Inlägg från: nnnnnnnn |Visa alla inlägg
  • nnnnnnnn

    Mjölkfri mousse? Tips önskas!

    blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2018/06/29/kladdkaka-med-hallonmarangsmorkram/

    Kladdkaka med hallonmarängsmörkräm, 10 bitar:


    Kladdkaka:
    150 g smör
    100 g choklad (gärna mörk)
    3 ägg
    2 dl strösocker
    2 dl vetemjöl
    0.5 dl kakao
    1 tsk vaniljsocker
    1 nypa salt


    Marängsmörkräm:
    3 äggvitor
    1.5 dl strösocker
    150 g rumstempererat smör
    150 g hallon

    Gör så här:
    Kladdkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform (24 cm), låt stå.
    Smält ihop smör och choklad i en kastrull på låg värme, låt stå.
    Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Tillsätt sedan vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ihop och vänd sedan ner smörblandningen. Rör till en klumpfri smet och häll sedan smeten i formen.
    Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tag ut och låt svalna helt.
    Marängsmörkräm: Knäck i äggvitorna i en fettfri bunke, tillsätt strösocker och vispa upp marängen över vattenbad. Vispa hela tiden tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller assistent tills smeten svalnat, ca. 8 minuter. Tillsätt sedan smöret, lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du har en fluffig smörkräm.
    Mixa hallonen i en mixer och sila dem sedan genom en finmaskig sil. Rör ner hallonpurén (det som blivit i skålen under silen) i marängsmörkrämen och rör om tills allt är väl blandat. Spritsa eller bred smörkrämen på kakan och toppa med lite färska bär.

  • nnnnnnnn
    K Kalle skrev 2019-10-29 19:20:55 följande:
    Smör är ju gjord på grädde så det funkar inte. Mjölkfritt margarin är svinäckligt. Fast man kanske kan använda nån smöressens? Tack för tipset annars!
    Mjölkfritt margarin är oftast väldigt smaklöst. Iallafall om man väljer milda mjölkfritt.
  • nnnnnnnn

    Denna marängen är utan mjölkprodukter:


    Ingredienser (hallonmaräng):


    2 stora äggvitor


    1 dl strösocker


    150 g frysta hallon


    färska hallon och färsk mynta till garnering


     


    Gör såhär:


    Vispa äggvitan med elvisp i en glasskål eller aluminiumbunke till fasta toppar. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en jämn och blank smet. Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten och fortsätt vispa på låg hastighet tills alla sockerkristaller i marängen smält. Ta bort skålen från värmen och tillsätt hallonen genom att passera dem genom en finmaskig sil ner i marängen så att du blir av med kärnorna. Vispa till en jämn maräng och toppa din kladdkaka med den. Bränn av marängen om du vill och garnera med färska hallon och mynta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!
  • nnnnnnnn

    Något som är gott, enkelt och mjölkfritt är att bara lägga på minimarshmallows de sista 10 minuterna. Strössla över i slutet av bakningen, ta inte alltför många.

Svar på tråden Mjölkfri mousse? Tips önskas!