• Anonym (H)

    Kan barn utredas mot förälders vilja?

    Som rubriken lyder. Skolan vill utreda för adhd, förälder vill inte, kan de ändå göra det?

  • Svar på tråden Kan barn utredas mot förälders vilja?
  • Cheescake
    Anonym (??) skrev 2019-11-14 14:33:59 följande:

    Fast om den vuxne personen inte klarar av ett visst yrke så är det väl ändå bra att den inte utbildat sig till det? 

    Sedan vet jag inte vilka yrken du menar. En pilot måste ju ha perfekt syn tex, alla kan inte bli allt. 

    En diagnos kan göra det lättare att få rätt hjälp, även om man tex i skolan har rätt till stöd utan diagnos, men det blir mer att man får gissa lite då. 

    Jag stöter på en hel del personer med diagnoser via mitt yrke, och jag möter också en del utan diagnos. Vuxna som valt att göra utredning säger ofta att de önskar att föräldrarna hade gått med på det när de var barn så hade de förstått sig själva och kunnat hantera tex tonåren på ett bättre sätt. 


    Polis är ett exempel på yrken där man inte för ha en ADHD diagnos.
  • Cheescake
    Anonym (damp-bruden) skrev 2019-11-14 19:18:36 följande:

    - Svårigheter att teckna försäkring.

    - Kontakten med psykiatrin.

    - Dåligt självförtroende.

    - Vissa yrkesval blivit stängda.


    Kontakt med psykiatrin har nödvöndigvis inget med en NPF/ADHD-diagnos att göra. Man kan ha kontakt med psykiatrin och behövs hjälp därifrån även utan en diagnos.

    Och dåligt självförtroende är helt individuellt.
  • MammaTillDansband
    Anonym (H) skrev 2019-11-14 18:39:35 följande:
    Det kan de visst eller har du missat lokföraren som trots massa felfria år som det blev av med jobbet när han fick en adhd-diagnos?
    Som du redan fått höra hade han Aspergers, och fick dessutom tillbaka jobbet sen. Och efter en juridisk process fick han skadestånd av Transportstyrelsen på 100 000 kr.
    Uppenbarligen var han lämplig som lokförare, eftersom han jobbat i yrket i 20 år och dessförinnan klarat av de ganska tuffa inträdesproven till utbildningen.

    Eftersom du är orolig för att ditt barn kommer att få en npf-diagnos efter en utredning, har alltså barnet svårigheter och beteendemönster som tyder på npf? Då är inte diagnosen en knuff så att barnet faller, utan en hjälpande hand som leder barnet vidare. Även om det inte är ett formellt krav att barn ska ha diagnos för att få särskilt stöd i skolan, är det ofta så i praktiken, att man i dessa besparingstider väljer att endast hjälpa de barn som har dokumenterade svårigheter.
    Det är ytterst få yrken där det krävs läkarintyg för att få komma in på utbildningen eller söka arbete, det är långt ifrån säkert att ditt barn vill jobba med just något sådant när hen blivit vuxen...
  • Kjell2
    Anonym (H) skrev 2019-11-14 13:15:43 följande:
    Omhändertagande? Varför?
    Om barnen inte får den omsorg de behöver, riskerar att råka illa ut odyl kan de omhändertas. I det kan ingå att föräldrarna inte ser till att barnen får den vård som behövs.

    Ett exempel är om barnet är sjukt och föräldrarna inte gå med på blodtransfusion som skulle göra att barnet överlever så kan barnet omhändertas, få den vård som behövs och sen återgår vårdnaden till föräldrarna.


  • AndreaBD

    Jag har tyvärr sett många exempel på barn som det har gått illa för efter att föräldrarna fått för sig att de inte vill att barnet utreds. T.ex. en pojke - min kollega brukade säga: "Han har inte ADHD, han har ADHD upphöjt med 10!"  Men enligt mamman hade han bara kort stubin. Det var verkligen en jättetrevlig kille när han började i årskurs 6.  Han gick hela högstadiet utan att föräldrarna gick med på utredning, och han var visserligen i skolan, men inte på lektionerna.

    Trots många insatser (som han fick även utan diagnos, men där hade ju medicin hjälpt) motsvarade den kunskapen som han fick med sig på fyra år  högst ett år. Istället för att gå på lektioner hängde han med kriminella typer. Sedan hörde jag att det hade gått ganska snett för hans två äldre bröder också. Och föräldrarna var inte såna som inte brydde sig. Däremot hade de väldigt egna idéer om vad som var bra för deras barn. 

  • Anonym (Ö)
    Cheescake skrev 2019-11-15 00:39:45 följande:

    Polis är ett exempel på yrken där man inte för ha en ADHD diagnos.


    Nähä? Man kan inte bli polis om man fuckar upp skolan heller.

    Alla får inte bli allt. Sånt är livet.
  • Anonym (-)
    Anonym (H) skrev 2019-11-14 13:19:26 följande:
    En diagnos är ingen garanti att barnet får hjälp och det kan stjälpa i vuxenlivet, tex kan man inte få vissa yrken.
    då går barnet med en ev diagnos hela livet och kan ev inte behålla ett jobb eller går in i en depression senare i livet för att barnet inte förstår varför hen mår så dåligt och inte kan koncentrera sig på en sak, allt för att föräldern inte vill "stjälpa" barnet i vuxenlivet och ge barnet den hjälp som hen behöver för att klara av skolan och få en utbildning. men du kanske vill att ditt barn ska försöka få jobb med kassa examensbetyg?
Svar på tråden Kan barn utredas mot förälders vilja?