• Anonym (Kaffedraken)

    Intellektuell funktionsnedsättning ?

    MammiGG skrev 2019-11-15 21:32:48 följande:
    Jo det är kanske också ett alternativ, du känner igen beteendet alltså? Hur gammal är din son? Trodde dock att det skulle vara svårt med ögonkontakt vid autism men det kanske inte stämmer. I ville. Ålder utreddes din son? Var det på ert initiativ? Många frågor, du kanske inte alls vill svara och det förstår jag i så fall, letar desperat på svar på hur jag kan hjälpa honom....
    Det är inte svart på vitt vad gäller autism (eller andra diagnoser). Ögonontakten är ett av alla kriterier, men knappast alla uppfyller det, så stirra dig inte blind på det.

    I mitt arbete ser jag mycket barn med funktionsnedsättningar, och har även en del i familjen, och IF är inte det första som kommer upp i tanken efter din beskrivning.

    Ditt barn kan även vara fri från diagnos, men bara vara lite sen, eller helt enkelt inte knäckt sociala koderna ännu, svårigheter med tal som inte beror på diagnos osv. Det MÅSTE inte vara någonting som en diagnos bakom.
    Men jag skulle nog snarare tänka NPF än IF, faktiskt.
  • Anonym (Kaffedraken)
    MammiGG skrev 2019-11-16 16:47:29 följande:
    Tack för din input!

    Förstår att det kanske inte alltid är så svart och vitt med diagnoser. Anledningen till att jag funderar på IF är ju att jag upplever att saker och ting tar lite längre tid och att det behövs tydliga instruktioner, att han alltid inte känns riktigt med. Men det är klart att det kan finnas andra bakomliggande orsaker. Tyvärr har jag lite lätt att springa iväg i tanken, har redan börjat researcha efter bra särskolor i stockholmstrakten ????.

    När man har ett barn som inte beter sig som andra så tar det upp extremt mycket av ens tankeverksamhet.

    Men det enda man kan ju göra är ju att försöka möta honom på bästa sätt och hopps på att få hjälp av den läkaren som gör bedömning.

    Tack igen för ditt svar!
    Jag förstår dig absolut, det är enkelt att tro att det handlar om tex IF, men vad gäller autism tex så är det så det oftast ser ut, tydliga instruktioner - oftast mååånga ggr dessutom. Autister kan ofta upplevas som långsammare och långt efter, och ibland "är" dom det, trots att det inte handlar om IF.

    En pojke i min närmsta familj är autistisk, och gjorde en utredning för IF, han hamnade över skalan för IF, men inte jätte mycket. Så som sagt, dom kan ligga lågt, men inte riktigt där.

    Försök få till utredningar snarast, det är bra om barnet fångas upp tidigt med insatser om det visar sig att det finns någon funktionsnedsättning.
Svar på tråden Intellektuell funktionsnedsättning ?