Forum Pappaledighet - Pappagrupp
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Kan man inte söka betald ledighet förrän barnet är fött och måste det vara 2 månader före ledigheten?

  Tis 22 okt 2019 16:01 Läst 0 gånger Totalt 5 svar
  Visar endast inlägg av Junefire - Visa alla inlägg
  Tis 22 okt 2019 16:01

  Som rubriken lyder. Jag kommer ju att få de 10 dagarna när hon föds men skulle vilja ha 2 veckor betald ledighet i anslutning till de 10 dagarna. Är det inte möjligt?

 • Tis 22 okt 2019 16:37 #2
  Anotherone skrev 2019-10-22 16:13:05 följande:

  De första 10 dagarna får man ta i samband med födelsen, dem kan man av naturliga skäl inte bestämma exakt datum för. Tror gränsen för dem är att de ska tas ut inom 60 dagar från födelsen om man skulle vilja sprida ut dem.

  Enligt lag så ska du söka "vanlig" föräldraledighet minst 2 mån i förväg. Kan vara andra regler beroende på vilket kollektivavtal ni har där du jobbar.

  Så en arbetsgivare skulle kunna säga nej om du säger i samband med att barnet föds att du skulle vilja vara hemma två veckor till och ta ut föräldrapenning. Men det känns väldigt sniket av arbetsgivaren tycker jag.


  Är det arbetsgivaren eller Försäkringskassan som betalar ut pappaledigheten efter de 10 dagarna? Som jag förstått det är det Försäkringskassan men man kan inte söka om det förrän barnet är fött och registrerat. Eller börjar Försäkringskassan betala ut så fort som möjligt efter att arbetsgivaren accepterat ledigheten?
 • Tis 22 okt 2019 16:58 #4
  Anotherone skrev 2019-10-22 16:54:40 följande:

  Försäkringskassan och arbetsgivaren kommunicerar inte alls med varandra. Utan det arbetsgivaren gör är att bevilja dig ledighet och göra avdrag på din lön. Sen får du ersättning från Försäkringskassan efter att du ansökt om den.

  De första 10 pappadagarna ersätts som vab. Sen har du därefter rätt till föräldrapenningen som du delar med barnets andra förälder. En del dagar är vikta för dig, en del för mamman och sen har ni en pott som ni fördelar som ni vill. De dagarna kan du inte ansöka om i förväg..

  FK's handläggningstid kan vara lång så det bästa du kan göra i förväg är att se till att din SGI är fastställd. Då slipper du i alla fall den handläggningen när det väl är dags att söka ersättning sen.

  Det kan din arbetsgivare hjälpa dig med genom att använda FK's arbetsgivartjänst och skicka in uppgifter om din lön.


  Jag tackar så mycket för dina svar. Men undrar en sak till, har talat med min chef som var schysst och sa att vi kan göra en specialare i och med att vi är på god fot. Vanligtvis måste vi söka om föräldraledighet 2 månader innan men hon sa att vi kunde korta ner det i den mån verksamheten tillåter.

  Om hon nu beviljar mig 2 veckors föräldraledigt i anslutning till de första 10 dagarna, räcker det då att jag anmäler den ledigheten till Försäkringskassan? Förstår att dem kanske inte är så snabba på att hantera ärendet och börja betala ut men är det så det går till?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll