• Sat 9 Nov 2019 09:29
    1560 visningar
    7 svar
    7
    1560

    Språkstörning skola

    Har ni fortfarande kontakt med logopeden? I så fall kan ni bolla med hen som vet vilka typer av språkliga svårigheter barnet har, om vilken skolform som skulle kunna passa.

    SPSM har vissa specialskolor för barn som har grav språkstörning, varav i alla fall en finns i Stockholm (Hällsboskolan; men det är möjligt att det finns fler). Sen har vissa skolor språkklasser, jag vet inte hur det ser ut med dessa hos er, men er logoped eller skolsamordnare på kommunen borde veta.

    Prata med rektor på er närmsta skola (eller om det är någon skola ni funderar mer på) om de kan erbjuda resurs/assistent till ert barn, det är oftast nödvändigt för att kunna klara sig i vanlig skolmiljö. Då är det viktigt att det stödet finns redan från start i förskoleklass, ingen "vänta-och-se"-mentalitet. Förklara vilka diagnoser hon redan har fått ställda, och att även ni misstänker ADHD.

    Tyvärr är min erfarenhet att Montessori och liknande är sämsta valet för dessa barn. Har man språksvårigheter, ADHD och dyl, behöver man tydlig struktur och fasta ramar.

    I vissa fall kan man också ansöka om uppskjuten skolplikt, så att hon får gå kvar på förskolan ett år till och sedan börja ettan året därpå. Prata med kommunen i så fall.

    Svårt beslut! Har hon möjlighet att få gå specialskola för språkstörning är det att rekommendera! Specialutbildad personal, visuellt stöd och mindre klasser. Lycka till :)

Svar på tråden Språkstörning skola