• Anonymsju

    Är min 2 åring otrygg? Snälla kom med era erfarenheter/tankar.

    Hej,

    Ska försöka göra det här så kortfattat som möjligt men ändå få med all info.

    Min son fyller 2 i helgen, och just nu är varje dag som att springa ett marathon. Mycket är bara en kamp, och jag skäms över hur jag känner. Just för att jag och min kille kämpade i flera år med att få barn, flera missfall och ett utomkvedshavandeskap, sen kom våran efterlängtade son. Som vi gör allt för.

    Men han har varit så så extremt krävande sen start. Hatar egentligen att man beskriver bebisar som krävande, men hittar inget bättre ord.

    Amningen strulade, blev tillslut flaskmatning, han vägrade sova nån annanstans en på oss eller i vagnen, så han sov aldrig i säng/babynest. Han vaknade så fort man la ner honom, eller slutade gunga vagnen. Så här det varit, och är fortfarande. Han sover bra mellan oss i sängen, och där får han gärna sova.

    Han har också alltid matvägrat och strulat. Aldrig velat bli matad. Vi har testat allt, för att han skulle vilja äta. Ibland lever han på yoghurt i flaska i flera veckor, med nån enstaka pastamåltid emellanåt. Vi har gett upp. Han gillar inte ens sötsaker som festis, inte för att det gör något, men tycker det är lite konstigt.

    Han vill ha en vuxen nära hela tiden. Han gråter när man ska hämta något eller måste laga mat osv. Även fast han ser mig i köket från soffan/vardagsrummet. Hans rum är fullt med leksaker men han går bara dit för att hämta dom till vardagsrummet, annars är hans rum tomt. Vilket är förståeligt, och vi har också alltid gett honom den närhet han haft behov utav. Sovit nära. Vaggat, gungat och bubbat på honom i timmar.

    Han har börjat slagits och nypa mig hårt i ansiktet när han blir arg här hemma, är det normalt beteende av en 2 åring?

    Nu till mitt kanske främsta problem. Hemma sover han middag 1-2 timmar. På förskolan sover han ca. 10-20 min. Han är ett vrak varje dag vi hämtar. Han är både hungrig och övertrött. Idag när jag hämtade var han så arg att jag kunde verkligen inte klä på honom. Han stretade så mycket med kroppen att jag nästan fick ta till våld för att tillslut få på honom ytterkläder. En pedagog sa idag att han blir ledsen så fort dom går och ser till ett annat barn eller lämnar rummet. Han är glad, nöjd och leker så länge en vuxen finns med nära. Likadant vid vilan, han måste se henne annars blir han ledsen. Hon sa idag att det går ju inte, vi måste kunna se till dom andra barnen också. Vilket jag absolut förstår, men det är ändå jobbigt att höra. Får en känsla av att han är besvärlig för dom, eftersom han faktiskt verkar mer krävande än dom andra barnen, av det jag sett. (Vet ju såklart inte exakt hur de andra barnen är under dagarna)

    Idag satt jag med tårar i ögonen och försökte hålla ihop och bara ta mig därifrån. Pedagogerna bara stänger dörren till hallen och tittar lite bara. Känner mig maktlös till hela situationen. Dom säger ju att han mår bra och är nöjd och leker på dagarna, men så länge nån utav dom är nära, det är speciellt en pedagog jag tror han fastnat mest för. Jag tycker om henne för att jag tror verkligen hon gör allt hon kan för alla barnen vad jag hunnit sett. Men ibland säger hon saker som tyder lite på att det närhetsbehovet han har är ett problem på förskolan, och gör det lite besvärligt för dom. (Mina känslor)

    Lite annan kort info som kanske har betydelse. Han pratar inte mycket för att vara 2 år, han skolades in i augusti, så har inte gått så länge, varit endel sjuk också.

    Idag fick jag bara en känsla av att man hör ju att barn får utbrott och är hysteriska, men var är dom barnen? Var är ni föräldrar som också "kämpar" med "krävande" barn?

    Finns ni här? Någon med liknande erfarenhet med sitt barn?

    Vi har gett våran son den närhet han alltid velat ha. Vi har hellre haft honom sovande på oss, i famnen och vaggat på honom, tagit långpromenader än att låta han skrika. Vi har levt efter att hellre ett sovande barn, och hyffsat utsövda föräldrar, än ett barn som vaknar hela tiden bara för att vi ska envisas med att han ska sova i egen säng.

    Nu verkar den här närheten och kärleken vi gett honom, slå tillbaka på oss? Han verkar ju förvänta sig/kräva exakt samma nu på förskolan, är det vanligt eller? Var har vi gjort fel? Betyder det här att han är otrygg?

  • Svar på tråden Är min 2 åring otrygg? Snälla kom med era erfarenheter/tankar.
  • Anonymsju
    Anna60 skrev 2019-11-13 21:14:00 följande:

    Barn som inte talar visar sin ovilja och frustration på andra sätt. Mina klöste och rev och slogs också innan språket kom. Det handlar om ren och skär frustration.  Så DET ska du inte oroa dig för, men du bör hindra honom eftersom det faktiskt inte är okey att göra andra illa. Och faktiskt visa att du blir arg när han gör så. Ett rejält nej, och flytta på handen och visa att man klappar fint. Ja, du vet. 

    Du har nu trotsåldern att se fram emot. Också! 


    Det verk är som att det bara är mig och hans pappa han är går på genom att nypa, slå och puttas. Har inte hört eller sett han göra det emot andra barn på förskolan, eller emot andra i faniljen/släkten han ändå är nära med. Men det kanske också kan komma?

    Upplever att det faktiskt är mest mig (mamman) han är mest "våldsam" emot.

    Jo tack Känn er en ganska kraftig personlighetsändring hos honom, och gissar att det är trotsåldern som ändrar. Min fråga blir då - ska det vara såhär i ett helt år nu?
  • Jokaai
    Anonymsju skrev 2019-11-13 21:10:34 följande:

    Åh tack, det var jätteskönt att läsa det här!

    Upplevde du att den frustration berodde på att hon inte pratade så mycket då?

    Misstänker själv att mycket av min sons frustration handlar om det just nu.


    Ja jag tror det! Hon har en stark vilja och jag upplevde att det var just att hon inte kunde uttrycka det hon ville som.gjorde att hon blev frustrerad och då tog till att slåss. Hon slog aldrig andra barn Och inte förskolepersonalen. Men oss föräldrar.... Och inte bara slogs utan nöp och drog. Men allteftersom talet kom försvann det. Och nu är det helt borta
  • 2barnsmorsan
    Anonymsju skrev 2019-11-13 16:41:45 följande:

    Jag tolkar säkert in mer just för att jag tycker det är så jobbigt att han äter och sover dåligt. Men domhar bokstavligt sagt det jag skrev, samma pedagog sa även andra dagen efter inskolningen som han gick själv en hel dag, att han grät så fort hon gick för att ta hand om något annat barn, han ville vara hos henne hela tiden. När jag kom satt han i hennes knä, då beklaga hon sig att hon fick hoppa över sin rast för att han blev så ledsen när hon gick. Blev bekymrad över att höra det, då inskolningen var tuff och han var/är mycket ledsen vid lämning. Det var andra dagen, och jag tycker inte det var konstigt att han ville vara nära. Jag har fått höra av folk jag känner som jobbar på förskola att det var oproffsigt sagt av henne. Jag sa till henne att, ge honom mycket närhet några dagar, jag lovar snart släpper han taget och börjar utforska och leka mer. Det stämde, han släppte henne och ett rag så sprang han in på förskolan vid lämning och ville inte hem sen. Hon sa senare att vad rätt jag hade och att jag kände honom bäst osv. Sen blev han sjuk och har varit hemma mycket på 3 veckor, så nu är han jätteledsen vid lämning igen, och verkar ha gått tillbaka till att vilja vara nära henne precis som det var vid inskolningen i augusti.

    Jag tar oftast med yoghurt vid hämtning som han älskar. Har en klämmis i silikon man fyller på eget innehåll, så den fyller vi med yoghurt och på så sätt får han i sig frukost och mellis.


    Ja det var opproffsig att få det att låta som att det var ditt eller ditt barns fel. Men bra att det verkar löst.

    Att barn är ledsna och otrygga vid inskolning eller när de har varit hemma en längre tid pga sjukdom är ju verkligen helt normalt. Det hade inte varit normalt att ett litet barn inte bryr sig om att de blir lämnat.

    Jag förstår att det är jobbigt. Jag har haft det ungefär lika med mitt ena barn och förskolan. Att det var lite mer oroligt och hade perioder av gråt hela dagarna på förskolan. Man försöker ju ha korta dagar och fixa med sånt som går att fixa och sen hux flux är han två år äldre och alla problem är bortblåsta.

    Ni verkar ju redan ha gjort massor för hans trygghet och för att få honom att sova och äta så bra som det går. Ni kanske bara får göra det bästa av situationen och ta att det är så här just nu.

    För många barn blir det enklare när de börjar prata, runt tre års ålder. Nog för att jag precis dom du inte tycker om ordet trotsålder så finns det ju ändå anledningar till att ordet uppkommit, för att vissa åldrar och steg i utvecklingen är lite besvärligare för föräldrarna än andra. På engelska säger man ju till och med the terrible twos.
  • nernu

    Nej nej nej. Han är HELT normal. Det vi håller på med i Sverige idag att barn ska leka själva och sova själva och sluta amma tidigt ich äta mat är det onormals. Du har eb jättefin känslig kille som verkae ha en väldigt bra anknytning. När han blir vuxen kommer han ha mycket bättre förutsättningar att skapa goda relationer än många andra barn.

    Förskolan däremot tycker jag verkar skit. För det första ska de skapa trygghet för barnet när han är där. Det ska inte läggas över på dig. Och för det andra är det ruttet att lämna dig ensam med de jobbiga hämtningarna. Dålig stil!

    Och så vill jag bara påminna om att det är högst ovanligt att 30-åriga män inte kan sova eller ?leka? utan mamma. Det kommer gå över. Det kommer en dag när han susar iväg på sin moppe och du sitter kvar och längtar efter att han ska sova hos dig.

  • helstanonymhelstanonym

    Det finns många likheter mellan det du beskriver och min egen son. Han har alltid varit en känslig och närhetstörstande liten grabb. Som bebis ville han vara i famnen jämnt, vaknade om man la ner honom osv. Vi ammade tills han var 1,5 (tack och lov att det fungerade) men vanlig mat har han alltid varit svår med, äter i princip inget i vissa perioder (är nu 4) och lite mer i vissa perioder. Sover fortfarande bäst med ngn bredvid sig, men går nu att gå upp när han somnat så sover han vidare ibland hela natten själv. Som bebis såg man alla andra "enkla" bebisar och barn runt sig medans man själv bar runt på en missnöjd herre mer eller mindre hela tiden. Har du kollat upp HNB (high need baby) eller högkänslighet, tycker mkt där stämmer på vår son och låter lite som samma med din son? Mitt enda råd är att fortsätta vara nära, så mkt han behöver. Det blir bättre, vår son är mkt mer självständig och nyfiken numera men så fort det blir ngt nytt så vill han gärna smälta det först i en trygg famn.

  • Anonymsju
    nernu skrev 2019-11-14 07:20:28 följande:

    Nej nej nej. Han är HELT normal. Det vi håller på med i Sverige idag att barn ska leka själva och sova själva och sluta amma tidigt ich äta mat är det onormals. Du har eb jättefin känslig kille som verkae ha en väldigt bra anknytning. När han blir vuxen kommer han ha mycket bättre förutsättningar att skapa goda relationer än många andra barn.

    Förskolan däremot tycker jag verkar skit. För det första ska de skapa trygghet för barnet när han är där. Det ska inte läggas över på dig. Och för det andra är det ruttet att lämna dig ensam med de jobbiga hämtningarna. Dålig stil!

    Och så vill jag bara påminna om att det är högst ovanligt att 30-åriga män inte kan sova eller ?leka? utan mamma. Det kommer gå över. Det kommer en dag när han susar iväg på sin moppe och du sitter kvar och längtar efter att han ska sova hos dig.


    Tack! Va fint skrivet!

    Jag håller helt med om att den är hysterin om att små bevisar ska sova i egen säng helst på en gång och man beklagar sig över deras naturliga behov osv. Är så fel. Jag undrar hur det ser ut i andra länder?

    Jag har alltid velat haft min son nära mig.

    Med min text så menar jag inte att beklaga mig för att han inte kunnat sova själv, äta bra och är allmänt "krävande". Utan ville med det beskriva hur han är. För han är inte ett så kallat "enkelt barn" som man faktiskt vet att det finns, som sover bra, äter bra och är väldigt nöjda jämt. Så det var för att förklara situationen. Jag och hans pappa har ju tillgodosett hans närhetsbehov, och jag har inte kunna låta bli att tänka varför han kräver samma närhet på förskolan, men det andra både yngre och lite äldre barn som inte alls har samma närhetsehov som min 2 åring. Är det helt enkelt olika personlighetsdrag bara?
  • Anonymsju
    helstanonymhelstanonym skrev 2019-11-14 08:09:26 följande:

    Det finns många likheter mellan det du beskriver och min egen son. Han har alltid varit en känslig och närhetstörstande liten grabb. Som bebis ville han vara i famnen jämnt, vaknade om man la ner honom osv. Vi ammade tills han var 1,5 (tack och lov att det fungerade) men vanlig mat har han alltid varit svår med, äter i princip inget i vissa perioder (är nu 4) och lite mer i vissa perioder. Sover fortfarande bäst med ngn bredvid sig, men går nu att gå upp när han somnat så sover han vidare ibland hela natten själv. Som bebis såg man alla andra "enkla" bebisar och barn runt sig medans man själv bar runt på en missnöjd herre mer eller mindre hela tiden. Har du kollat upp HNB (high need baby) eller högkänslighet, tycker mkt där stämmer på vår son och låter lite som samma med din son? Mitt enda råd är att fortsätta vara nära, så mkt han behöver. Det blir bättre, vår son är mkt mer självständig och nyfiken numera men så fort det blir ngt nytt så vill han gärna smälta det först i en trygg famn.


    Låter mycket likt min son. Såg också alla andra "enkla" bevisar som låg och sov på rygg i ett babynest och kunde inte förstå hur dom kunde göra det, trodde ju typ det var omöjligt eftersom min son vaknade direkt. Kommet ihåg på BB där vi låg kvar i 4 dygn efter min jobbiga förlossning, som slutade i akut kejsarsnitt. Vi kunde inte lägga ner honom en enda gång, och jag hade så ont att jag inte ens kunde hålla honom hela tiden. Vi fick ta hjälp av en snäll barnmorska som gick runt och guppade honom i famnen.

    Japp har läst om high need baby, och tror absolut min son är ett "sånt" barn. Men har liksom inte gjort något mer utav det än att läsa på själv och känna igen det, gör det finns väl inget man kan göra? Mer än att ha lite förståelse bara..

    Jag såg en stor förändring hos min son efter att han började på förskolan i augusti. Jag var hemma med honom fram till då, han var ju 21 månader när han började. Vi trodde förskolan skulle vara så kul för honom för han har alltid älskat öppna förskolan, älskat den miljön, andra barn osv. Han springer alltid fram till andra barn i lekparken, gärna äldre, och vill kramas, leja och vara med. Aldrig blyg eller försiktig. Men inte fattade jag att han såklart hade en trygghet i att jag fanns där bakom honom alltid. På förskolan den första tiden ensam beskrev dom honom som blyg, försiktig, hållet sig för sig själv. Jag blev så ledsen eftersom det är inte han, jag tänkte att trivs han så dåligt och är så otrygg att han blir helt personlighetsförändrad. Men sakta så "växte" han fram även där, och personalen säger att det är som ett annat barn nu, än hur han var ibörjan.
  • Anonymsju
    helstanonymhelstanonym skrev 2019-11-14 08:09:26 följande:

    Det finns många likheter mellan det du beskriver och min egen son. Han har alltid varit en känslig och närhetstörstande liten grabb. Som bebis ville han vara i famnen jämnt, vaknade om man la ner honom osv. Vi ammade tills han var 1,5 (tack och lov att det fungerade) men vanlig mat har han alltid varit svår med, äter i princip inget i vissa perioder (är nu 4) och lite mer i vissa perioder. Sover fortfarande bäst med ngn bredvid sig, men går nu att gå upp när han somnat så sover han vidare ibland hela natten själv. Som bebis såg man alla andra "enkla" bebisar och barn runt sig medans man själv bar runt på en missnöjd herre mer eller mindre hela tiden. Har du kollat upp HNB (high need baby) eller högkänslighet, tycker mkt där stämmer på vår son och låter lite som samma med din son? Mitt enda råd är att fortsätta vara nära, så mkt han behöver. Det blir bättre, vår son är mkt mer självständig och nyfiken numera men så fort det blir ngt nytt så vill han gärna smälta det först i en trygg famn.


    Låter mycket likt min son. Såg också alla andra "enkla" bevisar som låg och sov på rygg i ett babynest och kunde inte förstå hur dom kunde göra det, trodde ju typ det var omöjligt eftersom min son vaknade direkt. Kommet ihåg på BB där vi låg kvar i 4 dygn efter min jobbiga förlossning, som slutade i akut kejsarsnitt. Vi kunde inte lägga ner honom en enda gång, och jag hade så ont att jag inte ens kunde hålla honom hela tiden. Vi fick ta hjälp av en snäll barnmorska som gick runt och guppade honom i famnen.

    Japp har läst om high need baby, och tror absolut min son är ett "sånt" barn. Men har liksom inte gjort något mer utav det än att läsa på själv och känna igen det, gör det finns väl inget man kan göra? Mer än att ha lite förståelse bara..

    Jag såg en stor förändring hos min son efter att han började på förskolan i augusti. Jag var hemma med honom fram till då, han var ju 21 månader när han började. Vi trodde förskolan skulle vara så kul för honom för han har alltid älskat öppna förskolan, älskat den miljön, andra barn osv. Han springer alltid fram till andra barn i lekparken, gärna äldre, och vill kramas, leja och vara med. Aldrig blyg eller försiktig. Men inte fattade jag att han såklart hade en trygghet i att jag fanns där bakom honom alltid. På förskolan den första tiden ensam beskrev dom honom som blyg, försiktig, hållet sig för sig själv. Jag blev så ledsen eftersom det är inte han, jag tänkte att trivs han så dåligt och är så otrygg att han blir helt personlighetsförändrad. Men sakta så "växte" han fram även där, och personalen säger att det är som ett annat barn nu, än hur han var ibörjan.
  • Siden

    Jag reagerar mest på att han får leva på yogurt i flaska i flera veckor, och att du skriver att ni har gett upp? Hur kan man låta sin två/åring styra så? Att han är extra krävande på sin förskola kan ju bero på att han började helt nyligen (i augusti). Han kan ju ha svårt att känna sig trygg där, men med lite tid kanske han vänjer sig. Att han sover som han gör tillsammans med er är väl inte heller så farligt. Men han kommer att härja med er föräldrar, slåss och matvägra så länge ni tillåter det. Punkt. En två-åring behöver strikta regler och rutiner, annars ballar det ur. Och hur mår man om man bara äter yogurt i veckor? Hemskt, gissar jag. Ni behöver teama upp och visa att det är ni som är föräldrar och att han är ett barn.

  • Siden
    Anonymsju skrev 2019-11-13 17:05:09 följande:

    Kan du vara mer specifik?

    Det där är ju olika. Vissa saker anser jag man inte behöver tvinga barn bara för att man själv som vuxen fått för sig att det är viktigt, men i vissa saker är vi konsekventa och bestämda. Så vet inte hur jag ska svara på det. Behöver mer specifika saker så kan jag svara utifrån dom.


    Får han bestämma själv vad han ska äta och när? Får han bestämma var han ska sova och när? Får han bestämma att du som mamma ska släppa allt och ge honom det han behöver när som helst, trots att du är upptagen med något viktigt? Får han slå dig och bete sig illa mot dig utan att du säger ifrån på skarpen? Blir du ledsen och orolig när han är ledsen och orolig? Vrider du ut och in på dig själv för att han ska må bra?

    Att sätta gränser gentemot ett barn är minst lika viktigt som att ge närhet. En trygg mamma skapar ett tryggt barn. Jag var själv högkänslig som barn och gick en massa närhet av min mamma, men stenhårda gränser. Det gjorde mig hyfsat trygg, och jag försöker göra likadant mot mitt barn.
Svar på tråden Är min 2 åring otrygg? Snälla kom med era erfarenheter/tankar.