• Anonym (??????????)

    Varför frågar läkare vad man jobbar med?

    Var hos en ÖNH läkare som frågade var och vad jag jobbar med. Inte första gången jag får den frågan hos läkare. Varför undrar dom? Jag förstår om det ska sjukskrivas eller om någon mår psykiskt dåligt men jag har fått frågan hos Gyn, ÖNH och andra läkare när jag har sökt för saker som verkligen inte har med något jobb att göra. Undrar bara varför dom frågar?

  • Svar på tråden Varför frågar läkare vad man jobbar med?
  • Anonym (BC)
    Anonym (Ej medicinskt utbildad) skrev 2019-11-07 21:03:03 följande:

    om jag döljer att jag varit hjälparbetare i Angola?


    Beroende på vilka symptom du har skulle det kunna vara en gigantisk säkerhetsrisk, inte bara för dig utan hela din omgivning då det skulle kunna vara en smitta du dragit på dig i Angola om du nyligen varit där. Du skulle vara skyldig, inte i lagens mening kanske men moraliskt, till konsekvenser av ditt tigande. Tänk värsta scenario som Ebola.
  • Anonym (Ej medicinskt utbildad)
    Anonym (BC) skrev 2019-11-07 21:12:10 följande:

    Beroende på vilka symptom du har skulle det kunna vara en gigantisk säkerhetsrisk, inte bara för dig utan hela din omgivning då det skulle kunna vara en smitta du dragit på dig i Angola om du nyligen varit där. Du skulle vara skyldig, inte i lagens mening kanske men moraliskt, till konsekvenser av ditt tigande. Tänk värsta scenario som Ebola.


    Nålat. Jag som enskild patient kan inte avgöra hur de vårdar mig, men uppenbarligen hamnar jag mellan stolarna pga mina kontakter och mitt äktenskap.
  • Anonym (-)

    Alla läkare får under utbildningen lära sig att fråga om tex yrke, civilstatus, boende, rökning, alkohol, droger, övriga sjukdomar etc. Det ingår. För alla som håller sig till mallen.

  • Yassas

    Läkare samlar in information hela tiden i ett möte med en patient, både av det som sägs och av det som inte sägs. Kroppsspråk, sättet att prata på, andningen med mera. Att fråga vad patienten arbetar med kan ge väldigt mycket info, och har inte att göra med att man får bättre eller sämre vård.

  • Nonym
    Anonym (Linn) skrev 2019-11-07 21:01:31 följande:

    När dom skrev in mig på mvc så frågade dom och skrev in i journalen vad min man jobbar med.

    Hur det är relevant till graviditeten det är frågan..


    Ytterst relevant.. jag jobbar som svetsare och har många, mycket tunga lyft och en arbetsmiljö som inte alltid är säker/hälsosam..

    Relevansen är då att jag fick extra information om vilka andningsskydd jag skulle ha, samt omplacering och sedan då även grav.penning..

    Så jo, kanske inte om du jobbar på kontor, men för många av oss andra är det det..
  • Anonym (Värdig eller inte)

    För att dom vill veta om du är ett patrask som inte är värd vård eller om du är fin nog att respekteras. Troligen inte det som var meningen från början med att samla in den informationen men det har bevisats i flera studier att patienter särbehandlas efter kön, yrke, klass osv. Så det är ett faktum.

    Själv har jag varit kroniskt sjuk i över tio år. I början av min vårdresa var jag arbetslös och blev särdeles bemött som ett patrask. Nu när jag kan presentera mig med en respektingivande yrkestitel är bemötandet ett helt annat.

  • Anonym (Muttis)
    Anonym (Linn) skrev 2019-11-07 21:01:31 följande:

    När dom skrev in mig på mvc så frågade dom och skrev in i journalen vad min man jobbar med.

    Hur det är relevant till graviditeten det är frågan..


    Dom undrar om du har barn med en idiot eller inte. Det säger en hel del om en själv och kan vara relevant.
  • Anonym (A)

    Ibland är det nog på rutin för att det finna med i standardfrågorna till journal, någon gång för att föra konversation, ibland för att detbehövs för att bedöma om du är arbetsför med de symptom du har -olika jobb, olika krav- , ibland för att pejla på vilken medicinsk nivå läkaren kan förklara för dig, ibland för att få en helhetsbild runt sjukdomen. Det är ofta yrket missas som en del i ohälsan trots att kopplingen är väl känd (svetsare med lunginflammationer, äldre målare med kognitiva svårigheter, murare med knäbekymmer, nagelterapeuter med astma etc etc.

    varför inte fråga läkaren nästa gång?

    - vad jobbar du med?

    - personalsekreterare, varför undrar du?

  • Yassas

    Dessutom är det väldigt vanligt vid en gynundersökning att försöka få patienten att slappna av. Om läkaren frågar vad du jobbar med vid undersökningen finns det något annat att fokusera på och som kan distrahera från den inte alltid så trevliga stunden.

  • hammarhajen

    Men hjälp vad en del läser in saker i andras frågor. 

    Om en läkare frågar vad man jobbar med borde man väl själv kunna tänka ut att det kan bero på att:

    * Vissa yrken/arbetsplatser kan påverka hälsan (luft, ljud, stress, kemikalier, lyft, , stå hela dagen/sitta hela dagen, rök...)

    * det kan ha betydelse för om man behöver sjukskrivas

    * lite småprat kan avslöja om personen har lätt eller svårt att ta till sig information. Inte var på skalan en normalbegåvad befinner sig, men om någon har tydliga svårigheter märks det ofta om man småpratar lite. Misstänker man att någon har det svårt pratar man såklart vidare för att skaffa sig en bättre uppfattning. Ingen vet ju om den som söker för hudutslag också har kognitiva svårigheter.

    * läkaren vill småprata för att fylla tystnad eller få någon att slappna av. Många tycker att det är väldigt stelt att klä av sig eller bli undersökt under tystnad, bättre med lite småprat som får en att slappna av. 

    - Du kan klä av dig på överkroppen. Bara några veckor till jul nu! 
    - Ja, det ska bli skönt.
    - Får du vara ledig något?
    - Jag är ledig de röda dagarna men jobbar annars,
    - Aha, vad jobbar du med?
    - Som fritidspedagog.
    - Ja, ni har ju öppet alla vardagar såklart. Varsågod och sätt dig här. 

Svar på tråden Varför frågar läkare vad man jobbar med?