• Anonym (??????????)

    Varför frågar läkare vad man jobbar med?

    Var hos en ÖNH läkare som frågade var och vad jag jobbar med. Inte första gången jag får den frågan hos läkare. Varför undrar dom? Jag förstår om det ska sjukskrivas eller om någon mår psykiskt dåligt men jag har fått frågan hos Gyn, ÖNH och andra läkare när jag har sökt för saker som verkligen inte har med något jobb att göra. Undrar bara varför dom frågar?

  • Svar på tråden Varför frågar läkare vad man jobbar med?
  • Anonym (Ej medicinskt utbildad)
    Anonym (tror) skrev 2019-11-07 15:30:29 följande:

    Tror det ligger något i detta, dessvärre. 

    Jag tror också att de tänker på olika forskningsstudier som visar att t ex någon som är högutbildad och gift har andra förutsättningar att ta till sig råd om hälsa och vård som en lågutbildad person inte har osv. En man i Djursholm som är gift med en högutbildad kvinna har t ex längre liv än en ogift arbetslös man. 

    Ni vet...

    Ibland vill de veta om man har jobbat med hälsa själv, det har jag märkt eftersom jag jobbar med medicinska utbildningar. Då brukar de fråga om jag är läkare eller sjuksköterska. 

    På samma sätt frågar de ju om man bor ensam eller om man har barn osv. 


    Exakt. Fast om jag ligger i gynstolen, med benen särade i ett utsatt läge... Varför är det då relevant att jag är hustrur till en person inom läkarkåren?

    - Mja... här kan det se förhållandevis normalt ut.

    - Jag känner igen ditt namn. Är du släkting till en av mina kollegor?

    - Njaha. I vanliga fall hade jag ordinerat er vidare i vårdkarusellen. Nu råkar fallet vara särdeles svårt.

    - Kan du resa? Okej. Vad turligt. Då kan du få träffa din mans specialistkollega som råkar vara din systers exmans nya frus svärmor.

    - Okej herr doktor.

    Tack och lov går det fortfarande att köpa medikamenter i utlandet.
  • Anonym (op)
    Anonym (Dr Krall) skrev 2019-11-07 17:23:58 följande:

    Även för att veta hur dina möjligheter är att jobba. Ska du sjukskrivas helt, delvis eller inte alls.


    Sist hade jag urinvägsinfektion när jag fick frågan.
  • Anonym (Det skall gå snabbt idag)

    Det är stort tryck på vården, läkaren skall bedöma dig fort, och ditt yrke avslöjar många möjligheter av vad du kan lida av för åkomma, särskilt när det kommer till allvarligare saker som cancer som kan ha orsakats av att ha arbetat med asbest, färg med bly, radioaktivt avfall osv. 

  • Anonym (E)

    Vad händer om man ljuger om vad man jobbar med? Ingenting antar jag? I så fall kanske man skulle ta och börja göra det om det är så att man får sämre vård om man inte anses jobba med något ?fint? nog.

  • Anonym (Muttis)
    Anonym (muttan) skrev 2019-11-07 17:21:25 följande:

    ont i muttan och är ingenjör. 


    För mycket stillasittande för muttan. Muttan luftas inte tillräckligt. Den behöver motion och vädras. Den sitter och kvävs.
  • Anonym (BC)
    Anonym (E) skrev 2019-11-07 19:35:52 följande:

    Vad händer om man ljuger om vad man jobbar med? Ingenting antar jag? I så fall kanske man skulle ta och börja göra det om det är så att man får sämre vård om man inte anses jobba med något ?fint? nog.


    I fall det skulle visa sig att symptomen har sitt ursprung i arbetet så får du skylla dig själv för att undanhålla information som kunnat hjälpa.
  • Anonym (2)
    Anonym (b) skrev 2019-11-07 15:21:27 följande:

    För att få veta din sociala tillhörighet. Du blir behandlad därefter, tyvärr.


    Det är tyvärr helt sant.
  • Anonym (-)

    När jag frågar vad någon jobbar med är det i de allra flesta fall för att få information om huruvida sjukskrivning behövs. I andra hand kan det vara en fråga där svaret påverkar sjukdomsbilden, tex "torr hud"- "jobbar du utomhus i kyla"? Jag kan också ibland fråga om jag fått en uppfattning om att personen jobbar inom vården. Då vill jag tex reda ut ifall jag har med en kollega att göra, och det påverkar vilket språk jag använder mig av.

    Om det någon gång skulle vara så att yrke eller socioekonomisk grupp skulle påverka behandling på något vis så skulle det inte vara till nackdel för patienten. Däremot kanske någon som skall ut på sjön i tre veckor får ett recept på antibiotika som en annan person inte skulle fått. Samma sak om du har svårt att ta dig in till sjukhuset osv. Du kanske behöver läggas in för att du inte har någon som tar han dom dig därhemma, men är du 73 och bygger möbler klarar du dig nog rätt bra själv, och kan anförtros med uppgiften att söka vård på nytt vid försämring.

  • Anonym (Linn)

    När dom skrev in mig på mvc så frågade dom och skrev in i journalen vad min man jobbar med.

    Hur det är relevant till graviditeten det är frågan..

  • Anonym (Ej medicinskt utbildad)
    Anonym (BC) skrev 2019-11-07 20:31:25 följande:

    I fall det skulle visa sig att symptomen har sitt ursprung i arbetet så får du skylla dig själv för att undanhålla information som kunnat hjälpa.


    om jag döljer att jag varit hjälparbetare i Angola?
Svar på tråden Varför frågar läkare vad man jobbar med?