nnnnnnnn skrev 2019-10-29 19:12:25 följande:
blogg.amelia.se/fridasbakblogg/2018/06/29/kladdkaka-med-hallonmarangsmorkram/
Kladdkaka med hallonmarängsmörkräm, 10 bitar:
Kladdkaka:
150 g smör
100 g choklad (gärna mörk)
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Marängsmörkräm:
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
150 g rumstempererat smör
150 g hallon
Gör så här:
Kladdkaka: Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform (24 cm), låt stå.
Smält ihop smör och choklad i en kastrull på låg värme, låt stå.
Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Tillsätt sedan vetemjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Rör ihop och vänd sedan ner smörblandningen. Rör till en klumpfri smet och häll sedan smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tag ut och låt svalna helt.
Marängsmörkräm: Knäck i äggvitorna i en fettfri bunke, tillsätt strösocker och vispa upp marängen över vattenbad. Vispa hela tiden tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller assistent tills smeten svalnat, ca. 8 minuter. Tillsätt sedan smöret, lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du har en fluffig smörkräm.
Mixa hallonen i en mixer och sila dem sedan genom en finmaskig sil. Rör ner hallonpurén (det som blivit i skålen under silen) i marängsmörkrämen och rör om tills allt är väl blandat. Spritsa eller bred smörkrämen på kakan och toppa med lite färska bär.
Smör är ju gjord på grädde så det funkar inte. Mjölkfritt margarin är svinäckligt. Fast man kanske kan använda nån smöressens? Tack för tipset annars!