiskt går att lämna en 13-åring ensam.
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Skulle du lämna 13-åring ensam hemma över natten m okänd kompis?
  • Tue 22 Oct 2019 11:43
    #31
    Anonym (Fröken Lind) skrev 2019-10-22 10:43:10 följande:

    Jo det skulle jag kunna göra, men bara om jag fått träffa kompisen ordentligt (och inte bara som hastigast i dörren) i verkligheten i förväg. Och såklart stämt av ordentligt med föräldrarna så att de skulle kunna hämta pojken om något händer, tex att de blir osams eller så.


    Tack för ditt svar! Ja, stämma av ordentligt i förväg är ju en självklarhet. Tyvärr kommer jag redan att vara borta när han kommer; jag hade ju också gärna velat träffa honom irl också...
  • Anonym (Big No No)
    Tue 22 Oct 2019 11:50
    #32

    Gör det inte, vad är viktigare än din son ?
    Finns det verkligen inga alternativ, ta med honom, fixa någon annan barnvakt etc
    Moromor, Morfar, Farmor, Farfar, kompisar.......

  • Tue 22 Oct 2019 11:51
    #33
    Anonym (Alarm) skrev 2019-10-22 10:54:05 följande:

    En främling från nätet han pratat med i flera år men som väntar på att träffas tills denna 13-åriga pojke är helt själv hemma flera dagar utan sina föräldrar? Och dina alarmklockor går inte på högvarv?!

    Finns inte en chans att det borde få hända. Se till att första gången dom träffas är under din översyn. Varför kommer inte denna internetfrämling över till er någon gång innan resan så att du 1. Får se att det inte är något äldre äckel som lurat din son och 2. Att om det faktiskt är en pojke att han inte är någon manipulerande eller vild unge som din son inte kan hantera eller stå upp emot.


    Som jag även sagt i ett tidigare svar har jag alltså både sett och pratat med både pojken och hans föräldrar innan, och jag har ändå svårt att tro att en pedofil eller annat skulle gå till såna längder som att hyra in skådespelare samt vänta tålmodigt i flera år för att eventuellt, eventuellt kunna få en chans... Däremot kan det ju, som du säger, vara en "vild" unge, som sonen inte klarar av att hantera, och det är precis exakt det som är min noja, och det som fick mig att ställa frågan här.
  • Tue 22 Oct 2019 11:55
    #34
    Anonym (Mamma till en ung tonåring) skrev 2019-10-22 10:57:00 följande:
    Herregud. Tre av tre tjejer gick med på att träffa en helt okänd kille på nätet.

    Jag tycker att jag har pratat med min dotter så många gånger och jag hoppas att hon vet. Men tänk om hon inte vet? Tänk om hon gör något så här dumt?

    Denna videon kommer att spelas här hemma på stora tv:n när hela familjen sitter i soffan.
    Håller med... obehagligt... sen är det ju en ganska stor skillnad mellan det som visas i den här videon och min situation eftersom jag som sagt haft kontakt med både pojken och hans föräldrar, och jag är fullt medveten om hans existens, och att han verkligen är den han utger sig för.

    Bra idé att titta på videon med barnen! 
    Anonym (Mamma till en ung tonåring) skrev 2019-10-22 10:59:21 följande:

    Förlåt Ts. Jag glömde ju svara på din fråga: Nej, aldrig i livet. Varken lämna min tonåring själv eller med en känd eller okänd kompis. Finns inte på min karta över huvud taget.


    Ingen fara :) Tack för att du svarade nu iaf :)
  • Tue 22 Oct 2019 11:56
    #35
    Anonym (-) skrev 2019-10-22 11:04:30 följande:
    Jag har flera sådana exempel för både små och stora barn. Finns jättemånga sociala experiment på youtube; bl.a. locka barn med godis, hundvalp och annat.

    Även sno barn framför skärmberoende föräldrar - mitt framför föräldrarna lyckas de sno med sig barn, pga föräldrarna sitter med telefonerna.

    Sök social experiment teenager eller child eller abduction så hittar du massor.
    Ja, det finns massor... har ju som sagt dock ganska lite med min situation att göra...
  • Tue 22 Oct 2019 11:59
    #36
    Anonym (-) skrev 2019-10-22 11:34:58 följande:

    Jag skulle absolut kunna lämna mitt barn över en helg i den åldern.

    Däremot skulle jag aldrig våga lämna vissa kompisars barn över en natt, om de vore mina barn.

    Det är skillnad på barn och barn.


    Tack. Jag känner mig ju skithemsk som öht lämnar honom ensam, men det har som sagt inte fallit mig in förrän iom den här tråden att det skulle vara ett problem... Att däremot släppa in en okänd kompis (eller rättare sagt: en kompis som vi bara träffat online) nojar jag som sagt däremot lite över, och är väl ganska övertygad vid det här laget, av alla svar jag fått...
  • Anonym (Anony­m)
    Tue 22 Oct 2019 12:01
    #37

    Gör det inte! Åk inte bort, utan barnvakt. Låt inte den främmande pojken sov över. För riskfyllt

  • Tue 22 Oct 2019 12:02
    #38
    Anonym (Big No No) skrev 2019-10-22 11:50:04 följande:

    Gör det inte, vad är viktigare än din son ?
    Finns det verkligen inga alternativ, ta med honom, fixa någon annan barnvakt etc
    Moromor, Morfar, Farmor, Farfar, kompisar.......


    Alltså, att lämna honom ensam har jag som sagt öht inte sett som ett problem så jag har inte öht reflekterat över alternativen, men om jag skulle komma fram till att jag inte ens vågar lämna honom ensam in the first place så går det nog att ordna. Nu gällde ju frågan dock om jag skulle våga låta honom ha en kompis här över natt, vilket jag är ganska säker på att jag inte kommer att tillåta efter alla era svar
  • Tue 22 Oct 2019 12:04
    #39
    Anonym (Anonym) skrev 2019-10-22 12:01:06 följande:

    Gör det inte! Åk inte bort, utan barnvakt. Låt inte den främmande pojken sov över. För riskfyllt


    Nä, kompisbesöket blir hursomhelst inte av efter alla era svar.
  • Anonym (Alarm­)
    Tue 22 Oct 2019 12:31
    #40
    Sphynxey skrev 2019-10-22 12:02:53 följande:
    Alltså, att lämna honom ensam har jag som sagt öht inte sett som ett problem så jag har inte öht reflekterat över alternativen, men om jag skulle komma fram till att jag inte ens vågar lämna honom ensam in the first place så går det nog att ordna. Nu gällde ju frågan dock om jag skulle våga låta honom ha en kompis här över natt, vilket jag är ganska säker på att jag inte kommer att tillåta efter alla era svar
    Finns det någon annan vuxen som kan kolla till din son några gånger under tiden du är borta? Blir både en trygghet för dig och din son som vet att någon kommer dit ibland ifall han undrar något, känner sig ensam eller något går fel. 

    En 13-åring som har blivit ordentligt uppfostrad kan absolut vara själv hemma och ta hand om sig själv några dagar. Känns lite sorgligt att man börjat daddla med unga och se dom som okapabla småungar så högt upp i åldrarna nu för tiden. 
Svar på tråden Skulle du lämna 13-åring ensam hemma över natten m okänd kompis?