• BeautifulLiz

    Vill bli friad till

    EnAnonumius skrev 2019-11-14 20:23:58 följande:
    Appropå historia. Du kankse skall läsa på lite bättre själv om historia. B.la vad våran svenska tradition  med att förlova sig utan att gifta sig bottnar i..

    Så även om du har rätt i s.k "sak", att förlovning betyder "för lovad" (för att gifta sig), så skall man aldrig glömma vad samboskap och varför förlovning har fått en annan innebörd med i Sverige. 

    För andra som är nyfikna,även kankse (Koll) så kan jag ge en snabb summering av det.

    Detta med att förlova sig utan att gifta sig, är en tradition som uppstod på slutet på1850 talet p.ga (mycket) motsägelsefulla lagar som fans för kvinnan här i Sverige.

    Mellan1958-1920.
    Så kunde en ogift kvinnan ansöka om att bli myndig om hon fyllt 25, men om en myndighetsförklarad kvinna gifte sig, så förlorade kvinna sin myndighet då mannen fick förmyndarskapet över sin hustru.
    Skall tillägga att 1863 så blev ogifta kvinnor automatiska myndiga vid 25års ålder, och 1884 så blev kvinna automatiskt myndig vid 21 års ålder (samma som för männen). Men det var 1920 som en gift kvinna fick lov att vara myndig också.
    Tack vare denna motsägelse för oss kvinnor så resulterade de i att man bara förlovade sig men aldrig gifte sig, och bodde ihgop med varandra ändå. Det kom att kallas för "stockholkmsäkttenskap" i början, fast det fanns folk som levde så i hela landet.

    Och DU, Även när min mormor var ung (1930-tal) så sa sambopar att de var förlovade även om de inte hade planer på att gifta sig.
    Min äldsta moster, som var född 1923, förlovade sig på 40-talet och förblev förlovad tills hennes sambo gick bort på 90-talet.
    Skulle ju inte tro att hon var ensam om det. Glad
Svar på tråden Vill bli friad till