Inlägg från: Anonym (Oj så skevt!) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Oj så skevt!)

    Bör Sverige ha tre terminer istället för nuvarande tvåterminssystem, i grundskolorna?

    Anonym (Fd lärare) skrev 2019-11-08 22:55:12 följande:

    En av få fördelar med att vara lärare är det långa sommarlovet. Sportlov, påsklov, höstlöv jobbade i alla fall jag minst hälften av dagarna.

    Vad krävs för att få de bästa att bli lärare? För mig är det bra arbetsvillkor som gäller. Tid för planering, efterarbete mm. Långt sommarlov är en sådan sak som ger bonus till yrket.

    Varför jag slutade? Ökning av undervisning med nästan 40% sedan jag fick mitt första lärarjobb. Mer möten, mer dokumentation, mer av allt. Inte ens det långa sommarlovet räckte för att återhämta sig. Bytte till jobb med mycket större frihet och där man faktiskt hinner göra arbetsuppgifterna bra inom sin arbetstid. Löneväxlade så jag har sämre lön nu, men 40 dagar semester. Möjlighet till komp så jag kan jobba in ytterligare dagar.

    Så ta inte bort sommarlovet, låt lärarna ha någonting bra kvar.


    Du tänker väldigt skevt. Tur att du slutade som lärare, med den inställningen till skolan och eleverna.

    Sätt barnen i främsta rummet - tänk sedan om.

    Vad får du för svar då?
  • Anonym (Oj så skevt!)
    hammarhajen skrev 2019-11-11 22:39:52 följande:

    Jag säger sluta testa med skolan. 

    Låt skolan få arbetsro. 

    En reform med tre terminer skulle kosta MASSOR med energi och tid, som tas från elevernas undervisning. I alla fall indirekt, då lärare och rektorer som redan går på knäna skulle få ett hästjobb med att lägga om kurser, rutiner, strukturer, personalplaneringar etc. Tiden som det jobbet skulle ta, kommer i så fall att tas från planering av undervisning, bedömning av elevarbeten, uppföljning, anpassningar för elever med svårigheter och möten med föräldrar som vill träffa skolan. 


    Så du tycker att vi ska köra i samma gamla hjulspår för alltid då?

    Herregud så glad jag är över att DU inte har någon maktposition i samhället. Hade alla varit som du så hade vi forfarande bott i grottor och gjort upp eld med sten och fnöske.
  • Anonym (Oj så skevt!)
    hammarhajen skrev 2019-11-11 22:47:49 följande:

    Barn behöver inte vara hemma hela sommaren. 

    Det är inget fel med sommarfritids. 

    Vi MÅSTE sluta tävla om vem som har kortast förskoledagar och minst antal dagar på sommarfritids. 

    Alla föräldrar i Sverige kan inte heller få sommarsemester under samma sex veckor. De som har barn de inte kan ta föräldraledigt för kanske inte alls får ledigt med sina barn, om det ska bli totalt krig om enbart sex veckors semesterperiod.

    Konsekvensen av ett så kort sommarlov är att vissa barn bara får någon vecka sommarledigt med sina föräldrar. Och kanske att arbetsgivare blir än mer tveksamma till att anställa småbarnsföräldrar, som ser till att alla andra antingen får uppdelad semester (två veckor i juni och två veckor i augusti) eller semester när sommaren knappt börjat (maj-juni) eller redan slutat (augusti-september) om den ska vara sammanhängande. 

    Vill man inte att barnen ska missa undervisning står det en helt fritt att se till att barnet läser böcker hemma, eller tränar multiplikationstabeller eller tittar på Vetenskapens Värld. 


    Det handlar inte om någon tävlan. De enda som tävlar är de som har sina barn 06-18 på fritids och förskola, de som alltid nyttjat jourfritids och jourförskola.

    Vi andra tävlar ingenting - vi har planerat våra liv efter omställningar som sker när man får barn.

    Men många tycks ha missat den planeringen...

    För övrigt så handlar det om redan utsatta barn, som redan lever i ett utanförskap. Alltså inte Anton Svenson, Kim Johansson och Karin Larsson.

    Snälla, försök att se utanför din egna lilla låda. Lite solidaritet, tack!
Svar på tråden Bör Sverige ha tre terminer istället för nuvarande tvåterminssystem, i grundskolorna?