• Sat 26 Oct 2019 21:09
    5160 visningar
    22 svar
    22
    5160

    När är det dags med avlivning på hund? (Allergi)

    Ni får nog fortsätta utredningen, ev. hos en hudspecialist om ni inte redan går hos en sådan. Jag skulle inte lita på någon som säger att ni ska avvakta med utredning! En utredning är påfrestande för ägaren men kommer i slutändan att ge färre veterinärbesök för klåda/inflammationer.

    Att konstatera eller utesluta foderallergi är bara första steget. Om han enbart hade foderallergi borde öron- och ögoninflammationerna upphört med allergifodret. Det låter som att han dessutom är atopiker (allergisk mot något i omgivningen). Det kan avhjälpas med kortison, som han blivit hjälpt av men inte tål. Som tur är finns det fler alternativ, men alla veterinärer har inte möjlighet att utföra alla undersökningar/behandlingar. Man kan göra ett pricktest (eller ta ett blodprov, men pricktest hos specialist är bättre) och därefter ?vaccinera? hunden mot det den är allergisk mot (hyposensibilisering). Det hjälper de flesta atopiker. Dessutom finns det två andra mediciner: atopica (som används vid atopisk dermatit) och apoquel (som används både vid foderallergi som inte kan kontrolleras helt genom fodret och vid atopisk dermatit).

    Man brukar inte behöva avliva en hund pga. allergi! Det är så klart ett alternativ om man inte kan kontrollera allergin och hunden lider av konstant klåda/inflammationer. Men det brukar gå att hitta en behandling som funkar. Problemet är om ägaren inte har tid för behandlingen (det kan t.ex. innebära profylaktisk öronrengöring, många bad, extra städning, specialkost osv.) eller inte har råd med medicineringen (man brukar börja med kortison just eftersom att det är billigast...). Man kan även testa att ge kortison en längre period eftersom att de flesta biverkningar uppstår i början. Efter ett tag brukar t.ex. tröttheten och törsten stabilisera sig. Dessutom brukar man börja med en ganska hög dos för att bryta inflammationerna/klådan men sen trappa ner till den lägsta dosen hunden blir hjälpt av. Det kan vara mer skonsamt för hunden än att akutbehandla när den blir dålig. Jag förstår att det är jättejobbigt att ha en så pass allergisk hund men jag hade i alla fall gett den chansen att få träffa en hudspecialist. Om du bor i närheten av Stockholm eller Uppsala är Kerstin Bergvall jätteduktig (hon blev nyligen utsedd till årets veterinär). Hon jobbar både på UDS i Uppsala och Södra djursjukhuset Kungens Kurva. Hon kan vara lite speciell men är verkligen jätteduktig! Om du har råd och vill göra allt för din hund innan du avlivar så gå till en duktig hudspecialist först, det är det värt.

Svar på tråden När är det dags med avlivning på hund? (Allergi)