• Anonym (8-9 dagar)
    Sun 16 Feb 2020 19:06
    2946 visningar
    23 svar
    23
    2946

    Någon med kort lutealfas?

    Min lutealfas är ungefär 8-9 dagar. Ibland 7 dagar. Jag har fyra barn och det var jättelätt för mig att bli gravid varje gång vi försökte. Har blivit gravid på första försöket en gång, andra försöket två gånger och tredje försöket en gång. Så för mig har kort lutealfas aldrig varit ett problem. Jag har dock varit superstressad varje gång vi försökt och tänkt att lutealfasen ska ställa till det ;)

    När vi försökte bli gravida med fjärde barnet googlade jag mycket och hittade då en väldigt bra artikel som sa att det inte är säkert att lutealfasens längd alls påverkar en graviditet. I artikeln stod det att läkare själva inte är helt säkra, vissa tror att det är viktigt med tio eller fler dagar mellan ägglossning och mens, men andra menar att det inte har någon betydelse. De som inte tror att det har någon betydelse menar att det är äggets kvalitet som styr. När ett ägg har riktigt hög kvalitet så bildar gulkroppen mer progesteron som är det hormon som håller mensen borta ett visst antal dagar. Blir ägget befruktat så kommer gulkroppshormonet att räcka till för att ägget ska hinna vandra ned till livmodern och fästa i den. Om ägget är av dålig kvalitet så bildas mindre progesteron och då kommer mensen innan ägget hinner fästa i livmodern.

    Om den teorin stämmer så är det alltså inga problem att bli gravid oavsett längden på lutealfasen. Och för mig har det ju funkat!

  • Anonym (8-9 dagar)
    Tue 10 Mar 2020 20:35
    #20
    Anonym (10 dagar) skrev 2020-03-10 15:17:04 följande:

    Hej!

    Jag har insett jag har lutealfas på 10 dagar. Är det för kort? Har inte blivit gravid än (4e försöket denna månad). Vet det kan ta tid, men är orolig att om lutealfasen är kort att det kan vara orsak till att jag inte blivit gravid?

    Någon som vet?

    Kan jag söka hjälp om jag känner oro för detta, eller kommer jag bli hänvisad att vänta i månader?


    Det är inte för kort. Det tar ett befruktat ägg ca 7 dagar att vandra ned och fästa i livmodern så 10 dagar är tillräckligt för att du ska få behålla en graviditet.
Svar på tråden Någon med kort lutealfas?