• Anonym (TS)

    Är du för eller emot aktiv dödshjälp?

    Dom diskuterar aktiv dödshjälp på TV. Är du för eller emot aktiv dödshjälp, varför/varför inte?

  • Svar på tråden Är du för eller emot aktiv dödshjälp?
  • uhsumkat
    Anonym (ABC) skrev 2019-11-09 08:42:58 följande:
    Emot. Assisterat självmord skulle jag kunna tänka mig att godkänna. Det innebär att personen själv utför handlingen som leder till döden. Men att kräva att någon annan aktivt ska utföra dödandet, nej.

    Passiv eutanasi hör inte hit. En människa som dör om man slutar med den livsuppehållande vården behöver inte eutanasi.

    Man talar om självbestämmanderätt. Men om man vill vänta med eutanasin tills man själv är oförmögen att utföra självmordet, så har man samtidigt avsagt sig sin självbestämmanderätt. Bestämmanderätten har då överförts på den som ska utföra eutanasin. Den instansen/personen kan ju säga nej.

    Att dra gränsen mellan att döda eller inte döda, det är lätt. När man väl tillåter dödandet, då har man stigit in i en gråzon. När samhället har vant sig vid att man dödar patienter, så kommer gränserna för vad som är acceptabelt att så småningom förskjutas. Ensamma dementa åldringar t. ex., det blir ju billigare att döda dem än att vårda dem. Eller svårt sjuka som övertalas att begära eutanasi av sina anhöriga. Eller barn som föds med grava handikapp, varför vänta ett par år, om man ändå vet att de kommer att dö?

    Den palliativa vården borde utvecklas så att ingen behöver lida. Palliativ sedering finns också som alternativ.
    Just så.

    "När man väl tillåter dödandet, då har man stigit in i en gråzon. När samhället har vant sig vid att man dödar patienter, så kommer gränserna för vad som är acceptabelt att så småningom förskjutas. Ensamma dementa åldringar t. ex., det blir ju billigare att döda dem än att vårda dem. Eller svårt sjuka som övertalas att begära eutanasi av sina anhöriga. Eller barn som föds med grava handikapp, varför vänta ett par år, om man ändå vet att de kommer att dö?"

    Det har hänt förut och vi verkar inte ha lärt oss något av historien. Det barkade åt helvete då och kommer att göra det igen om vi sätter igång med att döda patienter.


  • Drottningen1970
    Anonym (H) skrev 2019-11-09 10:59:58 följande:

    Jag är för. Jag tänker på den dagen jag själv kanske kommer leva som en grönsak.. Eller förlamad från nacken och neråt. Jag vill inte leva ett sånt liv och jag vill inte att andra ska behöva ta hand om mig.. Jag dör hellre och önskar att det valet finns. Jag vill inte ta livet av mig själv och jag vill kunna ge ett värdigt farväl till mina nära och kära. Då känns dödshjälp som ett fint avslut.


    Problemet är att det som framstår som ett liv inte värt att leva när man är frisk, sedan kan ändras. De allra flesta människor försöker trots elände och smärta, när det väl kommer till kritan att hänga fast vid livet så länge som möjligt och hittar ändå kvaliteter i livet som kanske som frisk ter sig som futtiga. Går inte att förneka att vi träder in på en väldigt slak lina när vi börjar att tala om aktiv dödshjälp om vi tänker oss att andra ska bedöma ens livskvalitet. Faktorer som depression och att man inte vill ligga andra till last är också sådant som komplicerar bedömningar. Jättesvår fråga.
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 11:04:02 följande:

    Fakta på det?

    Du kan som jag sa, inte göra dig till talesperson för hela mänskligheten, det borde tom du förstå.


    Vilken otrevlig ton. Klassisk avledning när du försöker få mig att lägga energi på att dementera påståenden som jag aldrig gjort.
  • uhsumkat
    Duppedu skrev 2019-11-09 11:07:51 följande:
    Jätteför, men också jättestrukturerat. Vill du verkligen dö för du anmäla din dödslängtan, träffa psykolog/läkare och ha uppföljningssamtal under säg en 2-3årsperiod som går efter en upprättad mall. En mall som kommer bli bättre med åren.

    Du kan få din sak beviljad och nekad efter ett antal kriterier. T.ex. om du är svajig, om behandling hjälper, om du testat det som erbjuds osv.

    När du beviljas döden tycker jag vi upprättar mysiga slutlivshem i harmonisk atmosfär, där slutlivsterapeut är en licensierad yrkestitel. Där får du lämna livet i fred eller med anhöriga. Vill man göra det hemma går det såklart också bra.

    Det är ju såklart jättetråkigt att någon vill dö men det är ändå något vi alla ska göra förr eller senare. För vissa kan det vara skönt att få bestämma själv.
    Det här är en mycket romantiserad syn på det hela.

    Tittar man på de fåtaliga länder som tillåter assisterat självmord så tillåts inte det i hemmet. Risken är stor att kemikalierna hamnar i orätta händer som kan leda till mord. 
    Man kan göra som förlossningsavdelningar, försöka göra det hemtrevligt i viss mån, men sanningen är att miljön kommer att vara klinisk därför att "verksamheten" kräver det.

    Men det allvarliga i det här är att när man väl börjat döda sina medmänniskor suddas de etiska gränserna ut. Från början är alla länders regelverk riktigt strikt men gränserna har i samtliga fall suddats ut. Barn har beviljats, människor med full behandlingsbar psykisk ohälsa har beviljats. 
    Kontentan är, precis som nazisternas Aktion T4, att man börjar sortera människor i "närande" och "tärande" och de "tärande" blir man gärna av med.

    Så istället för att diskutera dödshjälp borde man diskutera vården. 
    Debatten om dödshjälp är föga förvånande något som SD driver hårt. De som är välkända för att sortera människor i kategorierna "närande" och "tärande". Ytterligare något de har gemensamt med deras hårt kritiserade bakgrund.

  • Anonym (Jag)
    uhsumkat skrev 2019-11-09 11:08:11 följande:

    Det finns andra sätt att smärtlindra på, tex att sövas ner. 

    Jag tycker att det är märkligt att du hellre vill döda människor än att se till att vården fungerar i alla lägen. Det säger oerhört mycket om dig som människa och vilken människosyn du har. 


    Sövas ner?? Vad är det för om inte för anhörigas skull? Du tycker att det är ok att söva en person för att de har för ont för att leva drägligt, men inte ok att ge en dödlig dos av något, om patienten önskar detta?
  • Drottningen1970
    uhsumkat skrev 2019-11-09 11:04:48 följande:

    Det gör jag inte. Jag konstaterar dock att du saknar kunskap och utgår fdrtån dig själv och att alla har samma kunskapsbas som du.


    Nu är det ju snarare du som vägrar acceptera att svåra smärttillstånd är en svår nöt för läkarvetenskapen att knäcka. Det är just sådan förnekelse som får mig att fundera på om aktiv dödshjälp kan vara ett rimligt alternativ.
  • uhsumkat
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 11:20:04 följande:
    Vilken otrevlig ton. Klassisk avledning när du försöker få mig att lägga energi på att dementera påståenden som jag aldrig gjort.
    Förstår att du upplever det som otrevligt att någon ber dig presentera fakta på dina påståenden.
    Jag antar att du inte kommer att göra det utan att det åter är något du endast har personlig erfarenhet av som du applicerar på alla i alla situationer.
  • uhsumkat
    Drottningen1970 skrev 2019-11-09 09:17:05 följande:
    30-40 % av de som har sådana smärtor uppnår en
    50% lindring.
    Någonting du aldrig har sagt förstår jag?

    Jag inser att du inte vill ha en saklig diskussion utan bara tjafsa sönder den med att varva påståenden med förnekande.
  • Anonym (Jag)
    uhsumkat skrev 2019-11-09 11:06:25 följande:

    Du borde ha en bredare syn och inse att alla inte fungerar som du. Du borde förstå och inse att alla inte har samma lärstil som du utan det finns, och är vanligt, att människor förstår utan att ha personlig erfarenhet. 


    Om jag inte hade förstått att inte alla funkar som jag, så hade jag inte gjort ett bra jobb. Mitt arbete handlar om att se andras behov och sätta mig in i det så gott jag kan. Jag talar inte om mig, jag talar generellt. Om bla mina kollegor som alla utgår från sin erfarenhet, sin kunskap och personliga preferenser.
  • Pentra
    Anonym (Jag) skrev 2019-11-08 22:17:34 följande:
    Märkligt resonemang med tanke på att du alltid påpekar hur överbefolkad jorden är..

    Inte det minsta märkligt. Du måste ta dig tid att tänka längre än vad näsan räcker! ... /Pentra
Svar på tråden Är du för eller emot aktiv dödshjälp?